15 yıldır Moda’daki adresinde yayın hayatını sürdüren Türk Dili Dergisi 28 yaşında! Dergiyi büyük bir emekle bu güne getiren Ahmet Miskioğlu “İlk sayımızın çıktığı gün bayram günüydü bizim için” diyor
Kadir İNCESU
Türk Dili Dergisi’ni 28 yıldır aralıksız çıkaran Ahmet Miskioğlu için Türkiye Yazarlar Sendikası Emek Edebiyat Günleri kapsamında bir etkinlik düzenliyor. Barış Manço Kültür Merkezi’nde 4 Nisan Cumartesi 15.30’da başlayacak etkinlikte dostları Ahmet Miskioğlu’nu anlatacak.
15 yıldır Moda’daki adresinde yayın hayatını sürdüren Türk Dili Dergisi’nin ofisinde Ahmet Miskioğlu ile söyleştik. 9 Kasım 1924 Antakya doğumlu olan Ahmet Miskioğlu’nun babası Nafi Miskioğlu, Hatay’ın son aruz şairi. Edebiyatımızın önemli öykücülerinden Bekir Sıtkı Kunt ve Yazar Ahmet Faik Türkmen de kuzeni.
KARDEŞ KARDEŞ YAŞADIK
Ahmet Miskioğlu pek çok kültürün iç içe bir yaşam sürdüğü Antakya’da dünyaya gelmenin ve eğitim almanın faydalarını gördüğüne dikkat çekerek, “Kendi dilim olan Türkçeme çok bağlıyım. Ancak başka dillere de düşmanlık göstermem. Bu Antakya’da yetişmemden ileri geliyor. Farklı kültürler içersinde yetişmek bana zenginlik kattı. Katolik, Protestan, Yahudi, Alevi, Sünni ve Süryani halk vardı. Hep beraber kardeş kardeş yaşadık” şeklinde konuştu.
Lise öğrencisiyken ilk yazısı “Arkadaşlık” adıyla Atayolu adlı bir gazetede yayınlanan Miskioğlu, edebiyat öğretmeninin de desteğini alarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdikten sonra Bitlis, İskenderun, Konya’da öğretmenlik yaptı. Miskioğlu sonraki süreçte de Konya Selçuk, Balıkesir Necati ve İstanbul Atatürk Eğitim Enstitülerinde öğretim üyesi ve Türkçe Bölüm Başkanı olarak görev aldı. 1960’lı yıllarda 10 sayı “Gökçeyazın” adlı bir dergi çıkardığını ifade eden Miskioğlu, o süreçte Türk Dil Kurumu’nun kendisine genel yazmanın imzasıyla “Bizim ilkelerimize bağlı olarak bir dergi çıkardığınız için size çok teşekkür ederiz. Başarılarınızın sürmesini dileriz” şeklinde bir mektup yazdığını, bu mektubu ödül olarak kabul ettiğini ifade etti.
YASAKLI GÜNLER…
1983 yılında emekli olan Ahmet Miskioğlu, sık sık bir araya geldiği Dağlarca ile yaptıkları uzun bir görüşme sonrasında Türk Dili Dergisi adıyla bir dergi çıkarmaya karar verdiklerini dile getirerek o günleri şöyle anlattı: “Türk Dil Kurumu’nun kapatıldığı günlerdi. Dağlarca ile o dönem sık sık Vagon Kıraathanesi’nde buluşurduk. Dergi çıkarmaya karar verdik. Resmi olarak kaydını yaptırıp çıkartmak istedik, izin vermediler. Çünkü Türk Dil Kurumu yeni kapatılmıştı. ‘Türk Dil Kurumunun ilkelerini yürütmek için çıkarıyoruz’, dediğimiz için izin vermiyorlardı. 1987’de izin çıktı. İlk sayımız Temmuz 1987’de yayınlandı. İlk sayımızda Dağlarca, Berke Vardar, Bedia Akarsu, Nermi Uygur, Emin Özdemir, İlhan Selçuk, Ali Sirmen, Ercan Özgür, Mahir Ünlü, Naim Tirali, Behzat Ay, Arslan Kaynardağ ve Arat Ovalı’nın yazıları yer alıyordu. İlk sayımızın çıktığı gün bayram günüydü bizim için... “
DERGİ İÇİN EVİNİ SATTI
Ahmet Miskioğlu, dergi çıkarmanın zorluklarına değinerek, “Antakya’da oturmadığımız bir evimiz vardı. Sattık. Ömer Asım Aksoy da sordu bu soruyu. Dergi üç sayı çıkar sonra da kapanır endişesi vardı herkeste. Babamdan kalan evi sattım. Şu anda bankada derginin 50 yıllık gideri hazır, dedim” şeklinde konuştu.
Ahmet Miskoğlu her sabah 09.00’da ofise geldiğini akşam da en erken 17.00’da ayrıldığını belirterek Türk Dili Dergisi’nin ilkeleri konusunda ise şunları söyledi: “İlkelerimiz, Türk dili özleşmelidir; Türk dili Türkçe sözcüklerle bezenmelidir. Özetlersek; bizim ana ilkemiz Türkçe karşılığı bulunan yabancı sözcük kullanmamaktır.”
TÜRK DİLİ AKADEMİSİ
28 yıldır yayında olan Türk Dili Dergisi’nde bugüne kadar yüzlerce ismin yazıları yayınlandı. Ahmet Miskioğlu dergi yazarlarının her hafta toplandığını söyleyerek, önceden belirlenen konular hakkında ayrıntılı konuşmaların yapıldığı bu toplantıları ‘Türk Dili Dergisi Yazarları Akademisi’ olarak adlandırdığını ifade etti.
28 Cilt Türk Dili Dergisi, Ana Temleriyle Sait Faik ve Yeni Türk Edebiyatı, Sait Faik-Yaşamı-Sanatı-Yapıtları, Değerlendirmeler Şiirler, Dost Yazarlar Yazar Dostlar, Dilimiz-Yazınımız adlı yapıtları olan Miskioğlu henüz kitaplaşmamış deneme, öykü ve şiirleri de bulunduğunu, bunları kitaplaştırmak için acele etmediğini vurguladı.
“Türk dilinin güzelleşmesi havasına uyarak, Türk Dili Dergisini çıkarmaya devam edeceğiz” diyen Miskioğlu, Türk dilinin her zaman savunulması gerektiğinin altını çizdi.
Gazete Kadıköy olarak Ahmet Miskioğlu’nu kutluyor, 28 yıldır aralıksız okuruyla buluşan Türk Dili Dergisi’nin de daha uzun yıllar yayınlanmasını diliyoruz.
Ahmet Miskioğlu’nu daha yakından tanımak isteyenler Osman Bolulu tarafından hazırlanan Ahmet Miskioğlu ve Türk Dili Dergisi adlı kitabı okuyabilirler.