Vivaldi tadında şiirler...

Moda semtinin sanatçı ruhlu eczacısı Melih Ziya Sezer’in tüm şiirleri bir kitapta toplandı.

27 Ağustos 2013 - 11:11


Gökçe UYGUN
İstanbul'un en eski eczanelerinden Yeni Moda Eczanesi'nin sahibi Melih Ziya Sezer'i tanıyan tanır. O sadece ve sıradan bir eczacı değildir. İlaç yapmayı bildiği kadar, ilaç satın almak için dükkâna gelenleri sohbetiyle karşılar. Arka bahçedeki kedileri besler özenle. Özel konukları için de arka tarafta minik bir yeri vardır. Dükkânda sürekli klasik müzik çalar. Yerli yabancı müzisyenleri, bestecileri tanır, zaten Süreyya Operası'nın da müdavimlerindendir. Melih Ziya Sezer’in bir başka ilgi alanı da şiir’dir... Şiirleri bazı dergi ve antolojilerde yer almıştır. Bugüne dek yayınlanmış 2 şiir kitabı vardır; Üç Yeşil Zeytin (1954) ve Pepe (1986). Bu 2 kitapta yer alan ve almayan tüm şiirleri tek bir kitapta biraraya getirildi. Bizim Sanat Yayınları'ndan çıkan “Melih Ziya Sezer-Bütün Şiirleri (2013)” adlı kitapta, 246 şiir yer alıyor.

“AŞK ÜSTÜNDE ODAKLANAN ŞİİRLE ÖRDÜ 60 YILI”
Tanju Cılızoğlu, kaleme aldığı önsözde Sezer’i ve onun şiirini şöyle anlatıyor;
“Yaşamın bize henüz yol vermediği günlerde buluştuk. Haydarpaşa Lisesi ikinci sınıf öğrencisiyim. 13 Edebiyat dergisinde çıkıyorum. O yıllarda Varlık sanat dergisi çıkıyor. Başında Yaşar Nabi Nayır. Hüsamettin Bozok para bulunca Yeditepe’yi çıkarıyor. Daha sonra da Naim Tirali’nin Yenilik dergisi. Ve bunların en amatör olanı da bizim 13 dergisi. Salim Şengül seçilmiş hikayeleri, bir de Celal Sılay’ın Doğu- Batısı. Melih Ziya Sezer’le bugünlerde buluştuk, 1953'lerde. Sezer'in Üç Yeşil Zeytin şiiri, delikanlı duyarlılığının ürünü. Kaç genç yeşil gözlü sevgilisine bu şiiri, hangi yaşam karelerinde okudu. Üç Yeşil Zeytin, bugün de Aşk Şiirleri antolojilerinin vazgeçilmesi…(...) İlk şiiri 19-20 yaşında yayın yönetmeni olduğun 13 dergisinde yayınlandı. Son şiirleri de Bizim Sanat Dergisi’nde. 50 yılı sırtlayan bir dostluk sanatsal içerikli olarak yürüyor.
Melih Ziya Sezer bir aşk şairi önce. Aşk üstünde odaklanan şiirle ördü geliyor altmış yılı. Giderek sanayinin, sanayileşmenin metalik soluklarında artık şiirlerde bile bulamayacağımız bir duyarlılığın şairidir. 50 yılda ürettiği şiir çok değil belki. Ama her ürettiği ömürlü. Soluklu. O nakışlı bir yaşamın, bilge sonuçlarından seslendi yaşama. Vivaldi tadında, Bach soluklu, Mozart dokunmalı, Verdi hüzünlerinde mağrur, Bizet’in aşk kokulu diyezlerini bemollerini yükledi dizelerine.
Melih Ziya’nın ömrü içinde yazdığı tüm şiirleri son kitabında topladık. Bir ömrün kıyısına gelmiş insanlar yaşamayı ne kadar isterler de umut fakiridirler. 2006 yılında basılan kitabın üstünden yedi yıl geçti. Melih Ziya bu yedi yılda yeni şiirler üretti. Ustanın “Bütün Şiirleri” kitabına son ürünlerini de eklemek gerekti. Ekledik. Doğa, Melih Ziya’ya nice ömürler bağışlasın. O da bize nice şiirler...”
 
ÜÇ YEŞİL ZEYTİN
Bu şiir
Senin için yazıldı
Türkülerle dolu olduğum bir akşam
Yeşilköy'de
Bir balıkçı kahvesinde.
 
Ve ben o akşam
Lodos rüzgarları içinden
Kadehimi senin için kaldırdım
Mezem üç yeşil zeytindi.
 
Bu şiirlerinde
Yeşilköy'den
Bir balıkçı kahvesinden.
(1953)

ARŞİV