Tel Avivli sanatçı Pilpeled: “Kadıköy’e aşık oldum”

Dünyaca ünlü İsrailli sanatçı Pilpeled, hem Kadıköy Yeldeğirmeni’nde sergi açtı hem de bir duvar resmi çizdi. Pilpeled, Türkiye’de sıcak karşılandığını söylerken, Kadıköy’e hayran kaldığı için uçuşunu iki hafta ertelediğini söyledi.

31 Ağustos 2020 - 11:14

Pilpeled adıyla tanınan 1985 doğumlu Tel Avivli sanatçı Nir Peled, İstanbul Kadıköy’e geldi. Yeldeğirmeni’nde Black Flag Art’ta kişisel sergisini açan Pilpeled, bir arka sokakta duvara 15x15 metre boyutunda bir resim çizdi.

Pilpeled, kendine özgü tarzı ve siyah beyaz desenleriyle sanat ve tasarım dünyasının en sıra dışı isimlerinden biri olarak gösteriliyor. Grafik, grafiti, illüstrasyon karması tarzı ve monokromatik boya tekniğiyle uyguladığı duvar resimleriyle sokak sanatı alanında önemli bir yeri var. 2018 yılında Time Out dergisinin en iyi grafiti ödülünü alan sanatçının bu yılki durağı ise Kadıköy.

“İLK GÜNDEN AŞIK OLDUM”

Yeldeğirmeni Black Flag Art’ta 30 Ağustos Pazar günü gerçekleşen sergi açılışında Gazete Kadıköy’e konuşan Pilpeled, İstanbul’da yaşadıklarını şöyle anlattı: “İstanbul’a iki hafta önce geldik. İlk günden beri aşık oldum İstanbul’a ve Kadıköy’e. Sokaklardaki tüm güzelliklere çok şaşırdık açıkçası. İnsanların giyinişleri, sokaklar, mimari yapı, diğer duvar resimleri, diğer murallar ve buradaki sanatın kalitesi çok etkiledi beni. Bunlar dışında yemeklerin güzel olduğunu söylemişlerdi ama bu kadarını beklemiyorduk, hepsi harika.”

TÜRK KAHVESİ, KAVUN KARPUZ

Pilpeled’in duvar resimleri Tel Aviv’den Paris’e, Krakov’dan Cape Town’a Berlin’den Los Angeles’a dünyanın pek çok şehrinde yer alıyor. Sanatçı, İstanbul’u diğer şehirlerden ayıran özellikleri şöyle sıralıyor: “Diğer dünya şehirleriyle çok büyük farkları var İstanbul’un. Güneşin bizi kutsaması ve insanlardaki arkadaş canlılığından kaynaklanıyor sanırım bu. Türk kahvesine bayılıyorum bu arada. Avrupa’da bunları kolayca bulamazsın, birçok yerde bu kadar kaliteli kahve içemiyorum mesela. Kavun, karpuza da bayıldım. İnsanlar hep güler yüzlü ve sıcak kanlılar. Birçok yerde bu kadar güzel şekilde karşılanmıyorsunuz ama buradaki insanlar bizi çok güzel ağırladılar. Burada olmak çok iyi hissettiriyor. Bu yüzden dönüş uçuşumuzu iki hafta kadar uzatma kararı aldık. Daha fazla vakit geçirmek istiyorum.”

“ÇOCUKLARA ÖNEM VERİYORUM”

Pilpeled, çoğunlukla çocukları çizmeye ve siyah beyaz desenler kullanmaya özen gösteriyor. “Özellikle konunun çocuk olmasına özen gösteriyorum” diyen Pilpeled, şöyle devam ediyor: “Çizmeden önce oradaki çocukların yaşayışlarına bakıyorum, onlara önem veriyorum. Pozitif gözlükler yapıyorum onlara, çocukların pozitif hissiyat vermesini sağlamak istiyorum. Siyah ve beyaz çizmek bazen çok sert görünebilir ancak bence geniş anlamları barındırıyor. Birçok şey çiziyorum, bazıları çok duygusal oluyor. Mural yaptığınız zaman herkese hitap etmesi oldukça önemli. Ben de bunlara göre çiziyorum. Bazen çok zorluyor ama yaptığım işten çok mutluyum.”

Salgın sürecini hep evde geçiren sanatçı, evde de üretime devam ettiklerini söylerken “İlk defa evde olan tek kişi ben değilim gibi hissettim” diyor. 30 Ağustos’ta açılan sergi, 1 Ekim’e kadar Kadıköylülerin ziyaretine açık olacak. Talimane Sokak’taki duvara yaptığı 15x15 metre boyutlarındaki resim de Kadıköylüler tarafından görülebilir.


ARŞİV