Türkiye ile Japonya dostluğu için: ‘Nihonbuyo’

Japonya ile Türkiye diplomatik ilişkilerinin 100. yılında geleneksel Japon dans gösterisi ‘Nihonbuyo’ Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahnelendi. Japonya İstanbul Konsolosu Kenichi Kasahara, “Ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkilerin bu yıl, gelecek yıl ve nice yüzyıllar boyunca gelişmeye devam etmesini temenni ediyorum” dedi

16 Ekim 2024 - 11:37

Japonya İstanbul Başkonsolosluğu, geleneksel Japon dans gösterisi ‘Nihonbuyo’yu Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahneledi. Türkiye ile Japonya’nın diplomatik ilişkilerinin 100’üncü yılı vesilesiyle düzenlenen etkinlikte Japonya’da 1603-1868 yıllarından beri süregelen Nihonbuyo dansı gösterisini, ünlü Nihonbuyo dansçısı Fujima Rankoh, peruk veya özel bir kostüm kullanmadan ‘suodori’ (sade dans) şeklinde sundu. Dans eleştirmeni Sakurai Takako’nun, 2023 yılında Japonya’nın Önemli Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ne eklenen  Nihonbuyo’nun tarihini anlattığı etkinlikte, Japonya İstanbul Konsolosu Kenichi Kasahara ile Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Emre Fırıncı seyirciler arasındaydı. 

JAPONYA İLE TÜRKİYE DOSTLUĞU

Japonya İstanbul Konsolosu  Kasahara, “Bu yıl Japonya ile Türkiye diplomatik ilişkileri tesisinin 100’üncü yılı. Kutlamaya değer bu yılda, yeniden kendilerinin İstanbul’a teşriflerinden dolayı Sakurai ve Fujima’ya gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca bu mekânı bize sağlayan Kadıköy Belediyesi başta olmak üzere tüm yetkililere en derin şükranlarımı sunuyorum” dedi. Diplomatik ilişkilerin 100 yıldır devam ettiğini ama iki ülkenin ilişkilerinin daha eski olduğunu belirten Konsolos Kasahara, “1890 yılında Japonya’yı ziyaret eden Osmanlı Donanması’na ait Ertuğrul Fırkateyn’i ülkeye dönerken Japonya’da bir fırtınaya yakalandı. Bu fırtına sırasında çok sayıda gemici hayatını kaybetti, ancak bazıları yerel halk tarafından kurtarıldı. Bu deniz kazası aslında iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin başlangıcı oldu” bilgisini verdi. 2025 yılında Ertuğrul Fırkateyn’i kazasının 135. yıl dönümü olduğunu dile getiren Kasahara, “Ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkilerin bu yıl, gelecek yıl ve nice yüzyıllar boyunca gelişmeye devam etmesini içten temenni ediyorum” dedi. Japonya Başkonsolosluğu’nun bir ay boyunca ‘İstanbul Japan Week 2024’ adı verilen etkinlikler dizisinin yapılacağını belirten Konsolos Kasahara, etkinliklerin takibi için konsolosluğun sosyal medya hesaplarından ve web sitesinden bilgi alınabileceğini söyledi. 

BİRBİRİNDEN GÜZEL ETKİNLİKLER

Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Emre Fırıncı da “Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık vesikası olan, Lozan Antlaşması ile kurulan, Türkiye Japonya diplomatik ilişkileri 100’üncü yılını kutluyor. Bu dostluk çerçevesinde Kadıköy Belediyesi olarak, birbirinden güzel etkinliklere ev sahipliği yapıyoruz” dedi.  

NİHONBUYO NEDİR?

Nihonbuyo’nun kelime anlamının Geleneksel Japon Dansı olduğunu kaydeden dans eleştirmeni Sakurai Takako, “Japonya’nın somut olmayan önemli geleneksel kültür mirasıdır. Bu dans Japon Saray Müziği ‘Noh’ gibi, Japon Dansı’nın ortaya çıkmasından önce var olan geleneksel kültürler ile müzik ve danslı ‘Şinto’ ritüeli olan ‘Kakura’ gibi, halk gösteri sanatlarının özünü rafine bir biçimde barındırır” dedi. Takako, Nihonbuyo’nun Japon dansının antik çağlardan günümüze kadar uzanan Japon Sahne Sanatları’nı buluşturan bir doruk noktası olduğunun altını çizdi.  

Fotoğraflar: Muratcan Afacan

 

ARŞİV