‘Uzak Adalar'dan Kadıköy'e…

Ölü Aktörler tiyatro grubu, dünyaca ünlü İskoç yazar David Greig’in ‘Outlying Islands-Uzak Adalar’ adlı oyununun Türkiye prömiyerini 10 Nisan’da Hasanpaşa’da yapacak.

03 Nisan 2014 - 08:08

Gökçe UYGUN
 
Alternatif tiyatrosunun yeni gruplarından Ölü Aktörler’in ikinci oyunu “Uzak Adalar” Kadıköy’de seyircisiyle buluşacak. 2011’de doğru kurulan, “geleneksel tiyatro”nun ölüm döşeğinde olduğuna inanan bir grup tiyatrocudan oluşan Ölü Aktörler, geçen sezon ilk oyunları ”Normal” ile seyircisine merhaba demişti. Ekip şimdi de İskoç yazar David Greig’in “Outlying Islands - Uzak Adalar” isimli oyununu sahneye koymaya hazırlanıyor. Gösterime girdiği bütün ülkelerde sarsıcı konusu, eğlenceli ve etkileyici sahneleriyle övgüyle karşılanan oyun, yaklaşan bir savaş öncesinde yaşamın kıyısında bulunan karakterlerin aşamadığı arzularıyla yüzleştikleri bir dönemin izlerini sürüyor. Günümüz gerçeklerine de ışık tutan; ahlak, arzular, yenilik, teknoloji, savaş, paganlık gibi temaların harmanlandığı oyun; sahnelendiği bir çok yerde şiirsel, eğlenceli ve etkileyici diliyle yankı uyandırdı.

YAKLAŞAN SAVAŞIN EŞİĞİNDE…
Oyunu Türkçe’ye çeviren ve yöneten Tamer Can Erkan, dünya çapında birçok defa başarıyla sahnelenen oyunun, Edinburgh Fringe festivali ödülünü aldığını anımsatarak, şunları anlatıyor; “1939 yazı… Cambridge Üniversitesi'nden iki genç kuş bilimci olan Robert ve John, hükümet adına yaban hayatı araştırmak için İskoçya’nın batısında bulunan ve geçmişte yalnızca paganların yaşadığı en uzak adaya gelirler. Robert; kavgacı, kışkırtıcı ve meraklı, John içine kapanık ve muhafazakardır. Bu ikiliye adanın sahibi olan Kirk ve onun öksüz yeğeni Ellen eşlik eder. Kirk yanlışlıkla adadaki araştırmanın gerçek nedenini araştırmacılar Robert ve John’a söyledikten sonra, adadanın ziyaretçileri kendilerini aşkın duygular, cinsel arzular, röntgencilik ve cinayetin karanlık ve ilkel dünyasına çekilir bulur. Bir kuvvet onları köklerinde hissettikleri bir şeye dönüştürmektedir. Şiirsel bir dil, eğlenceli ve gerçekçi bir anlatımla ele alınan oyun, yaklaşan ve üzerlerine çökmekte olan dünya savaşının kıyısında; karakterlerin kendi arzularını acımasızca ortaya dökmekte ve karakterleri sürükleyici bir hesaplaşmaya savuruyor.”

MACERACI YAZAR GREİG!
Son dönemin ‘en ilginç ve maceracı oyun yazarlarından biri' olarak tanımlanan İskoç yazar David Greig’in oyunları Britanya dünya çapında büyük yankı uyandırıyor. Avrupa’nın neredeyse tamamında, ABD, Kanada, Brezilya, Avustralya, Japonya’da oyunları sahnelendi. Ülkemizde DOT Tiyatro tarafından Yellow Moon “Sarı Ay” isimli oyunu ve Theater Uncut projesinde kendisine ait olan bir parça sahnelendi. Şimdiden ülkesinin çağdaş klasik yazarları arasına giren Greig, bir çok uluslararası oyun yazımı projesine liderlik ediyor, Orta Doğu’da Filistin, Mısır, Suriye, Lübnan ve Fas’ta atölye çalışmaları düzenliyor.
Toygun Ateş, Doğan Kecin, Barış Yalçınsoy, Yezdan Kayacan ve Cansu Özkan’ın rol aldığı Uzak Adalar prömiyerini 10 Nisan Perşembe saat 20:30’da Hasanpaşa’daki Emek Sahnesi2nde yapacak. Oyun, 17 ve 24 Nisan tarihlerinde yine Emek Sahnesi’nde izlenebilecek. (Emek Sahnesi- Uzunçayır Cad. Doğançay İş Hanı No:29) (Bilgi için Ölü Aktörler: 0539 286 86 59)

İLK OYUNLA ÖDÜL ALMIŞLARDI
“Ölü Aktörler” ilk oyunları olan Anthony Neilson’dan “Normal”i, Tamer Can Erkan’ın yönetmenliğinde Nisan 2012’de sahnelemeye basladılar. Halen sahnelenmeye devam eden oyunla ekip, Direklerarası Seyirci Ödülleri tarafından 2013 yılında Ümit Veren Tiyatro ödülü aldı. Bir seri katilin psikolojisini anlamak isteyen avukat ile katil arasında geçen hikaye, gerçek yaşam öyküsünden alınması ve seyirci ile olan iletişimi ile dikkat çekiyor. Başrollerini Erdinç Güven, Doğan Kecin ve Selen Kurtaran’ın paylaştığı oyun, farklı bir kurgu ile işleniyor.

ARŞİV