Tarot kartlarının ‘büyük sırrı' bu sergide

Tarot kartları, sanatçı Ege Bilgen’in ellerinde bir sergiye dönüştü. CKM’de 25 Ekim’e kadar görülebilecek Major Arcana(Büyük Sır) Sergisi, kartların gücüne inanların ilgi odağı…

11 Ekim 2012 - 16:06
Semra ÇELEBİ

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi, farklı ve dikkat çeken bir sergiye ev sahipliği yapıyor şu günlerde… Geçmişi anlamak, geleceği okumak için kullanılan, inananlar için büyük anlam ifade eden tarot kartları ilk kez bir serginin konusu oldu. 11 Ekim Perşembe günü açılışı yapılan sergi 25 Ekim’e kadar görülebilecek.
Sanatçı Ege Bilgen ile Major Arcana Tarot sergisi üzerine konuştuk. Bilgen daha çocuk yaşlarda hayal gücünü çizgilerle anlatma yolunu keşfetmiş: “Hayatımda hatırladığım kadarıyla her zaman hayal diyarlarına gerçek dünyadan daha çok ilgim oldu. Çocukken özellikle gerçek dünyadan çok kendi kafamın içindeki dünyada diğer çocuklara kıyasla bile daha çok zaman geçirdiğimi söyleyebiliriz. O zamanlarda beni heyecanlandıran ve bana ilham veren şeyleri çizginin gücüyle görsel olarak kendime özgü bir şekilde kâğıda aktarabildiğimi fark ettim.”

GRAFİK OKUDU RESİM-İLLÜSTRASYONA YÖNELDİ
Bilgen, lise yıllarında sanatçı yönünü açığa çıkaramayınca grafik tasarımı okumaya karar vermiş:“Lise kariyeri maalesef genelde öğrenciler için sıkıntı ve baskının yoğun olarak hissedildiği bir dönem olur. Böyle bir ortamda sanatsal eğilimlerimin toplum tarafından en rahat şekilde grafik tasarımı okuduğum takdirde kabul edileceğini düşündüm. Bu şekilde Amerika'daki Rochester Teknoloji Enstitüsü'nde (RIT) üniversite hayatıma başladım.
Grafik tasarımı eğitimimi başarı ile tamamladıktan sonra her ne kadar zanaatım için bazı çok önemli prensipleri öğrenmiş olsam da bu tarz bir kariyerde kendimi yeterince özgür ifade edemediğimi fark ettim. İşaretlerin, sembollerin ve görsel ipuçlarının izleyiciyi daha büyük,
görkemli ve önemli kavramlara doğru yönlendirecek şekilde kullanılmasını öğrenmek benim için çok önemli olmuştu. Buna rağmen kendimi hayallerden ve fantazi dünyalarından koparmak istemiyordum ve böylece gene aynı okulda resim-illüstrasyon alanında yüksek lisans yapmaya karar verdim. Bu eğitimim de bittikten sonra Istanbul'a geri döndüm.

‘RUHANİ KONULAR İLGİ ALANIM’
Sanatçı Ege Bilgen, insanın ve algıladığımız her şeyin yanıltıcı bir maddesel kılıfın arkasında bir başka öze sahip olduğuna inanıyor. Bu metafizik eğilimini de eserlerine yansıtıyor. Bilgen sanatsal bakış açısıyla ilgili şunları söylüyor: “Her türlü ruhani ve ezoterik konunun yoğun bir şekilde ilgi alanıma girdiği bir dönemde Tarot da araştırmalarımın merkezinde önemli bir yere sahip oldu. Gene sembollerin ve işaretlerin daha derin temalara açılan bir kapı olarak kullanılması dikkatimi çekmişti. Daha sonra da zaten tarot kartları benim için bir saplantı halini aldı. Hem tarot kartlarının barındırdığı sırları keşfetmeye çalışıyordum, hem de kendimi sanatsal olarak tarot kartları formatında ifade etmek istiyordum.”
Bu isteğini CKM’deki sergisiyle somutlaştıran Bilgen “Tarot üzerinde yoğunlaşmış saplantım ileriki zamanlarda azalır mı bilmiyorum ama şu anda büyük kararlılıkla söyleyebilirim ki daha kartların aktarabileceği çok fazla sır var” diyor.
Siz de bu sırları keşfetmek istiyorsanız 11-25 Ekim tarihleri arasında açık olan Major Arcana Tarot Sergisi’ni kaçırmayın!
 


ARŞİV