“Sözümün yetmediği yerde çiziyorum”

“Kafa Kafaya Karikatür Muhabbeti” söyleşisi dizisinin konuğu olan Gani Müjde: “Sanat mutlaka kendine akacak bir nehir yatağı bulur, kendini asla yok etmez”

30 Nisan 2019 - 10:50

Karikatür Evi’nde Karikatürcüler Derneği işbirliğiyle ilki şubat ayında başlayan “Kafa Kafaya Karikatür Muhabbeti” söyleşi dizisi her ay alanının usta isimlerini ağırlıyor. Dizinin nisan ayı konukları karikatürist Raşit Yakalı ile karikatürist, senarist, yönetmen ve sunucu Gani Müjde oldu.

ÖĞRETMENLİKTEN KARİKATÜRE

Moderatörlüğünü Öznur Kalender’in yaptığı söyleşide ilk sözü Semih Balcıoğlu’nun teşvikiyle karikatüre başlayan Raşit Yakalı aldı.Yürütücülüğünü üstlendiği Çarşaf Karikatür Okulu ile günümüz usta çizerlerinin yetişmesinde önemli katkılar sağlayan Yakalı, karikatüre başlama hikayesini şöyle anlattı: “Söke’de öğretmenlik yapıyordum, 18 yaşındaydım ve küçük öğretmen olarak çağrılırdım. Aynı zamanda çizim de yapıyordum ve bir gün çizimlerimi İstanbul’daki gazetelere göndermeye karar verdim. Bu vesileyle Semih Balcıoğlu ile tanıştım ve beni İstanbul’a davet etti. İlk karikatürüm Tercüman’da yayınlandı. Daha sonraları Yeni Asır’da çizmeye başladım. Bir gün şehirlerarası bir otobüsle yolculuk ediyordum yanımda da bir kadın Yeni Asır okuyordu. Tam karikatürümün olduğu sayfayı çevirecekken sayfayı atladı. Ben de sayfayı göstererek ‘bunu ben çizdim’ dedim.”

“ARTIK ÖDÜL VERİLMİYOR”

Yeni Asır’dan sonra Dünya gazetesinde çalıştığını söyleyen Yakalı, “Gazetenin sahipleri değişti ama benim masam hep aynı kaldı. Hayalini kurduğum ne varsa gerçekleştirdim. Ama artık Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Spor Yazarları Derneği karikatür dalında ödül vermiyor. Burada bizim mi suçumuz var yoksa zamanın sonucu mu? Niye unutuldu? Bu bizim ayıbımız mı ben de bilemiyorum.” diye konuştu.

KARİKATÜR BULUCU

Gırgır, Fırt, Laklak ve Limon dergilerinde hem çizer hem de yazar olan, aynı zamanda senaryo yazarlığı da yapan Gani Müjde de Gırgır’daki yıllarını şu ifadelerle anlattı: “Gırgır’da ikiye bölünürdü çizerler; bir grup bulurdu, bir grup çizerdi. Ben bulanlar arasındaydım, bizim adımız karikatür bulucusuydu. Gırgır’dan ayrılıp Limon dergisine geçtim, bugünkü Leman’ın ilk hali. Onu kurduğumuzda şöyle bir şey düşündüm, çizemiyorsun bari yaz. Böylelikle yazmaya başladım ve derginin popüler yazarlarından oldum. Uzun yıllar yazarlık yaptım, sahnelerde de yazarlık yaptım. Uğur Yücel, Sezen Aksu, Şener Şen, Metin Akpınar... Hepsine sahne gösterileri ve oyunlar yazdım. Sonra biraz geç oldu ama Kaygısızlar dizisiyle başlayan bir televizyon serüvenim oldu. Son iki yıldır bir kesintiye uğradı ama hala sürüyor, hala sektörün içindeyim. Karikatürle başlayan bir mizah yolculuğu aslında bu. Zaman zaman yine karikatüre dönüyorum. Mesela son kitabımdaki “nbr cnm”deki karikatüreri ben çizdim, ben boyadım, kendim uğraştım. Arada çiziyorum, rehabilite olmak için çiziyorum, sıkıldığım toplantılarda çiziyorum, sözümün yetmediği yerde çiziyorum. Profesyonel olarak bundan para kazanmıyorum ama bu gidişle herhalde kazanacağız.”

“UMUT YENİ YAYINCILIKTA”

Gani Müjde, Öznur Kalender’in “Günümüzün mizah anlayışı çok değişti. Ne değişti de birden bire mizah programları böyle oldu?” sorusuna ise şu şekilde cevap verdi: “Bir tespit ile başlayalım: Türkiye’de iyi bir mizah ekolü oldu her zaman. Aziz Nesinlerden önce, bugünlerde de birçok yerde adı anılan Teodor Kasap ile başlayan bir çizgi hayatı, hatta daha da geçmişe gidersek Karagöz ve Hacivat ile gelen çok zengin bir mizah kültür parkı burası. Umut, yeni yayıncılık sisteminde. Bu sistem dilediğim yerde dilediğim zaman seyretme mottosu ile ilerliyor. Netflix, BluTv, Puhu Tv, yakında gelecek Amazon Prime gibi. Bunların hepsi paralı televizyonlar ama siz dilediğiniz yerde, dilediğiniz saatte, dilediğiniz içeriği seyredeceksiniz.”

Mizahın yayıldığı alanlardan birinin de sosyal medya  olduğunu ifade eden Müjde, “Sanat mutlaka kendine akacak bir nehir yatağı bulur, kendini asla yok etmez. Yok edemezsiniz zaten. Yeni iletişim kanalları, zararlarını bilerek kullanırsanız çok ufuk açıcı bir yerdir. Birçok insan için gelir ve ekmek kapısıdır. Benim mesela bir kanalım var “Gani Müjde Bir de Benden Dinle” diye, geçen ay ilk paramı ay aldım. 100 lira ama sıfırın üzerindeki her şey güzeldir. Birçok insan için parasal karşılığından çok zinde olmanızı sağlıyor.” dedi.


ARŞİV