“Tiyatro bir kez yaşanır”

22. İstanbul Tiyatro Festivali, 17 Kasım’da perdelerini açıyor

11 Eylül 2018 - 15:12

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali, 22. kez 17 Kasım – 4 Aralık tarihleri arasında seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor. 22. İstanbul Tiyatro Festivali’nde yurtdışından 12, Türkiye’den 12 olmak üzere 24 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 52 gösterisinin yanı sıra okuma tiyatroları, söyleşiler, film gösterimleri, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi ücretsiz yan etkinlikler de gerçekleştirilecek.

 2 YAKADA 21 MEKÂN

Festival, şehrin iki yakasında 21 farklı mekânda seyirciyle buluşacak. Festival performansları, festivale Yüksek Katkıda Bulunan Mekân Sponsoru Zorlu PSM’nin yanı sıra Caddebostan Kültür Merkezi, Moda Sahnesi, Salon İKSV, DasDas, Oyun Atölyesi, Yunus Emre Kültür Merkezi (Turhan Tuzcu Sahnesi, Müşfik Kenter Sahnesi), MSGSÜ Bomonti Yerleşkesi, UNIQ Hall, Üsküdar Tekel Sahnesi’nde ve festivale ilk kez ev sahipliği yapacak Duru Tiyatro, Toy İstanbul,  Adahan İstanbul ve Abud Efendi Konağı’nda izleyiciye ulaşacak. Kadıköy Belediyesi’nin de katkı sunduğu festival kapsamında, ilçedeki sahnelerde 3’ü yabancı, 2’si yerli olmak üzere 5 oyun sahnelenecek.

 11 HAMLET AYNI SAHNEDE!

22. İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl yurtdışından 12 tiyatro ve dans topluluğuna ev sahipliği yapacak. Kanadalı yönetmen Robert Lepage’ın sahneye koyduğu, ünlü Rus oyuncu Evgeny Mironov’un 11 Hamlet karakterini canlandırdığı Hamlet | Collage’ı ve dünya güncel dans sahnesinin öncü topluluklarından Nederlands Dans Theater I’in dört ayrı koreografiden oluşan dans maratonunu seyircisine sunacak.

Yunan tiyatrosunun yaşayan en büyük ustası Theodoros Terzopoulos’a ait üçlemenin son oyunu Encore ile geçtiğimiz sene festivalde buluşan tiyatroseverler, bu yıl üçlemenin ilk iki oyunu Amor ve Alarme’ı izleme şansını yakalayacak. Bununla birlikte, commedia dell’arte geleneğinin ilk akla gelen yazarlarından Carlo Goldoni’nin Komik Tiyatro’su, klasikleri güncel bir bakışla ele alan yönetmen Roberto Latini’nin yorumuyla festivalde izlenebilecek.  Festivalin bir diğer gösterisi ise, Camilla Pessi ve Simone Fassari’nin işbirliklerinin ürünü olan Compagnia Baccalà’nın tiyatroyu sirk ve clown ile harmanlayan, zekice kurgulanmış gösterisi Pss Pss, Kadıköy’de seyircilerle buluşacak.

YERLİ 12 OYUN

22. İstanbul Tiyatro Festivali’nde 12 yerli yapım yer alıyor. Festivalde İngiliz yazar Graham Farrow’un kaleminden çıkan çarpıcı hikâye Yüzleşme, Duru Tiyatro yapımı olarak yönetmen Emre Kınay’ın yorumuyla festivalde yer alacak. Çağdaş dans sanatçısı, koreograf Tuğçe Tuna’nın sahneleyeceği 45’lik ilk kez festival mekânlarından biri olacak Abud Efendi Konağı’nda seyircisiyle buluşurken, Shakespeare’in kahramanı Kral Lear, Oyun Atölyesi yapımcılığı ve Muharrem Özcan’ın yönetmenliğinde hem aktör hem de çevirmen kimliği ile yoğun bir Shakespeare mesaisi olan Haluk Bilginer tarafından canlandırılacak. Yusuf Atılgan’ın kült romanı Anayurt Oteli’nin başkarakteri Zebercet, tek kişilik bir oyun olarak Talimhane Tiyatrosu yapımcılığında, Firuze Engin uyarlaması ve Kerem Ayan’ın rejisiyle, Halil Babür tarafından yorumlanacak. Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST), Cüneyt Yalaz ile İlker Yasin Keskin’in yazıp yönettiği Artık Bir Davan Var’da Franz Kafka’nın Bay K karakteri günümüze taşınırken, İngiliz mizah yazınının gündemdeki kalemlerinden Tom Basden’ın Dostoyevski’nin aynı adlı öyküsünden esinlenerek yazdığı Timsah, DasDas ekibi tarafından sahnelenecek.

Ayrıca Gülce Uğurlu’nun Ata Ünal rejisiyle ve kolektif bir üretim metodu ile hazırladığı oyunu Misafir, GalataPerform’un bir köşk ve 1919’dan bugüne Türkiye’de yaşananlara tanıklık etmiş bir kadının iç içe geçen öyküsünü sunduğu Yüz Yılın Evi, Bakırköy Belediye Tiyatroları’ndan Wolfram Lotz’un yazdığı ve Nurkan Erpulat’ın yönettiği Gülünç Karanlık, Hareket Atölyesi Topluluğu’ndan Ruhiye, çağdaş dans ikilisi Taldans’ın on yıl önce Linz’deki bir tekstil fabrikasının mekaniğini hareket, ses ve ritim ekseninde ele almasıyla doğan projesi Do Ku Man ve İskender Altın rejisi ile İstanbul Devlet Tiyatroları yapımcılığında edebiyatımızın en özgün seslerinden Sevim Burak’ın tüm metinlerinden ve hayatından etkiler hissedilen oyunu Sahibinin Sesi festival kapsamında seyircilerle buluşacak. 

ÖĞRENCİLERE BİLET 10 LİRA

Festival biletleri 15 Eylül Cumartesi günü 10.30’dan itibaren Biletix satış kanallarından ve hizmet bedelsiz olarak ana gişe İKSV’den (10.30 -18.00 saatleri arasında, 16 Eylül hariç pazar günleri kapalı) satın alınabilecek. Bu yıl ana gişe İKSV'nin yanı sıra Moda Sahnesi'nde 15-16 Eylül tarihlerinde (10.30-18.00 saatleri arasında) kurulacak geçici festival gişesinden de hizmet bedeli olmaksızın işlem yapılabilecek.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın 45. yılında, öğrencilerin kültür-sanata erişimini kolaylaştırmak amacıyla Koç Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın desteğini alarak başlattığı proje kapsamında, sınırlı sayıdaki öğrenci biletleri bu yıl da 10 TL’den satışa sunulacak. Öğrenci biletleri öğrenci kimliği ibraz edilerek yalnızca ana gişe İKSV’den ve 15-16 Eylül tarihlerinde Moda Sahnesi'nde kurulacak geçici festival gişesinden alınabilecek.

Ayrıntılı bilgi için: tiyatro.iksv.org


ARŞİV