Kes yapıştır olarak hazırlanan, fotokopi ile çoğaltılan edebiyat ürünleri fanzini Düşkent, Kadıköy’den edebiyatseverlere ulaşıyor.
Ayşe KÜÇÜKKURT
Yazar Tanseli Polikar tarafından 1998 yılında yayımlanmaya başlayan Düşkent Uçarı Kentlilerin Fanzini 37. sayıya ulaştı. Tanseli Polikar’ın Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden görerek hayata geçirdiği Düşkent edebiyat dünyasına farklı bir renk katmaya devam ediyor. Bir grup gönüllü destekçi ile Düşkent’i bu günlere taşıyan Kadıköylü yazar Tanseli Polikar, format olarak bazı yerel dergileri örnek aldı. Düşkent, fanzin geleneğine göre hazırlanıp, fotokopi ile çoğaltılıyor. Mevsimlere göre yayımlanan Düşkent’in, zaman zaman özel sayıları da oluyor. Sonbahar sayısı geçtiğimiz ay yayımlanan Düşkent’in Aralık ayında klasik polisiye özel sayısı da yayımlanacak. Ülkemizde özellikle üniversite öğrencileri arasında yaygın olan fanzin, Avrupa’da ağırlıklı olarak koku gerilim üzerine yayımlanıyor. Günümüzde internet daha etkili olduğu için basılmayıp internet üzerinden yayınlanan fanzinler ise oldukça fazla. Amatör edebiyat dergisi Düşkent üzerine Tanseli Polikar ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
-Düşkent’teki konuları neye göre seçiyorsunuz?
Düşkent’i hazırlayan çekirdek kadromuz var. Onların edebiyat ürünlerine öncelik veriyoruz. Kapak desenlerimizi genellikle çizer arkadaşımız Gülden Akkan hazırlıyor. Şiir, öykü, kısa sohbetler, yabancı edebiyattan bazı şiir ve öykü çevrileri sayfalarımıza alıyoruz. Bu konularda da çevirmen arkadaşlarımız bizi destekliyor. İçerik olarak dergi formatında ama şekil ve basım olarak fanzin kalıplarını kullanıyoruz.
-Her sayıda imzasız mektup ve gözlemci olarak değişmeyen iki bölümümüz var.
Kadromuzun dışında da bize ulaştırılan edebiyat ürünlerini de değerlendiriyoruz. Kitap tanıtımları, öyküler, şiirler, anılar, denemeler bize ulaştırılabilinir. [email protected] adresine dileyenler ürünlerini gönderebilirler.
-Dergiye dönüştürmek için teklifler var mı?
Amatör ruhumuzu muhafaza etmek şartıyla bir sponsor desteği olursa dergiye dönüştürebiliriz.
-Düşkent’in üzerinde “Uçarı Kentlilerin Fanzini” yazıyor. Bu ne demek?
Bu fanzinde genellikle kent edebiyatı üzerinde duruyoruz. Böyle bir slogan bulduk “Uçarı Kentlilerin Fanzini”. Alışılmış edebiyat görüşlerinin dışında bir yaklaşıma sahibiz. Benim öykülerim korku ve gerilim öyküleridir. Biraz yeraltı edebiyatına yakındır. Onun için böyle bir sloganımız oldu.
-Düşkent diye etkinlikleriniz oluyor. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Düşkent Fanzin, olarak şiir günleri, kitap tanıtımları, sinema filmi yorumları, karma resim ve fotoğraf sergileri, edebiyat, sağlık söyleşileri gibi etkinlikler yapıyoruz. Bu yılki etkinliklerimizi Kadıköy Fotoğraf Merkezi’nde gerçekleştireceğiz. Etkinliklerimize herkesi bekliyoruz. Etkinliklerimizle ile ilgili bilgileri www.kadikoyfotografmerkezi.com’dan takip edebilirsiniz.
-Dağıtımı nasıl yapıyorsunuz?
Düşkent’i hazırlayan grubumuzla 15 günde bir buluşuruz. Orada elden dağıtıyoruz. Kültür merkezlerine, kitapevlerine de fanzinimizi bırakıyoruz. Ayrıca edebiyat toplantılarında, imza günlerinde, fuarlarda dağıtıyoruz.
-Dileyenler, Düşkent’i nerelerden temin edebilir?
Kadıköy ve Beyoğlu Mephisto ile Beyoğlu Simurg kitapevlerinde bulunabilir.
FANZİN NEDİR?
Fanzin, İngilizce fanatic ve magazine kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşturulan, finansal kaynaklardan ve hiyerarşik yapılardan uzak, alternatif bir basılı materyel. Farklı yöntemlerle çoğaltılan örnekleri olmakla beraber genellikle fotokopi aracılığı ile çoğaltılarak, satış amacı güdülmeden dağıtılan yayınlara fanzin adı veriliyor. Dergiden (Süreli yayınlardan) ayrı olarak, süresi belirsiz olarak çıkar ve daha amatörce hazırlanır. Türkçe'de "Fanzin" olarak kullanılan "fanzine", genelde belirli bir konu üzerine işlenen yapıtlardan (yazı, resim, fotoğraf, karikatür, vb.) oluştuğu gibi, değişik ve çeşitli konuların yapıtlarının da bir araya gelmesiyle oluşabilir. Her türlü materyal kullanılarak oluşturulabilen fanzinler tek sayfalık olabileceği gibi birbirine zımbalanmış, iğnelenmiş çok sayıda sayfadan da oluşabilir. Geleneksel olarak el yazısı,daktilo, kolaj, çizim gibi farklı elementlerden oluşur