Tek seferde 6 roman
Şair, yazar ve bir dönem gazetecilik de yapmış olan Cemile Çakır’ın 6 romanı, aynı ay içinde Klaros Yayınları’ndan çıktı: İffet’in Gelinliği, Yitik Menekşe ile birlikte bir nehir roman olan Ay serisi dörtlemesinin kitapları Gümüş Ay, Karanlık Ay, Çamur Ay ve Kadın Ay.
Çakır, Ay serisinin ilk kitabı Gümüş Ay’ı yazmaya 1993’te başladı. 5 yıl sonra Gökkuşağı Yayınları’ndan basılan bu kitap, daha sonra yeniden ele alındı ve günümüz dünyasından paralel evrene taşınan serinin ikinci kitabı Karanlık Ay ile birlikte Ceylan Yayınları’nca basılmıştı. Yazar Çakır, sonraki dönemde serinin üçüncü kitabı Çamur Ay ve Kadın Ay’ın yazımını ancak 2022’de tamamladı.
4 KİTAP NEHİR-ROMAN
Gümüş Ay, Karanlık Ay, Çamur Ay ve Kadın Ay, ayrı ayrı ele alındığında birer bağımsız kitap olarak kabul edilebilir olsalar da nehir-roman olarak kaleme alındı. Bu dört kitap, her ne kadar dünya benzeri bir gezegende geçiyor olsa da yazarın yaşam çizgisinin farklı dönemlerini içeriyor. 12 Eylül sıkıyönetim döneminin sembolik anlatımı olan serinin ilk kitabı Gümüş Ay’da baskıcı bir ülke ve bu baskıya karşı direnen devrimciler ve arada kalan insanların hikayeleri aktarılıyor. İkinci kitap Karanlık Ay’da cezaevleri ve tutsaklıklar irdeleniyor. Dizinin üçüncü kitabı Çamur Ay, kapitalizmin ve kapitalist ilişkiler içindeki insanın durumunun sembolik anlatımını içeriyor. Dizinin dördüncü ve son kitabı Kadın Ay ise başka bir ülke ve başka bir şehir arayışı sırasında biraraya gelen farklı kültürden, sınıftan ve anlayıştan kadınların karşılaştıkları zorlukları dayanışma ile aşmasının masalsı öyküsü yer buluyor.
Cemile Çakır, Ay serisi için “Her yazarın kendince ‘en önemli yapıtı’ olarak tanımladığı kitapları vardır. Benim için bu Ay serisin dörtlü romanıdır. Bu kadar büyük hacimde bir eser daha yazabilir miyim bilemiyorum” diyor.
2 KİTAP YOLDA
İffet’in Gelinliği ve Yitik Menekşe’nin yazılması ise farklı bir yaşanmışlığa dayanıyor. Yakın arkadaşlarından biri yazara, “Cemile, senin kitapların çok karamsar ve ağır, şöyle bizim okuyabileceğimiz bir şeyler yaz,” demesi üzerine daha hafif, biraz macera, biraz aşk, biraz polisiye tarzında bir şeyler yazmaya karar vermiş. Önce merkezinde çocuk istismarı ve kadın cinayeti olan İffet’in Gelinliği’ni tamamlayan yazar, yine aynı tarzda olan Yitik Menekşe’yi kaleme almış.
Ağaç Olma Özlemi (şiir) ve Hiç Durmadan Uçmak (öykü) kitapları şu sıralarda baskı aşamasında olan Cemile Çakır, uzun yıllar boyu edebiyat dünyası ilişkiler ağının dışında bulunduğu için kitaplarının elinde kaldığını söyledi. Çakır, “Klaros Yayınları ile tanışınca hepsini birden yayımlatmak gündeme geldi. Ne yazık ki deprem dönemine denk düştü. Bu denli acıların yaşandığı bir süreçte kitaptan, romandan söz etmeye utanır olduk. Öte yandan edebiyat acıların dile gelmesi değil mi? Aynı ayda basılmaları satış açısından olumsuzluk içerse de, önemli olan onların bir anlamda benden çıkıp kayda geçmesidir. Depremlerin ve acıların kasıp kavurduğu ülkemizde yarının neler getireceğini nasıl bilebiliriz ki? Edebiyat hem acılarımızın dile gelmesi hem de merhemidir. Bu altı romanda çoğu insanın yaşadığı acılardan bazılarını bulacağını zannediyorum. Anlatmak sağaltmaktır da” dedi.
ÇAKIR HAKKINDA
Nüfus kaydına göre 1956, babasının söylediğine göre 1959 doğumlu. Çocukluğu, teknolojinin hiç girmediği bir dönemde, Giresun’un bir köyünde, yeşillikler arasında geçti. İlkokul sonrasında Erzurum Kız Lisesi’nde manastır katılığında bir okulda yatılı olarak ortaokul ve liseyi bitirdi. 1975’te üniversite eğitimi için İstanbul’a geldi, 1980 darbesi sonrasında 4 yıl cezaevinde kaldı. Matbaa, edebiyat dergileri ve gazeteler olmak üzere çeşitli alanlarda çalıştı. Bir dönem radyo programları yaptı. 1998’de Amerika’ya gitti, 2005’te geri döndü. Kısa bir süre yayımcılık yaptı.’Hayatının en büyük deneyimi’ olarak tanımladığı, beş yıla yakın bir süreyi yatalak annesine bakarak geçirdi. 2011’den bu yana İzmir-Dikili’de yaşıyor. Bugüne kadar yayımlanmış 16 eseri, 6 da çeviri kitabı bulunuyor.