Vallaury'nin İstanbul mirası

Avrupa Miras Günleri kapsamında açılan fotoğraf sergisinde sanatseverler, Levanten mimar Alexandre Vallaury'nin kentteki eserlerini fotoğrafçı Bilal İmren'in gözünden görüyor

11 Ekim 2022 - 12:02

Institut français, Avrupa Miras Günleri kapsamında, “Alexandre Vallaury'nin İstanbul Mirası” adlı fotoğraf sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Sergide, sanatseverler fotoğrafçı Bilal İmren'in objektifinden Levanten mimar Alexandre Vallaury'nin (1850-1921) İstanbul'daki eserlerini görüyorlar. Beyoğlu’ndaki Institut français İstanbul’da ziyarete açık olan sergide İmren, profesyonel belgesel fotoğrafçısı olarak, her stilize köşe ve kıvrımın, detay ve perspektif çizgisinin, gölgenin ya da yönlendirilmiş ışık izinin arkasında mimarı ortaya çıkartmayı amaçlıyor. 

DALKAKIRANDAKİ SÜTUN

Alexandre Vallaury’nin yaratıcısı olduğu binalar arasında, neo-rönesans stilinde Osmanlı Bankası binası (1892) ya da neo klasik stildeki Müze-i Hümayun (1907) ya da şatafatlı, gösterişli ve lüks tarzları harmanlayarak içinde bulunduran meşhur Pera Otelini (1894) saymak mümkün.

Ünlü mimarın eserlerinden biri de Kadıköy’de bulunuyor. 1900 yılında Haydarpaşa’daki deniz ulaşımını lodosun etkisinden koruması için 595 metre uzunluğundaki Haydarpaşa dalgakıranı yapılmıştı. Ortasında İtalyan mimar Vallaury tarafından II.Abdülhamit’e ithafen yapılan bir sütun bulunuyor. Sultan II. Abdülhamid'in doğum günü olan 6 Kasım 1903 Cuma günü açılan Haydarpaşa’daki Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin mimari tasarımını da dönemin önde gelen mimarlarından Alexandre Vallaury ve Raimondo D'Aronco yapmıştı. Türkiye tarihindeki ilk tıp fakültesi olan yapı, önce İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi adını aldı, sonra da Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından kullanılmaya başlandı.

 Sergi, 23 Ekim'e dek pazartesiden cumartesiye saat 10.00-18.00 arası ziyarete açık. (Beyoğlu, İstiklal Cad. No:4)

 

ARŞİV