Tatil için kitap önerileri

Sömestr tatilinde okunabilecek kitaplardan seçki hazırladık

19 Ocak 2024 - 10:29

Kuşlu Köy

Çocuklara doğayı sevdirmeyi amaçlayan Sevim Ak’ın yazdığı Öykü Akarca’nın resimlediği köyün konusu şöyle: Kıraç bir tepeye sırtını dayamış, masalsı evleriyle görenin bir daha unutamadığı Kuşlu Köy’ün insanları, her köylünün ormanda bir kuşu olduğuna inanırmış. Ormana giren her köylünün başının çevresinde dans eden kuşun taşkın çığlığı, en inanmayan insanda bile şaşkınlık yaratırmış. Sonradan neler yaşanmış da kuşlar küsüp gitmişler, bugünün insanları bilmezmiş... Günün birinde yeşil, dağınık saçlı bir kadın, pembe bisikletiyle köy yoluna sapmış. Tombul Oğlan, eteklerinden salkım salkım çiçekler dökülen, saçlarından kuş cıvıltıları gelen bu garip görünümlü kadını sessizce izlemiş. Kuşlu Köy’ün insanları, Tombul Oğlan’ın merakı sayesinde, unutulmuş bir geçmişin kapısını aralamışlar.

Yayınevi: Can Çocuk

Sayfa:64

Bir Birim Olarak Çakıl Taşı

Elif Toz’un yazıp Yusuf Tansu Özel’in resimlediği Bir Birim Olarak Çakıl Taşı Kadıköylü çocukların sevdiği parklardan bir olan Yoğurtçu Parkı’nda geçiyor.

Okula, derslere, Yoğurtçu Parkı’na ve çakıl taşlarına farklı bir bakış açısı sunan kitap Murat ve arkadaşlarının bir sunum ödevine hazırlanırken yaşadıklarını anlatıyor.

Yayınevi: Meav Yayıncılık

Sayfa:64

Köpekbalığı Dişleri

Hollanda’nın bol ödüllü yazarı Anna Woltz’un kaleme aldığı “Köpekbalığı Dişleri” unutulmaz bir dostluk ve iyileşme hikâyesi anlatıyor. Kitabın konusu şöyle: On bir yaşındaki Atlanta’nın müthiş bir planı vardır: IJssel Gölü’nün çevresini yirmi dört saatte bisikletle katetmek. Hayatının en önemli yolculuğuna çıkarken yanına on iki peynirli sandviç ve dört muzun yanı sıra gece taktığı diş telleriyle Noel ışığı şeridini almıştır. Atlanta pes etmemekte kararlıdır, yoksa her şey ters gidecektir. Finley’nin bisikletine tosladığında henüz yolun çok başındadır. Onunla aynı yaştaki Finley neşeli, komik ve gizemli biridir. Evden kaçmış ve yanına hiçbir şey almamıştır. Cebindeki köpekbalığı dişleri hariç...

Atlanta Finley ile karşılaştığı için şanslı mıdır yoksa şanssız mı?

Yayınevi: Can Çocuk

Sayfa: 96

Bana Pisi Pisi Diyebilirsiniz

Onun adı Kedi. Evet, o bildiğiniz kedilerden. Dört patili, pütürlü dilli, uzun bıyıklı ve kuyruklu olanlar… Ama 12 yaşındaki Kedi’nin başka özellikleri de var. Üstelik, doğum gününde onu büyük bir macera bekliyor!

Merve Doğruer’in yazdığı, Volkan Akmeşe’nin resimlediği Bana Pisi Pisi Diyebilirsiniz; kedilerle insanların buluştuğu, iç içe geçtiği, sürprizlerle dolu bir öykü.

Yayınevi: Meav Yayıncılık

Sayfa: 96

Hortum Akıllı

Cat Patrick imzalı Hortum Akıllı, Akıllı arkadaşlığa, kız kardeşliğine dair içten bir öykü anlatıyor. Kitabın konusu şöyle: On üç yaşındaki Frankie için işler hiçbir zaman kız kardeşi Tess için olduğu kadar iyi gitmemiştir. Tess'in aksine Frankie nörolojik açıdan farklıdır. Frankie başkalarının ona dokunmasına dayanamaz, yüksek seslerden rahatsız olur, dikkati kolayca dağılır, gündelik hayatında değişikliklerden hoşlanmaz ve diğer çocuklar kumsalda eğlenirken terapiste gitmek zorundadır. Yalnızca bir arkadaşı vardır: Colette. Ama arkadaşlıkları bitmiştir artık. Derken, yedinci sınıfın bitimine haftalar kala, Colette beklenmedik bir biçimde Frankie'nin odasının kapısında belirir. Ve ertesi sabah da ortadan kaybolur.

Yayınevi: Can Çocuk

Sayfa:264

Orman Olan Şehir

Stefania Lepera imzalı kitap içimizdeki doğa sevgisini yeşerten, bitki ve ağaçların da bizler gibi birer canlı olduğunu hatırlatan sürükleyici bir hikâye. Kitabın konusu şöyle: Diego o gece tuhaf bir duyguyla uyandı: Sanki birisi yanağına dokunuyordu! Karanlıkta ne olduğuna bakmaya üşendi. Az sonra yine aynı şey olunca uyandı, yatağına oturdu ve çığlık attı. Annesi, babası ve kardeşi Anna, Diego’nun odasına koştu hemen. Anna ışıkları açınca çok ilginç bir manzarayla karşı karşıya kaldılar. Yerde upuzun yatağa kadar uzanan bir dal kıvıl kıvıl oynuyordu. Rosmini ailesi o gece bambaşka bir güne uyanmıştı. Ağaçlar harekete geçmiş dönüşmeye başlamıştı. Belli ki tuhaflıklar art arda gelecekti.

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

Sayfa:96

Uçtu Uçtu Pelin Uçtu

Usta yazar Feyza Hepçilingirler’in kaleminden çıkan kitabın konusu şöyle: Hayalperest minik Pelin bir gün uçan dairesiyle unutulmaz bir yolculuğa çıkıyor ve kendini harflerin dünyasında buluyor! Küçük harfler, büyük harfler, ünlüler, ünsüzler, sıradan harf halkı ve yöneticiler… Türkçenin harflerinin yaşadığı ülkede Pelin, hiç tanımadığı bu ilginç canlıların yaşantısına konuk oluyor ve merak dolu, düşündürücü, çok keyifli bir serüven başlıyor!

Yayınevi: İthaki Çocuk

Sayfa:152

 


ARŞİV