Tiyatronun rehberini yazdı

Çok yönlü tiyatro insanı Kemal Oruç, “Yeni Başlayanlar İçin Tiyatro Rehberi” hazırladı.

30 Haziran 2020 - 11:42

Tiyatro neden var? Oyunculuk yöntemleri neler? Oyun metinlerine nasıl ulaşırsınız? Tiyatro türleri neler? Bir tiyatro oyunu nasıl izlenir?

Oyuncu, yazar, eğitmen ve yönetmen Kemal Oruç, tiyatro dünyasının bu ve benzeri sorularına  “Yeni Başlayanlar İçin Tiyatro Rehberi” başlıklı rehber kitabında yanıtlar veriyor.

Kitap, tiyatroyu anlama, oyunculuk, oyunculuk eğitimi alma, Stanislavski ve sistem, tirat sahneleme, oyunculuk okullarına hazırlık, oyun metni bulma, oyun yazma, tiyatro kitabı okuma, yaratıcı imgeleme, oyun çözümleme, oyun sahneleme, oyun izleme, çocuk tiyatrosu ve yaratıcı drama uygulama olmak üzere 15 rehberden oluşuyor. Ayrıca oyunculuk tarihinde kadının yeri ve okul tiyatrosu manifestosu olmak üzere iki ek bölüm bulunuyor.

6 ay önce tiyatro ve drama araştırmaları olmak üzere, sinema, edebiyat ve bilim kitaplarının üretimi için Kadıköy Hasanpaşa’da kurulan bulunan Tida Yayınları’nın ilk kitabı olmak özelliği taşıyan 233 sayfalık kitabın kapak ve logo tasarımı A. Togay Kılıçoğlu’na ait.

Kemal Oruç,  “Bu rehberler yirmi iki yıllık oyunculuk, yönetmenlik ve eğitmenlik sürecinin sonunda ortaya çıktı. İhtiyaç olduğunu düşündüğüm konular üzerine, olabildiğince tiyatroya yeni başlayanların anlayacağı yalın bir dil kullanarak 15 rehber yazdım. Kitap üniversitelerin oyunculuk bölümlerinde, oyunculuk kurslarında ve dramatik yazarlık eğitimlerinde ders kitabı olarak kullanılabilir. Kitaptan tiyatro eğitmenleri, oyuncular, oyuncu adayları, yaratıcı drama liderleri ve öğretmenler yararlanabilir. Dilerim bu bilgiler ve uygulamalar eğitim çalışmalarınızda ve sahneleme sürecinizde size de faydalı olur.” diyor.

www.tidayayinlari.com.tr


ARŞİV