Ters yüz baktıran oyunlar!

İKSV tarafından düzenlenen 23. İstanbul Tiyatro Festivali, 13 Kasım’da başlıyor. 1 Aralık’a kadar sürecek festivalde, yurtdışından 12, Türkiye’den 16 olmak üzere 28 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 78 gösterimi yapılacak. “Hayat ters yüz” temasıyla düzenlenen festival kapsamında Kadıköy’de sahnelenecek oyunları derledik

05 Kasım 2019 - 16:04
  • Ver Parayı! / 15 Kasım Cuma 20.30, 16 Kasım Cumartesi 16.00 ve 20.30, 17 Kasım Pazar 16.00 - Moda Sahnesi

Moda Sahnesi çağdaş Alman yazarlardan Andreas Sauter ile Bernhard Studlar’ın kaleme aldığı, ironik ve çarpıcı bir konusu olan Ver Parayı! Adlı oyunu Kemal Aydoğan’ın rejisiyle sahneye taşıyor. Süreyya Güzel, Öner Ateş, Mehmet Solmaz, Cihat Süvarioğlu, Ali Büyükkartal, Zeynep Güngörenler ve Elif Gizem Aykul’un rol aldığı oyun uzun çalışma saatlerinden kredi borçlarına, seks işçiliği yapan öğrencilerden süper zenginlere günümüz dünyasının farklı kesimlerinin ekonomik krizle ilişkilerini ele alıyor.

  • Narin Napalm / 20 Kasım Çarşamba ve 21 Kasım Perşembe 20.30 – Moda Sahnesi

Kusurlu İşler & ikinci kat yapımı, Eyüp Emre Uçaray yönetimindeki Narin Napalm’da seyirciler sıradan bir kadınla sıradan bir erkeğin ürpertici derecede yoğun ilişkisinin bir kesitine süzülüyor. Philip Ridley’in keskin kaleminden çıkan oyun; şiirsel, vahşi ve yer yer komik anlarla dolu bir aşkın dehlizlerine alacak seyirciyi. İçeride, bir tür ‘rüya zaman’da; kadınla erkeğin hayal gücünü, geçmişini, en saf, en hırçın, en savunmasız hallerini göreceğiz. Mehmet Bilge Aslan ile Fulya Peker, kendi kıyametlerini yaşamış bu sıradan çift rolünde seyirciye sarsıcı bir öykü aktaracak.  

  • Kaldırım Serçesi / 23 Kasım Cumartesi 20.30 ve 24 Kasım Pazar 18.00 – Caddebostan Kültür Merkezi

Sadece sesiyle değil; hayata, sokağa, müziğe ve aşka olan tutkusuyla da ölümsüzleşmiş ikonik müzik kadını Edith Piaf’ın yaşam öyküsünü Altıdan Sonra Tiyatro yapımında, başarılı oyuncu Tülay Günal’ın yorumuyla izleyeceğiz. Kaldırımda doğmuş, yoksulluk ve hastalıklarla boğuşmuş küçük bir kızın dünyayı sarsan bir efsaneye dönüşmesinin, hayatı müthiş bir tutku ve cesaretle kucaklamasının hikâyesi Yiğit Sertdemir’in rejisi ve Yiğit Özatalay’ın müzikal düzenlemeleriyle sahnede olacak. Kaldırım Serçesi, eseri kaleme alan Başar Sabuncu’ya ve ismi, 1982’deki yorumuyla Edith Piaf ile özdeşleşen Gülriz Sururi’ye bir saygı duruşu niteliğinde.

  • Daha da Beter ve Beter ve Beter Olacak Arkadaşım / 29, 30 Kasım saat 20.30 – Caddebostan Kültür Merkezi 

Geniş kitleleri peşinden sürükleme gücüne sahip olan ‘hitabet sanatı’ üzerine kafa yormamızı sağlayacak bir performans… Sahnede kelimelerin akışına takılan, kendini kaybeden bir hatip yaratan Lisbeth Gruwez, kendinden geçmiş bir hitabetin bedende temsil edilişinin dansını sergiliyor. Amerikalı muhafazakâr televizyon yıldızı Jimmy Swaggart’ın bir konuşmasından parçaları kullanan Gruwez başta arkadaşça ve sakince başlayan bu ritmi, ikna etme konusundaki zorlayıcı arzuya ve oradan da şiddete varan yolculuğuyla sergiliyor ve seyircisini büyüleyen bir performans sunuyor.

GENCO ERKAL VE DOSTLAR TİYATROSU’NA SAYGIYLA

Türk tiyatrosunun ulu çınarı Genco Erkal ve 50. yılını kutlayan Dostlar Tiyatrosu, festival kapsamında saygıyla selamlanacak. 60. sanat yılını kutlayan, bugüne dek birçok ödüle değer görülen Erkal bu vesileyle üç ayrı oyunuyla festival kapsamında seyirci karşısına çıkacak. Sarsıcı bir Nâzım Hikmet uyarlaması olan Yaşamaya Dair’de sahnede Erkal’a, içe işleyen sesiyle Tülay Günal eşlik edecek. Türkiye’nin ilk tek kişilik oyunu olarak Genco Erkal tarafından 1965’te oynanan Bir Delinin Hatıra Defteri ile sanatçı, seyirciyi bir kere daha büyüleyecek. Erkal’ın uyarlayıp yönettiği tek kişilik unutulmaz bir müzikli gösteri olan Merhaba’da ise seyirci, edebiyat dünyasının beş büyük ismi eşliğinde büyük bir yolculuğa çıkacak.

  • Yaşamaya Dair 16 Kasım Cumartesi 20.30 - Caddebostan Kültür Merkezi
  • Bir Delinin Hatıra Defteri 18 Kasım Pazartesi 20.30 - Caddebostan Kültür Merkezi
  • Merhaba 19 Kasım Salı 20.30 - Caddebostan Kültür Merkezi


ARŞİV