Hem amatör hem de profesyonel yazarları okuyucularla bir araya getiren uygulama Wattpad, Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla Türkiye’de erişime kapatıldı. Kanada merkezli hikâye paylaşım platformu Wattpad, kullanıcıların kendi hikayelerini yazıp yayınlamalarına olanak tanıyan sosyal bir okuma ve yazma platformu olarak biliniyor. Kısa zamanda popüler olan platformda yayınlanan öykülerden bazıları kitap haline gelirken bazıları da film olarak uyarlandı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) sayfasında “wattpad.com, 12/07/2024 tarihli ve 2024/6507 D.İş sayılı Ankara 10. Sulh Ceza Hâkimliği kararıyla erişime engellenmiştir.” bilgisi yer alıyor. Ancak, erişim engelin gerekçesi hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı. Daha önce Twitch, Ekşi Sözlük, Wikipedia ve YouTube gibi birçok siteye Türkiye’de erişim engeli getirilmişti. Bu engeller bazen uzun süreli olabilirken, bazıları daha sonra yeniden erişime açılmıştı. Wattpad’in yeniden kullanıma ne zaman açılacağı veya açılıp açılmayacağı şu an için belirsiz.
Wattpad yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye’de Wattpad’e erişim sorununun farkındayız ve bunun teknik bir sorun olmadığını doğruladık. Durumu inceliyoruz.” denildi. Erişim engelinin gelmesiyle uygulamaya giremeyen kullanıcılar sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla tepkilerini dile getirdi. Yazarların “wattpadeözgürlük” hashtag’i ile başlattığı kampanya ise kısa sürede geniş kitlelere ulaştı.
“GENÇLERİN KAÇIŞ NOKTASI”
Dünya genelinde aylık 90 milyondan fazla okuyucusu olan uygulamanın eski bir yazarı olan Sıla Ayvaz, platformun gençler için deneyim imkanı sunduğuna değindi. Ayvaz, Wattpad’ın birçok genç yazarın yaratıcılıklarını keşfetme ve geliştirme şansı tanıdığının vurgulayarak, “Gençlerimizin kendini yazarlık mesleğinde geliştirmesinde çok etkisi olan bu platformun kapanması çoğu yazar potansiyelli genci çıkmaza sokacaktır.” açıklamalarında bulundu. Erişim engelinin gençlerin yollarını kaybetmesine ve kendilerini bulmalarına engel olacağını belirten Ayvaz, Wattpad ve benzeri uygulamaların gençler için bir kaçış noktası olduğunu, gençlerin bu platformlarda kendilerini bulduklarını ve benzer okuyucularla sosyalleştiklerini vurgulayarak “Bu platformların kesintiye uğraması, büyük bir sosyalleşmenin önünü kesecektir.” dedi.
“BU BİR SUSTURMADIR”
Wattpad okuyucusu olan Lara Yıldırım ise platformun Türkiye’de engellenmesini bir tür susturma ve gençlerin kendilerini ifade etmelerine engel olduğunun altını çizerek; “Wattpad engeli bir susturmadır çünkü platformun sahibi şirket Türkiye merkezli değil, bu yüzden hükümetin gerekli bulduğu sansürler Wattpad’e işlememektedir. Yönetimin tek çözümü ‘sorunu’ kökünden çözmektir.” dedi. Kurumların sansür ve yasak taleplerinin devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, “Netflix ve benzeri platformların yasaklanması ve sansürlenmesi talepleri hâlâ devam ediyor. Wattpad engeli durumunda da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, gençlerin platformdaki içeriklerden kötü etkilendiğini öne sürmüş olabilir. Wattpad’in kendi kuralları ve standartları mevcut, dolayısıyla içerikler belli bir filtreden geçerek okuyucuya ulaşıyor. Şikayet üzerine ifade özgürlüğünün kısıtlan ması kabul edilemez bir durumdur.” ifadelerini kullandı.
“GENÇLERİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE”
Yıldırım, Wattpad’in gençler için yaratıcılıklarını sergileyebilecekleri bir alan olduğunu ve bu erişim engelinin gençlerin yaratıcı potansiyellerini engellediğini belirterek, “Wattpad, gençlere ve yazarlara bir tür sorunlarından uzaklaşma alanı sağlar. Gençler, kendi arzuladığı hikayeleri ortaya çıkarma fırsatını da burada buluyor. Bu platformun kapatılması, gençlerin ifade özgürlüğüne ve yaratıcılığına vurulmuş bir darbedir. Diğer ülkeler Wattpad içeriklerini rahatsız edici bulmuyorsa, sadece Türkiye’de yaşanan engel fabrikasyon endişelerden kaynaklanıyor olabilir.” dedi.