Tiyatroyla tanıştığı oyunla anılacak

Usta tiyatrocu Gazanfer Özcan, ölümünün 8. yılında, Kadıköy Belediyesi tarafından Şehir Tiyatroları’nın “Hisse-i Şayia” oyunuyla anılacak. Özcan, lisedeyken oynadığı “Hisse-i Şayia” adlı oyundaki Bican Efendi rolüyle tiyatroyla tanışmıştı

09 Şubat 2017 - 17:36

Türk Tiyatrosu’nun tartışmasız en iyi oyuncularından ve yıllarını tiyatroya adamış olan Gazanfer Özcan’ı 8 yıl önce, 17 Şubat 2009’da sonsuzluğa uğurlamıştık. Kadıköy Belediyesi, ustanın ölümünün ardından Kozyatağı Kültür Merkezi içindeki sahneye Gazanfer Özcan’a bir vefa vesilesi olarak kendisinin ve eşi-tiyatro sanatçısı Gönül Ülkü’nün ismini vermişti. Gönül Ülkü’yü de geçtiğimiz günlerde kaybettik. Bu iki unutulmaz tiyatrocunun adı şimdi Kozyatağı Kültür Merkezi tiyatro sahnesinde yaşıyor.

Kadıköy Belediyesi, ustayı her yıl ölüm yıldönümünde farklı bir etkinlikle anıyor. Bu yılki etkinlik ise çok anlamlı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın bu sezon sahneye koyduğu “Hisse-i Şayia” oyunu, aynı zamanda Gazanfer Özcan’ın tiyatroyla tanıştığı oyun. Özcan lisede sahneye çıktığı bu oyundaki Bican Efendi rolüyle, uzun yıllar kalacağı sahneye ilk adımını atmıştı.

Şimdi Kadıköy Belediyesi, ustanın ölüm yıldönümünde bu özel oyunu izleyiciyle ücretsiz olarak buluşturacak. Hisse-i Şayia, 17 Şubat Cuma akşamı 20.30’da Kozyatağı Kültür Merkezi Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’nde izleyiciyle ücretsiz buluşacak.

USTALAR BU OYUNDA

Aybar Taştekin, Hikmet Körmükçü, Sezai Aydın, Zihni Göktay gibi pek çok usta oyuncunun rol aldığı oyunu Tarık Şerbetçioğlu yönetiyor. Meşrutiyet dönemi tiyatrosunun öncü ismi İbnürrefik Ahmet Sekizinci’nin oyunu, ayrıldıktan sonra da didişmeye devam eden ve biricik kızlarını bir türlü paylaşamayan (“hissei şayia”) karı kocanın bitip tükenmek bilmeyen kavgalarını konu alıyor. Şiddetli geçimsizlikle boşanıp yıllarca birbirinden ayrı kalan, her karşılaşmada ezeli-ebedi kavgalarını tekrarlayan, birbirlerine dava üstüne dava açan, gülünç duruma düşseler de bu didişmeden adeta zevk alan fakat aslında her şeye rağmen birbirini seven karı kocanın ve onların arasında kalan genç kızın öyküsü eğlenceli bir üslupla aktarılıyor.


ARŞİV