TESAK söyleşileri başlıyor

Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi kasım ayı boyunca felsefe, edebiyat, sanat ve psikanaliz ve cumhuriyet temalı seminerle ev sahipliği yapacak

30 Ekim 2023 - 10:05

Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi, kasım ayı boyunca “Çağdaş Felsefe Söyleşileri, Psikanaliz Seminerleri, Foucault Konuşmaları, Cumhuriyet’in 100. Yılı Söyleşileri, ŞiirEylem: Ekofeminist Söyleşiler ve Punctum Söyleşileri” gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Kadıköy'ün Yaşayan Kütüphanesi TESAK'ta gerçekleşecek söyleşilere ücretsiz katılım sağlanabileceği gibi, İstanbul dışından katılmak isteyenler söyleşilerin video kayıtlarını da izleyebilecek. Söyleşilerin video kayıtlarına TESAK’ın Youtube kanalından ulaşabilirsiniz.

TESAK’ta kasım ayı boyunca düzenlenecek etkinlikler şöyle:

CUMHURİYET’İN XXI. YÜZYILI

Çağdaş Felsefe Söyleşileri

01 Kasım 18:30 / Konferans Salonu

Konuşmacılar: M. Ertan Kardeş, Zeynep Savaşçın

Moderatör: Kurtul Gülenç

Çağdaş Felsefe Söyleşileri’nin moderatörlüğünü MSGSÜ Felsefe Bölümü öğretim üyesi Kurtul Gülenç üstleniyor. Gülenç’in kasım ayındaki konukları İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi M. Ertan Kardeş ile Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Zeynep Savaşçın olacak. Söyleşide Cumhuriyet kavramı felsefe açısından ele alınılacak. 

 

RESİM SANATIMIZIN YÜZ YILI

Cumhuriyet'in 100. Yılı Söyleşileri 

02 Kasım 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacı: Artin Demirci

Moderatör: Turgay Fişekçi

2023 yılı boyunca sürecek ve Cumhuriyetin 100. yılına adanan söyleşilerin kasım ayındaki konuğu Artin Demirci olacak.  Bu söyleşide Turgay Fişekçi’nin yürütücülüğünde Artin Demirci’yle resim sanatının son yüzyılda geçirdiği evreler ve günümüzdeki sorunları tartışılacak.

 

CEVAT ÇAPAN SÖYLEŞİSİ VE ŞİİR DİNLETİSİ

04 Kasım Cumartesi 16.00

Konuşmacı: Cevat Çapan

Moderatör: Gökçenur Ç.

Bu yıl altıncısı düzenlenen İstanbul Offline Uluslararası Şiir Festivali, “Aynı Güneşin Altındayız” sloganıyla öne çıkıyor. Festivalin bu yılki onur konuğu ise Cevat Çapan. 4 Kasım Cumartesi günü TESAK’ta Cevat Çapan’la şiir yolculuğu konuşulacak ve sevilen şiirlerinden örnekler dinlenebilecek. Ayrıca festivale davetli tüm şairler de Şiir Dinletisi’nde kendi şiirlerini okuyacaklar.

 

FOUCAULT ve YAŞAM BİÇİMİ OLARAK DOSTLUK

Foucault Konuşmaları

08 Kasım 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacılar: Ferda Keskin, Sibel Yardımcı

Moderatör: Oğuz Tecimen

TESAK'ta Atlas Publishing Lab’in yürütücülüğünde ve Ayrıntı Yayınları’nın iş birliğiyle düzenlenen “Foucault Konuşmaları” devam ediyor. Bu sezonun ilk konuşması Oğuz Tecimen’in moderatörlüğünde yapılacak ve söyleşiye Ferda Keskin ve Sibel Yardımcı konuşmacı olarak katılacak. Söyleşide, Foucault'nun "başka türlü bir ilişkilenme nasıl mümkün?" sorusuyla koşut olarak ele aldığı ve icat edilmesi gereken bir şey olarak gördüğü dostluk anlayışı ele alınacak.

PUNCTUM EDEBİYAT SÖYLEŞİLERİ

11 Kasım 15.00 / Konferans Salonu

Konuşmacı: Hakan Bıçakcı

Moderatör: Cana Bostan

Yazar Hakan Bıçakçı, Punctum Edebiyat Söyleşileri kapsamında TESAK’a konuk olacak. Moderatörlüğünü Cana Bostan’ın üstleneceği söyleşi uykuların ve rüyaların, deliklerin ve boşlukların, unutulanların ve karanlıkta kalanların peşine düşen Hakan Bıçakcı’nın fantastikle gerçeği iç içe geçiren tekinsiz edebiyatına ve edebiyatının asıl kaynağı olan sinemayla ilişkisine odaklanıyor.  

 

ŞİİRDE DEĞİŞEN VE AYNI KALAN: KİŞİLİK ŞİİRE NASIL DAMGA VURUR?

ARİFE KALENDER'LE SÖYLEŞİ

ŞiirEylem: Ekofeminist Söyleşiler

16 Kasım 18:30 / Konferans Salonu

Konuşmacı: Arife Kalender

Moderatör: Nilay Özer

Arife Kalender ilk kitabı Maviler de Eskidi'yi 1992’de yayımladı. 2004’te yayımlanan Deli Bal adlı kitabından itibaren dilinde, üslubunda, biçiminde giderek daha net ayırt edilebilen değişikler gözlendi. Nilay Özer’in moderatörlüğünü yapacağı bu buluşmada, Arife Kalender’in uzun şiir serüvenini, şairin kişiliğinin metaforlara, duyu verisi aktarımlarına, söyleme ve hayal dünyasına nasıl yansıdığı konuşulacak.

 

İKAME ÇOCUK

RÜYA VE ARZU: TROÇKİ, LENİN VE LACAN

Psikanaliz Seminerleri

22 Kasım 18:30 / Konferans Salonu

Konuşmacılar: İskender Çolak, Umut Özen

İstanbul Freudcu Psikanaliz Derneği (FPD) üyeleriyle düzenlenen Psikanaliz Seminerleri’nde bu sezon yine TESAK’ta psikanaliz üzerine konuşulacak. Bu ilk seminerde İskender Çolak “İkame Çocuk” ve Umut Özen “Rüya ve Arzu: Troçki Lenin ve Lacan” başlıklı konuşmalarıyla TESAK’ta olacak.

 

 


ARŞİV