Tomris Uyar'ın dünyasına davet...

​Yürek Hakkı: Tomris Uyar'ın Yazı-İmge Dünyası sergisi, Necmi Sönmez küratörlüğünde Bursa’da açıldı.

14 Kasım 2023 - 15:07

Çağdaş Türkiye edebiyatının özel isimlerinden Tomris Uyar, Bursa’da özel bir sergiyle anılıyor. Nilüfer Belediyesi, Yürek Hakkı: Tomris Uyar'ın Yazı-İmge Dünyası adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. 2013 yılından beri her yılı bir yazara adayan Nilüfer Belediyesi, 2023’ü Tomris Uyar yılı ilan etti. Buradan hareketle yola çıkan Yürek Hakkı: Tomris Uyar'ın Yazı-İmge Dünyası sergisi  öyküleri ve çevirileriyle Çağdaş Türk Yazınında ayrıcalıklı bir yere sahip olan Tomris Uyar’ın üretim süreçlerine yoğunlaşıyor. 

ORJİNAL GÜNLÜĞÜ SERGİLENİYOR

Serginin açılışı için İstanbul’dan bir grup basın mensubu 11 Kasım cumartesi günü Bursa’ya davet edildik. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde açılışı yapılan sergiyi, bize küratörü Necmi Sönmez anlattı. Sergi açılışına Uyar’ın oğlu Hayri Turgut Uyar da katıldı.

Sergi alanına girince sizi en başta yazarın 1991 yılına ait günlüğünün orjinali karşılıyor. Keza bu günlükten kopyalanan sayfalar, sergi alanının duvarlarına büyük boyutlu halleriyle duvar kağıdı gibi kaplanmış. Böylelikle sergiyi gezerken, Uyar’ın kendine has el yazısı eşliğinde onun satırları arasında dolaşıyor izlenimine kapılıyorsunuz. Serginin yan çeperlerinde sıra sıra dizili onlarca kitap yer alıyor. Bunlar hem yazarın kendi kaleme aldığı kitaplar hem de çevirilerinden bir seçkiden oluşuyor. Serginin pembe fonlu bir duvarında ise Uyar’ın yazma süreçlerine ilham olan türlü türlü görsel imgeler bulunuyor. Burada yazarın arkadaşlarının hediyeleriyle oluşturduğu resim koleksiyonu bulunuyor.

YAZI ODASI OMAYAN YAZAR

Sergi alanının merkezinde ise Tomris Uyar’ın evinin merkezi yani salonu bulunuyor. Orijinal eşyalardan oluşan bu kısım olduğu gibi Nilüfer semtine taşınmış sergi için. Bu salonda dikkat çeken nokta ise yazarın, yazı köşesi. Zira Tomrs Uyar, birçok yazarın tersine kendisine ait bir çalışma odası olmayan, evinin salonuna yerleştirdiği yazı masasında çalışan bir isimdi. 15 Ocak’a dek açık olacak sergi, onun yazı masasını, çalışma ve yaşama mekânını özgün objeleriyle yeniden kurgulayarak izleyicilere Uyar’ın nasıl ürettiği hakkında bilgi veriyor.

 


ARŞİV