TESAK’ta bu ay

Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi mayıs ayı boyunca felsefe, edebiyat ve şiir söyleşilerine ev sahipliği yapacak

30 Nisan 2025 - 13:35

“GEÇMİŞ, GELECEĞİ ARTIK AYDINLATMADIĞINDA...” 
TOCQUEVILLE DEMOKRATİK TOPLUMLARI NASIL GÖRDÜ?

Çağdaş Felsefe Söyleşileri 
07 Mayıs 18.30
Konferans Salonu
MSGSÜ Felsefe Bölümü öğretim üyesi Kurtul Gülenç’in moderatörlüğünü üstlendiği Çağdaş Felsefe Söyleşileri’nin mayıs ayındaki konukları İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi M. Ertan Kardeş ile araştırma görevlisi Arda Telli olacak.  Kardeş ve Telli siyaset felsefesi üzerine konuşacak.  

ÇOCUKLUK, ŞEHİR, SİYASİ BELLEK ÜZERİNE BİR ROMAN: İNCİRLİK YAZI
Edebiyat Söyleşisi
14 Mayıs 18.30
Konferans Salonu
Adana’nın 1980’li yıllardaki toplumsal dokusuna bir çocuğun bakışıyla yaklaşan İncirlik Yazı, askeri darbenin gölgesinde şekillenen gündelik hayatı, Amerikan üslerinin şehir üzerindeki etkisini ve dönemin siyasi atmosferini bir cinayet ve bir ilk aşk ekseninde kurguluyor. Sibel Oral’ın moderatörlüğünü üstleneceği bu söyleşide İncirlik Yazı romanının yazarı Taçlı Yazıcıoğlu, kent hafızası, çocukluk deneyimi ve siyasal arka plan arasındaki geçişkenlikleri edebiyatın imkânlarıyla tartışmaya açan bu romanı üzerine konuşacak. Edebiyatın toplumsal tarih ve siyasetle kurduğu ilişki mercek altına alınacak. 

BAŞKA ÇAĞIN LAFLARI: RAP, DİRENİŞ, ESTETİK
Corpus Cumartesi Söyleşileri
17 Mayıs 15.00
Konferans Salonu
Corpus Dergi işbirliğiyle düzenlenen söyleşinin bu ayki konuğu hayalleri yırtan, umutları yerle bir eden, tutunduklarımızı gelip geçici kılan, varoluşumuzda bir ahenk, bir bütünlük bulmak için bizleri sürekli geçmişe bakmaya zorlayan bir zamansallıkla görülmemiş bir hesabı olan rap müzisyeni Çağrı Sinci olacak. Moderatörlüğünü Uraz Aydın’ın yapacağı söyleşi “başka çağın lafları” adını taşıyor. 

MÜFİDE FERİT HANIM
21 Mayıs 18.30
Konferans Salonu 
Meryem Çağıl, Müfide Ferit Hanım’ın hayatı ve eserlerinden hareketle, yazarın devrimci yönünü ve insanlık ülküsünü anlatacak. 

SANATA PSİKANALİZLE BAKMAK / SANATTA PSİKANALİTİK ÇAĞRIŞIMLAR
22 Mayıs 18.30
Konferans Salonu
Bu seminerde Klinik Psikolog Sedef Atik, psikanalizin temel kuramcılarından Sigmund Freud, Melanie Klein, Donald W. Winnicott ve Wilfred R. Bion’a referansla yaratıcılık, yaratım süreci ve sanatın işlevi üzerine konuşacak.  Çağdaş sanatçı İsmet Doğan da sanatta ruhsallık ve sanatçının ruhsallığı üzerine konuşacak. 

2000’LERDE ŞİİRDE NELER OLUYOR?
2000’ler Şiiri Konuşmaları
24 Mayıs 15.00
Konferans Salonu
TESAK’ta Cenk Gündoğdu’nun moderatörlüğünde 2000’ler Şiiri Konuşmaları devam ediyor. Bu söyleşisi dizisinde 21. yüzyılın ilk çeyreğinde farklı anlayışlardan genç ve yetenekli şairlerin şiir anlayışları ve dünyaya bakışları siyasal, sosyal ve sanatsal etkiler açısından tartışılıyor. Mayıs ayındaki etkinliğin konukları Elif Sofya ve Ersun Çıplak olacak. 

DİLİM SENİ DİLİM DİLİM DİLEYİM
Çağdaş Felsefe Söyleşileri 
28 Mayıs 18.30
Konferans Salonu
Çağdaş Felsefe Söyleşileri’nin moderatörlüğünü MSGSÜ Felsefe Bölümü öğretim üyesi Kurtul Gülenç üstleniyor. Gülenç’in şubat ayındaki konuğu Levent Yurdakul Kavas olacak. Etkinlikte “Dil çözümlemesi yoluyla felsefe sorunları nasıl giderilir? Böyle bir amaçla dil nasıl çözümlenir?” soruları, yirminci yüzyıldan üç felsefecinin; Gilbert Ryle, J. L. Austin, Ludwig Wittgenstein’ın düşünceleri üzerinden tartışılacak.

EDİTÖRÜN YAZAR OLARAK PORTRESİ
Punctum Söyleşileri
31 Mayıs 15.00
Punctum Dergi işbirliğiyle düzenlenen Punctum Söyleşileri’nin bu ayki konuğu İshak Reyna. Söyleşinin moderatörlüğünü Oğuz Tecimen üstlenecek. Yazarın “Tuşların Kardeşliği”, “Azınlık ve Kitapların Yolculuğu” eserleri ile diğer deneme ve derlemelerinden hareketle edebiyat, eleştiri, otobiyografik kurmacalar ve profesyonel okurluk gibi temalara uzanan bir sohbet gerçekleştirilecek. 


ARŞİV