Temmuz ayında yitirdiğimiz yazarlar anıldı

Cemal Süreyya Kültür ve Sanat Derneği, Kadıköy Üvercinka Kafe’de, gerçekçi edebiyatımızın Temmuz’da yitirdiğimiz önemli isimlerini anma etkinliği düzenledi.

24 Temmuz 2014 - 13:32

Semra ÇELEBİ


Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği’nin, 17 Temmuz Perşembe akşamı Üvercinka Kafe’nin bahçesinde düzenlediği anma etkinliğine çok sayıda edebiyatçı ve yazar katıldı.
Temmuz ayında ölüm yıldönümleri olan gerçekçi edebiyatımızın önemli isimleri Bekir Yıldız, Muzaffer Buyrukçu, Behzat Ay, Mehmet Seyda ve İsmet Kemal Karadayı’nın anıldığı etkinlikte yakınları ve arkadaşları yazarları anlattı.
İlk konuşmayı Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Seyit Nezir yaptı. Nezir “gerçekçi edebiyata yönelik ciddi saldırıların olduğunu, bu dalgaya direnme çabalarının kumdan kaleler gibi yıkıldığını” söylediği konuşmasında dönemin Broy Dergisi’nin önemine dikkat ekti. Mehmet Kemal, Can Yücel, Cemal Süreya gibi isimlerin Broy Dergisi’nde buluştuğunu ve çıkan kitapları beklediklerini söyleyen Seyit Nezir, Bekir Yıldız’ın da kitapları heyecanla beklenen bu yazarlardan biri olduğunu belirtti. “70’lerin en büyüleyici yazarlarının başında geliyordu” dediği Bekir Yıldız’ın edebi yaşamı hakkında bilgi veren Nezir, Mehmet Seyda’yı da Varlık dergisinde çıkan yazılarından tanıdığını, toplumcu gerçekçi edebiyata büyük katkıları olduğunu belirtti.
Seyit Nezir, konuşmasını bitirirken “Temmuz ayında yitirdiğimiz, edebiyatımızın değeri yazarlarımızı anmak istedik” diyerek katılan herkese teşekkür etti.
Derneğin ikinci ve onursal başkanı, Cemal Süreya’nın eşi Zuhal Tekkanat da kısa bir konuşma yaparak andığı yazarlardan Mehmet Seyda ile, kızkardeşinin eşi olması dolayısıyla daha yakından tanıştığını belirterek “Cemal Süreya ile bizi tanıştıran da Mehmet Seyda’dır” dedi. Tekkanat daha sonra sözü kız kardeşi Nihal Çeliker’e bıraktı.
Nihal Çeliker, güçlükle yaptığı duygusal konuşmasında, Mehmet Seyda’nın kişiliğini ve edebi yaşamını anlattı.
Katılımcılar arasında Bekir Yıldız’ın yurt dışında yaşayan kızları da vardı. Büyük kızı Vildan Yıldız, babasının ölümünden bir yıl sonra yazdığı mektubu okudu. Derneğin eski başkanı Aslı Durak ise Behzat Ay için yazdığı şiiri paylaştı.
Etkinlik katılımcıların anılarını ve düşüncelerini anlatmasıyla devam etti.

 


ARŞİV