Tiyatro Kooperatifi’nin 5. Genel Kurul Toplantısı 17 Nisan Çarşamba günü Levent’teki Hann Sahne’de gerçekleştirildi. Kooperatif ortaklarının katılımıyla gerçekleşen toplantı, önceki dönem Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Özsoy’un açılış konuşması ile başladı. Toplantının ana gündem maddeleri arasında kooperatifin ileriye dönük hedefleri, özel tiyatroların yaşadığı sorunlar ve beklentileri yer alırken, toplantıda aynı zamanda yeni Yönetim Kurulu üyeleri de duyuruldu. 80’e yakın özel tiyatroyu temsil eden kooperatifin ortaklarının oyları ile Tiyatro Kooperatifi’nin yeni Yönetim Kurulu Başkanı Mert Fırat, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Gülhan Kadim ve Muharrem Uğurlu, Yönetim Kurulu Üyeleri ise Burak Satıbol, Hakan Silahsızoğlu, Eyüp Emre Uçaray ve Vildan Güleç olarak belirlendi.
HEDEF ÖZEL TİYATROLARININ STATÜSÜNÜN DEĞİŞMESİ
Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Yeşim Özsoy’dan devralan Mert Fırat, “Öncelikle 2 dönem başkan yardımcılığı ve son 2 yıldır başkanlık görevini büyük bir özveri ve özenle yürüten Yeşim’e tüm kooperatif adına çok teşekkür ediyorum. Bayrağı kendisinden devralıyorum ama bundan sonraki yolculuğumuzda da yine hep birlikte yürümeye devam edeceğiz” dedi. Fırat, Tiyatro Kooperatifi olarak bundan sonraki süreçte de özel tiyatroların talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda hak savunuculuğu çalışmalarına devam edeceklerini belirterek, “Bu doğrultuda en büyük hedefimiz tabi ki özel tiyatroların yasal statüsünün değişmesi ve özel tiyatroların projelerine yapılacak devlet desteklerinin arttırılması yönündeki çalışmalarımıza hız vermek olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve belediyeler başta olmak üzere, taleplerimizi dile getirerek değişim ve dönüşümün zorlayıcısı olacağız” dedi. Yeni dönemde özellikle kurumsal desteklerin arttırılması için çalışmalara ağırlık verileceğini belirten Mert Fırat, “Geçen yıl başlattığımız Kumbara Sende projemize daha fazla kurumsal destekçi bularak bu tarafta sürekli bir fon oluşmasını sağlamak istiyoruz. Kumbara Sende projemizle Adana, Diyarbakır, Hatay, İstanbul ve Osmaniye’den toplam 30 özel tiyatronun aylık kira giderlerinden nakliye ücretlerine, faturalarından personel maaşlarına kadar pek çok farklı alandaki ihtiyaçlarını karşıladık. Bu desteklerin tek seferlik kalmaması ve tiyatroların sürdürülebilirliğinin sağlanması için çalışmalarımıza hız vereceğiz” diye konuştu.
80’E YAKIN ORTAK
Tiyatro Kooperatifi, özel tiyatroların sanatsal üretimini zenginleştirirken ekonomik, sosyal ve hukuki açıdan güçlenmesi ve sürdürülebilir hale gelmesi için çalışan bir sosyal kooperatif. Türkiye’deki özel tiyatrolar için 21.yüzyılda dünya standartlarında tiyatro yapabilme alanını tesis etmeyi hedefleyen kooperatif, ekonomik fayda üretme potansiyeline sahip. Kooperatif, özel tiyatroların yaşadığı sorunların çözümü için kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, akademi, ulusal ve uluslararası kültür kurumları ile iş birliği yapıyor, bu kapsamda başta ortakları olmak üzere Türkiye çapındaki tüm özel tiyatrolar için çalışıyor. Tiyatro Kooperatifi’nin şu anda 80’e yakın ortağı bulunuyor.