Uzaklarda arama, Boşnak mutfağı burada

Saç altı böreği ve yaban mersiniyle nam salmış Boşnak mutfağı “Begova”, Kadıköylüleri yepyeni tatlarla tanıştırıyor

25 Şubat 2016 - 15:51
Aysel KILIÇ
Son zamanlarda adını çokça duyduğumuz bir restorana gittik. Bir Boşnak mutfağı olan “Begova”, Kadıköy’e farklı bir renk, farklı bir tat katmış. Her tat bizi farklı bir kültürle tanıştırırken, bir yandan da geriye doğru yolculuğa çıkarıyor. Bu topraklarda bir zamanlar ilaç niyetine içilen Yabanmersini şurubu “Brovnica” ismiyle yeniden karşımızda. Hem de katkısız olarak. Eskiden köylerde pişirme yöntemi olarak kullanılan ve şehirlerde yaşatılması oldukça zor olan saç altı da bu mutfakta yeniden karşımızda. Saç altında yavaş yavaş pişen böreklerin, etlerin buram buram kokusu iştahları kabartan türden.

TATLIDA ÜÇ ÇEŞİT SÜT
Saç altı mantısıyla, börekleriyle, kebap ve köfte çeşitleriyle bizi yeni tatlarla tanıştıran Begova mutfağının, leziz çorbaları ve zeytinyağlı hafif yemekleri de menüde yerini almış. Kuru et ve kaşarla yapılan “Monstar Köfte” ise oldukça farklı bir tat. Közlenmiş sebzelerle yapılmış sağlıklı salatalar da birbirinden leziz. Tatlıları da öyle sıradan değil. “Trileçe”, inek, manda ve keçi sütlerinin karışımından yapılıyor. Katmere de oldukça emek verilmiş. Yemekten sonra içilecek bir fincan Boşnak kahvesinin keyfini de unutmamak gerek.
BOŞNAKLILAR ÇOKTAN KEŞFETMİŞ
Boşnak mutfağı artık çok uzağımızda değil. Fenerbahçe Mahallesi’nde açılan “Begova” şimdiden Kadıköylülerin uğrak mekânlarından biri olmuş. Kadıköy’de yaşayan Boşnaklar da burayı çoktan keşfetmiş. “Bu bölgede meğer çok Boşnak yaşıyormuş. Bunu da lokantamıza gelenlerden öğrendik. Boşnak mutfağını, bu yemeklerden yemek için bugüne kadar uzak yerlere gitmek zorunda kalanların ayağına getirdik” diyor Zülfü Koç.

“KÜLTÜRÜMÜ TANITIYORUM”
Begova’nın sahibi Zülfü Koç, 1964 yılında Sancak’tan Türkiye’ye göç etmiş. Hem aile bağları hem de işleri gereği sık sık Yugoslavya’ya gidip gelen iş insanı Koç, “Amacım, kültürümüzü, lezzetlerimizi Kadıköylülere tanıtmak” diyor ve ekliyor: “Sanırım Kadıköylüler ilk kez saç altı böreklerimizden yiyor.”

“ASLINDA BİR OSMANLI MUTFAĞI”
Anadolu kültürünü ve Boşnak kültürünü birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını söyleyen Koç: “Kuzu tandır, Büryan gibi yemekler Anadolu’da da var Saraybosna’da da. Yani lezzetlerimiz bir bütün. Aslında, Boşnak mutfağından öte burası bir Osmanlı mutfağı.” diyor.
Begova’nın mutfağında yılların ustaları çalışıyor. Zülfü Koç, “İki ustam var; biri dünya mutfağına diğeri de Boşnak mutfağına hâkim” diyor. Begova’nın mutfağı, yemek ve beslenme alanında eğitim görmüş deneyimli iki kız kardeşle çalışmanın avantajını da yaşıyor. Sabahları özenle hazırlanmış nefis “Begova” ve “Sarajevska” çorbalarıyla ısınmak ya da güne güzel bir kahvaltıyla başlamayı deneyebilirsiniz. Çorbalar 9.5 TL, Boşnak böreklerinin fiyatıysa 9- 14 TL arasında değişiyor. Kahvaltı tabağı 23, serpme kahvaltı 30 TL. Begova Boşnak Mutfağı; Fenerbahçe Mahallesi, Dr. Faruk Ayanoğlu Caddesi, No 24/2’de.

 

ARŞİV