Türkiye’nin ilk poster tasarım atölyesinden ilk sergi

Türkiye’nin ilk poster tasarım atölyesi olan Big Baboli Print House’un kurucularından iki sanatçının yaptığı konser afişleri ve albüm kapakları 30 Temmuz’a kadar KargART’ta sergilenecek.

19 Temmuz 2018 - 10:16

KargART salonunda Şakir (Moklich) ve Zeynep (Zezeah) adlı sanatçıların tasarımlarından oluşan baskı sergisi, 13 Temmuz’daki etkinlikle açıldı. Sergi, 30 Temmuz’a kadar Pazar günü hariç her gün 15.00 - 20.30 arasında ziyaret edilebilecek. BigBaboli Türkiye’nin ilk poster tasarım atölyesi olma özelliğini taşıyor. Yerleri Kızıltoprak’ta olan atölye aynı zamanda sanat kolektifi KRÜW’ün de bir parçası.

Zeynep, Big Baboli Print House’un kuruluşunu şöyle anlatıyor: “Bu fikir yaklaşık 16 yıl önce elime geçen bir modern rock posterleri kitabi ile basladı. Çok düşünmeden ‘Bu işi yapacağım’ dedim ve üniversite bittikten sonra Moklich ile birlikte üretmeye başladık.” Afişleri tasarlarken kendilerinden ödün vermeden müziğin etkisi ile çalışmalarını oluşturduklarını belirten sanatçılar, “Albüm kapağı tasarlıyorsak müzisyenin de aklındaki hikayeyi de dinleyerek ortak bir iş çıkarmaya çalışıyoruz.” diyorlar.

Sergide iki sanatçının 8 yıllık çalışmaları sonucu ortaya çıkardıkları albüm kapakları ve konser afişleri yer alıyor. Bir tarafta serigrafi baskıyla oluşturulan konser afişleri yer alırken diğer tarafta posterlerin baskı öncesi karakalem işleri bulunuyor. Albüm kapağı tasarımlarının dijital baskıları da yine sergide yer alan parçalar arasında. Ziyaretçiler sergiyi ziyaret ederken aynı zamanda beğendikleri tasarımları da satın alabilecek.

NEDEN SERİGRAFİ?

Atölyede çoğunlukla serigrafi baskı yöntemi kullanılıyor. Bunun neden tercih ettiklerini sorduğumda ise Zeynep, serigrafi baskıda basan kişinin teknik becerisinin, emeğinin, hatalarının, renklerin kusursuz halinin ve kağıdın dokusunun çok rahat görülebileceğini vurguluyor.

Birçok grupla çalışıyorlar ancak Şakir, KES grubu için yaptığı albüm kapağının ve Balina&Feza posterinin tasarımından daha fazla keyif aldığını belirtiyor. Zeynep’in en çok keyif aldığı işler ise Rotbrains albüm kapağı ve metal müzik grupları için yaptığı afişler.

SANATÇILARIN İLK SERGİSİ

Son olarak KargART’taki serginin 8 yıllık çalışma hayatları boyunca ilk sergi olduğunun altını çizen ikili sözlerini “Bugüne kadar beklememizin ve çalışmalarımız belli bir noktaya geldikten sonra sergilememizin güzel bir fikir olduğunu düşünüyoruz. Umarım keyif alırsınız” diye bitiriyorlar.

Big Baboli Print House, 2011 yılından beri yerli, yabancı müzik grupları için poster ve albüm kapakları üretiyor. She Past Away, In Hoodies, The Ringo Jets, Cosmic Wings gibi müzisyenlerin konser afişleri ve albüm kapaklarını yaratan Zeynep ve Şakir, Mudhoney & Shellac, Swans, Grails gibi isimlerin İstanbul konserleri için de  poster tasarladılar. Big Baboli aynı zamanda American Poster Institute üyesi.


ARŞİV