Uluslararası Kalamış Yaz Festivali ‘Göksenin’ konseri ile sona erdi

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve 19 konser ile dokuz film gösteriminin yapıldığı Uluslararası Kalamış Yaz Festivali Göksenin konseri ile Kadıköylülere veda etti

12 Eylül 2024 - 15:34

Kadıköy Belediyesi’nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Uluslararası Kalamış Yaz Festivali, 8 Eylül Pazar akşamı Göksenin’in muhteşem Blues performansıyla Kadıköylülere veda etti. 12 Ağustos Pazartesi günü Kalamış Atatürk Parkı’nda Charlie Chaplin filmi ile Şef Orçun Orçunsel yönetimindeki Avrasya Filarmoni Orkestrası’nın büyüleyici performansı eşliğinde yıldızların altında kapılarını açmıştı.Festivalin konser açılışını ise Türk Müziğinin efsane gruplarından olan İncesaz ile yapılmıştı. Yaklaşık bir ay süren festivalde, birbirinden etkileyici 19 konser ve dokuz film Kadıköylülerle buluştu. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı ile eşi Nihal Kösedağı da dinleyicilerle birlikte pek çok kez keyifli anlar yaşadı. Biletle girişin yapıldığı festivalde, sokaktaki patili dostlarımıza destek paketine destek sağlandı. 

 Biz de Uluslararası Kalamış Yaz Festivali’nin kapanış konserinde sahne alan ‘Göksenin’ ile ufak bir sohbet etme şansını yakaladık. 

BLUES’UN MERKEZİ KADIKÖY

  • Uluslararası Kalamış Yaz Festivali’nde yer almak nasıl bir duygu?

Çok güzel ve çok heyecanlı. Biz Kadıköylü bir grubuz burada yaşıyoruz, programlarımızın çoğunu da burada yapıyoruz. Festival’in son gününde burada olmaktan ve dinleyicilerimizle Blues paylaşacak olmaktan dolayı çok mutluyuz. Kadıköy hem Blues gruplarının yoğun olduğu hem de bizim gönüllü olarak çalıştığımız Blues Derneği’nin de merkezi. Böylece Kadıköy önce İstanbul’da sonra Türkiye’de Blues’un merkezi. Festivalin de Blues’la kapanmasından dolayı ayrıca mutluyuz. 

  • Blues nasıl doğdu?

Kökenleri köleliğe dayanıyor. Özellikle Amerika’da kölelik kaldırıldıktan sonra çok ciddi boyutta gerçekleşen ırkçılık sonrasında siyahi kesimin duyduğu hüzünler ve acılar var. Gündelik yaşantılarında çektikleri sıkıntıları anlatmak üzere çıkmış bir müzik. Diğer yandan da Afro Amerikanların birleşerek hüznünü paylaşarak bunları azaltmaya çalıştığı, dans ederek o hüzünden uzaklaşmaya çalıştığı bir müzik. Ayrıca Blues bir danstır da. Blues bizim ağıtlarımıza benzeyebilir. Acıklı halk müziği denebilecek noktalar. 

  • Blues dinleyicilerinin, diğer dinleyicilerinden ne gibi farkı var?

Dünyada genel olarak Blues dinleyicisinin yaş ortalaması yüksek. Türkiye’de gayet genç bir dinleyici kitlesi var. Bunu biraz Yavuz Çetin’e ve Batu Mutlugil’e bağlıyorum, onların başlattığı Blues Rock’a bağlıyorum. Artık çok genç Blues grupları var, albümlerin sayıları da artıyor. Derneğimizin de bu duruma katkısı olduğunu düşünüyorum. Bu sene dünyadaki en büyük Blues ödüllerini veren Amerikan Blues vakfı ‘Keeping the Blues Alive’ ödülüne derneğimiz layık görüldü. Bununla birlikte ve belediyemizin desteği ile Blues’u biraz daha ortamlarda göstererek Kadıköy’ü Avrupa’nın da bir Blues merkezi haline getirmek istiyoruz. 

 

ARŞİV