Tenten İstanbul'da

İranlı sanatçı Hamid Tolouei Fard’ın, Tenten’i çeşitli İstanbul manzaralarında resmettiği sergisi Kadıköy’de yapıldı

22 Haziran 2022 - 16:20

İranlı sanatçı Hamid Tolouei Fard, sevilen çizgi roman kahramanı Tenten’i İstanbul manzaraları eşliğinde resmetti, Kadıköy’de faaliyet gösteren Red Art Galeri İstanbul’da bu resimlerden oluşan bir sergiye 4-18 Haziran tarihleri arasında ev sahipliği yaptı. 

Belçikalı çizer Georges Remi’nin “Herge” adıyla yayınlanan Tenten, Avrupa’nın en çok bilinen, sevilen ve her yaş grubu tarafından takip edilen çizgi romanlarından. Tenten İstanbul’da isimli 1961 yapımı bir film de yapıldı. Filmi izleyen İranlı sanatçı Hamid Toloud Fard, İstanbul manzaraları eşliğinde çeşitli Tenten resimleri yaptı. 

Fard ile hem sergisini, hem sergiye gelen tepkileri hem de sanat yaşamını konuştuk. 

“BAŞKALARI DA GÖRSÜN İSTEDİM?

Çocukluk döneminde sanatla tanışan Fard, “20 yaşına kadar klasik hat eğitimini tüm kurallarıyla, İran’ın çok kıymetli hocalarından öğrenerek kendimi geliştirmeye çalıştım. Üniversite yıllarında aldığım illüstrasyon ve grafik tasarım eğitimleri, daha önce aldığım klasik hat eğitimine farklı bir gözle bakmama sebep oldu. O arada birçok ülke gezme imkanım da oldu. Gezdiğim yerlerdeki her bir manzarada bile hat görüyordum. Klasik hat sanatlarının kurallarından biri de yazdığınız hattın okunuyor olması gerektiğidir. Ama ben sadece okunsun istemiyordum. Şekil olarak da çok şey ifade ettiği haliyle kullanmayı seçtim. Böylelikle neden benim gördüğümü başkaları da görmesin diye düşündüm. Özellikle son yıllarda farklı serilerde olmak üzere daha önce görmüş olduğumuz karakterleri ya da ünlü sanat eserleri üzerinde hat çalışmaları yaptığım eserler ürettim. Yakın zamanda ortaya çıkmış olmasına rağmen hala bizleri etkilemeye devam eden pop-art sanatı oldukça ilgimi çeken bir sanat dalı olmuştur. 2015 yılına kadar aldığım tüm eğitimler ile pop-art sanatını da harmanlamaya başladım. Şu an klasik hat, modern kaligrafi, grafik tasarım ve pop-art çalışmalarım ile meşgulüm diyebilirim” dedi.

“ÇOK MERAK VE İLGİ VARDI”

4-18 Haziran tarihleri arasında Kadıköy’deki Red Art Galeri İstanbul’da sergisi yapılan Fard, “Bildiğiniz gibi Red Art Galeri’nin arkasında iki büyük isim var. Yiğit Aydın ve Mert Aydın. Birbirimize iyi gelen, yücelten her projeye karşılıklı açığız. Hem dijital platformda hem de fiziksel sergilemede Türkiye’de ve dünyada birçok programımız mevcut. Yeni gerçekleşen sergim de bunlardan biriydi. Henüz sergi başlamadan çok merak ve ilgi vardı. Açılış günü ve sonrasında da bu devam etti. Sergimiz sold out bir sergi oldu. Çok onur verici bir durum bu benim için. Hem doğmadığım ama üzerinde yaşamaktan keyif aldığım bir ülkede böyle başarılı bir sergi deneyimi yaşadım hem de harika geri dönüşler aldım” şeklinde konuştu.

DEĞİŞMEYE DEVAM EDECEĞİM”

Meslek hayatının ilk yıllarında klasik üsluba yatkın olduğunu, aldığı eğitim ve değişen bakış açısı ile modern kaligrafi alanında işler çıkarmaya başladığını söyleyen Fard, “Eserlerimin ilgi görmesi ben genç yaştayken başladı. Eserlerim uluslararası birçok platformda sergilenme fırsatı buldu. Dünyada birçok müzede eserlerime de yer verildi. Değişmeye, dönüşmeye potansiyelimi son nefesime kadar geliştirmeye devam edeceğim, bunu biliyorum.” dedi.


ARŞİV