TESAK'ta gerçekleşecek söyleşilere ücretsiz katılım sağlanabilecek. Mart ayı programı şöyle:
JOYCE VE BELLEK
Psikanaliz Seminerleri
02 Mart 18.30 / Konferans Salonu
İstanbul Freudcu Psikanaliz Derneği (FPD) üyeleriyle düzenlenen Psikanaliz Seminerleri’ni dizisinin mart ayı programına yazar Armağan Ekici ile FPD kurucu üyesi psikoterapist Umut Özen konuk olacak. Ekici ve Özen, James Joyce’un romanlarını ele alacak.
KAVRAMDAN HAREKETE TÜRKİYE’DE FEMİNİZM
Çağdaş Felsefe Söyleşileri
06 Mart 18.30 / Konferans Salonu
MSGSÜ Felsefe Bölümü öğretim üyesi Kurtul Gülenç’in düzenlediği Çağdaş Felsefe Söyleşileri’nin bu ayki konukları Çağlayan Kovanlıkaya ile Sibel Yardımcı. Kovanlıkaya ve Yardımcı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde Türkiye’de çok güçlü bir toplumsal hareket olan feminist mücadeleyi feminizm kavramından yola çıkarak tartışacaklar.
OLAĞANIN EDEBİYATI
Punctum Edebiyat Söyleşileri
07 Mart 18.30 / Konferans Salonu
Punctum Edebiyat Söyleşileri’nin mart ayındaki konuğu yazar Alper Canıgüz. Moderatörlüğünü Cem Tunçer’in üstleneceği söyleşide, sıra dışı fakat olağanın edebiyatına, mizaha, absürde, psikolojiye, sinemaya ve hikâyeye dair konuşulacak.
“ÖYLE BİR İSTANBUL”A DAİR
Çarşamba Söyleşisi
13 Mart 18.30 / Konferans Salonu
Kent sosyolojisi, kültürel bellek, gündelik hayat ve azınlıklar üzerine çalışan Dr. Berken Döner, yeni kitabı “Öyle Bir İstanbul: Semtler, Hayatlar, Hatıralar”a dair konuşmak üzere gazeteci yazar Ayşen Güven’in konuğu olacak.
70. DOĞUM YILINDA YAŞAR MİRAÇ ŞİİRİ VE YENİ TÜRKÜ
21 Mart 18.30 / Konferans Salonu
70’lerin sonlarıyla 80’lerin başında şiir dünyasına girişi büyük olay olan Yaşar Miraç’ın Karadeniz türkülerinden evrensel sanata ulaşan şiir yolculuğunu Selim Atakan ve Emin İgüs Yaşar tartışacak. Atakan, Yeni Türkü topluluğunun kuruluş sürecini, Emin İgüs Yaşar ise Miraç şiirini nasıl bestelediğini anlatacak.
2000’LERDE ŞİİRDE NELER OLUYOR?
2000’ler Şiiri Konuşmaları
23 Mart 15.00 / Konferans Salonu
2000’ler Şiiri Konuşmaları. 21. yüzyılın ilk çeyreğinde farklı anlayışlardan genç ve yetenekli şairleri, şiir anlayışlarını, dünyaya bakışlarını tanımak, anlamak, siyasal, sosyal ve sanatsal etkiler açısından tartışmaya açmak için başlatıldı. Mart ayının konukları; Sentetik Rüyalar (2004), Ben Google Değilim (2008), Herkes İyi mi? (2015) kitaplarıyla tanınan şair Mehmet Öztek ile Huyname (2008), Kırbozumu (2009), Dirim Kurgu (eleştiri, 2010), Teknokriptler (2014), İmge Kası (2022) kitaplarını kaleme alan şair Murat Üstübal olacak.
KENDİLİK VE NESNE İLİŞKİLERİ: ŞİİR DÜNYAYI NASIL BİREYSELLEŞTİRİR?
Şiir Eylem: Ekofeminist Söyleşiler
28 Mart 18.30 / Konferans Salonu
Pop-rock sanatçısı, köşe yazarı ve şair Umay Umay, yedinci şiir kitabı Elleri Kara Çocuk’u 2017’de yayımladı. Şiire emeği ve şiirde ısrarı dergicilikle de devam etti. Nilay Özger’in moderatörlüğünde gerçekleşecek söyleşide Umay Umay’ın şiir yolculuğu, “kendilik” ve “varlık” kavramları, şiir, bireysellik ve sivil itaatsizlik konuları ele alınacak.
MERKEZİN DIŞINDAKİLER- II
ÇAĞDAŞ EDEBİYATIMIZDA AYLAKLAR
Cumartesi Söyleşisi
30 Mart 15.00 / Konferans Salonu
Kültür tarihçisi Ekrem Işın, TESAK’ta çağdaş edebiyatın aylaklarının ele alındığı dört programlık bir söyleşi dizisine başladı. Işın, mart ayında düzenleyeceği bu ikinci söyleşide Yusuf Atılgan’ın Aylak Adam romanını ve edebiyatımızın önde gelen aylak karakterlerinden C.’yi ele alacak.