Vivaldi’nin tek operası ‘Bajazed’ Süreyya’da

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nün “BAJAZET” (Yıldırım Bayezid) Operası’nın prömiyeri Kadıköy'de yapılacak

28 Mart 2017 - 13:42

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nün “BAJAZET” (Yıldırım Bayezid) Operası’nın prömiyeri yapılacak. 31 Mart Cuma akşamı saat 20.00’de Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Sahnesi’nde sergilenecek eser, Vivaldi’nin tek operası olma özelliğini taşıyor.

1735 yılında Antonio Vivaldi tarafından Verona karnavalı için Agostino Pioven’in librettosu üzerine bestelenen “Bajazet” (Yıldırım Bayezid) operası; Osmanlı sultanı I. Bayezid’in Timur tarafından esir edilmesini ve sonraki hayatından yola çıkarak kurgulanmış hikayesini anlatıyor. IV. Uluslararası İstanbul Opera Festivali kapsamında ilk temsilini yapmış olan prodüksiyon, bu sezon İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sergileniyor. Orkestra şefliğini Paolo Villa’nın yaptığı eseri Mehmet Ergüven sahneye koyuyor. Eserin dekor tasarımını Nihat Kahraman, kostüm tasarımını Sevda Aksakoğlu ve ışık tasarımını da Metin Koçtürk yaptı.

SEVGİNİN ZAFERİ

 “Sevginin nefrete karşı kazandığı bir zafer...” mottosunu taşıyan eserin konusu şöyle; Timurlenk, Bayezid’e karşı büyük bir zafer kazanır ve onu tutsak eder. Ancak Timurlenk, daha önceden Trabzon Prensesi Iren’e evlenme sözü vermiş olmasına rağmen, Bayezid’in kızı Asteria ile evlenmek istemektedir. Bu durum üzerine Timurlenk, Iren’i Bizans müttefiği Andronicus’a bırakır ve onunla birlikte olmasını ister. Fakat Andronicus da Asteria’yı sevmektedir. Bayezid, kızının ihanetine çok kızar, ancak Asteria ona Timurlenk’i evlendikleri gece bıçaklayacağını söyler ve planını anlatır. Ne var ki plan ortaya çıkar ve baba ile kızı hapse atılır. Daha sonra Timurlenk, Asteria’yı yanına köle olarak alır. Asteria, Timurlenk’e hizmet ederken onu zehirlemeyi planlar, ancak Iren Timurlenk’i tam zamanında uyarır. Bunun üzerine Timurlenk Iren’e yeni bir evlilik sözü verir. Bu sırada Bayezid kendini zehirleyerek öldürür. Asteria da Timurlenk’in huzuruna çıkarak kendisini öldürmesini ister. Ancak Timurlenk Asteria’yı affeder, onu ve Bizans tacını Andronicus’a verir.

Bajazet’i 1 Nisan Cumartesi saat 16.00’da, 4 Nisan Salı ve 5 Nisan Çarşamba günleri de saat 20.00’da Süreyya Operası’nda izlemek mümkün.


ARŞİV