LEVINAS VE JONAS İLE SORUMLULUĞU YENİDEN DÜŞÜNMEK
Çağdaş Felsefe Söyleşileri
04 Aralık 18.30 / Konferans Salonu
Çağdaş Felsefe Söyleşileri’nin moderatörlüğünü MSGSÜ Felsefe Bölümü öğretim üyesi Kurtul Gülenç üstleniyor. Gülenç’in aralık ayındaki konuğu Koç Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim görevlisi Elis Şimşon olacak. Şimşon, Levinas ve Jonas’ın Heidegger’den ayrıştıkları noktaları açıklayıp, iki filozofun da düşüncesinde yer alan “asimetrik sorumluluk” mefhumunu karşılaştıracak.
YEDİ ÖLÜMCÜL GÜNAH: KİBİR
Corpus Cumartesi Söyleşileri
07 Aralık 15.00 / Konferans Salonu
Ömer Aygün geçtiğimiz mayıs ayında TESAK’ta “Öfke” ile başladığı Yedi Ölümcül Günah serisine en büyük günahlardan “Kibir” ile devam ediyor. Özlem Akcan'ın soruları ile Antik Yunan’dan günümüze kibrin serüveni ele alınacak.
2000’LERDE ŞİİRDE NELER OLUYOR?
2000’ler Şiiri Konuşmaları
11 Aralık 18.30 / Konferans Salonu
TESAK’ta Cenk Gündoğdu’nun moderatörlüğünde 2000’ler Şiiri Konuşmaları devam ediyor. Bu söyleşide Mehmet Erte ve Zafer Zorlu 2000’lerdeki edebiyat ortamını, dergileri, dönemin ruh hali ve şiiri üzerine konuşacak.
BOZKURT GÜVENÇ ANISINA
JAPONYA VE JAPON KÜLTÜRÜ
12 Aralık 18.30 / Konferans Salonu
Doç. Dr. Abdurrahman Yılmaz’ın moderatörlüğünde düzenlenen bu söyleşide, 10 Aralık 2018’de hayatını kaybeden mimar Prof. Dr. Bozkurt Güvenç, vefatının altıncı yılında anılacak. Japonya İstanbul Başkonsolosu Kasahara Kenichi, Japon tarihi uzmanı Prof. Dr. Selçuk Esenbel ve sanat tarihçisi Çağ Güvenç Akyol’un konuşmalarıyla, Güvenç’in 70’li yılların sonunda Japonya’da yaptığı etnografik bir çalışmaya vurgu yapılacak.
TANIKLIK, TRAVMA VE HAFIZA: DÖNÜŞÜMLER, İMKÂNLAR, SINIRLAR
18 Aralık 18.30 / Konferans Salonu
Kültürel travma ve hafıza çalışmaları, edebiyatta bireysel ve toplumsal yıkımların, acıların temsiline odaklanıyor ve travmatik deneyimlerin anlatım biçimlerini inceliyor. Peki edebiyatın yaratıcı ve dönüştürücü gücü bu tür travmatik deneyimlere nasıl tanıklık ediyor? Deniz Gündoğan İbrişim, bu söyleşide bu sorunun yanıtları üzerine konuşacak.
SANAT FELSEFESİNİN HİKÂYESİ
Punctum Söyleşileri
25 Aralık 18.30 / Konferans Salonu
Punctum Dergi işbirliğiyle düzenlenen Punctum Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde akademik çalışmalarını sürdüren Emre Şan olacak. Lisans eğitimini Galatasaray Üniversitesi’nde, yüksek lisans ve doktorasını Paris 1 Panthéon Sorbonne’da tamamlayan Emre Şan’ın “Mağara Resimlerinden Dijital İmajlara: Sanat Felsefesinin Hikâyesi” adlı kitabı yakın zamanda Ketebe Yayınları tarafından yayımlandı. Cana Bostan ve Emre Şan, sanat felsefesinin hikâyesi üzerine konuşacak.
Kadıköy'ün Yaşayan Kütüphanesi TESAK'ta gerçekleşecek söyleşilere ücretsiz katılım sağlanabilecek.