"Taşın Evrensel Tarihi" İstanbul sokaklarında

Sanatçı Ateş Alpar’ın “Taşın Evrensel Tarihi” adlı performansı İstanbul sokaklarına yayılacak

05 Eylül 2022 - 11:15

Sanatçı Ateş Alpar’ın “Taşın Evrensel Tarihi” adlı performansı, Kadıköy'ün de dahil olduğu bazı İstanbul semtlerinde sergilenecek. 9 Eylül Cuma günü 00:00-23:59 saatleri arasında gerçekleşecek performans, 24 saat aralıksız sürecek. Türkiye’de kamusal alanda gerçekleşen en uzun süreli performanslardan biri olacak olan “Taşın Evrensel Tarihi”, taşın insanlığa taşıdığı kudretleri ve zaafları, çağlar boyunca kitle hareketlerinde oynadığı rolü ve ardında bıraktığı çatışkılı belleği odağına alacak.

2012 yılından bu yana video ve fotoğraf üzerine çalışmalar üreten Ateş Alpar, son iki senedir üretim pratiğine performans sanatını da ekledi. Sanatçı, “Taşın Evrensel Tarihi”nde toplumsal belleğin izinde bir sorunun cevabını arıyor: “Bir taşla neler yapılabilir?”

ATEŞ ALPAR KİMDİR?

Mardin, Nusaybin doğumlu Ateş Alpar, Mardin ve İstanbul’da yaşayan ve üreten kavramsal bir sanatçı. Mimar Sinan Üniversitesi’nde misafir öğrenci olarak, sanat, sanat felsefesi, görsel sosyoloji ve politika derslerine katıldı. Sınır, güvenlik biçimleri, cinsel kimlik, kimlik, kültür, aidiyet, hafıza, toplumsal hareketler, underground müzik, LGBTİ+/queer gibi konuları merkeze alarak video, performans, basılı medya ve fotoğraf olmak üzere geniş bir üretim yelpazesiyle çalışıyor.


ARŞİV