'Yaban' özel sayısı çıktı

Kadıköy merkezli dergi Magma Yeryüzü’nün özel sayısı “Doğayla Barışmak-Yeniden Yaban” ana temasıyla bayilerde yerini aldı.

10 Ekim 2023 - 15:19

“Gelecek kuşaklara sağlıklı bir dünya bırakabilmek için, yeryüzünü iyileştirmek için ne yapabiliriz?” sorusuna her sayısında yanıt arayan dergi, bu kez “yeniden yabanlaştırma”yı ele alıyor. Bu kapsamda bilimsel yöntem üzerinden birçok konu hazırlandı, yerli ve yabancı birçok bilim insanlarıyla söyleşiler yapıldı.

Tanıtım bülteninde, “Yeniden yabanlaştırma, 20 yılı aşkın süredir çalışmalar yürütülen yenilikçi bir ekosistem yönetimi yaklaşımı. Bu tanım ilk başlarda tutsak hayvanların doğaya yeniden yerleştirilmesi için kullanıldıysa da; günümüzde doğanın kendini onarmasına izin veren doğal süreçlerle, karaların ve denizlerin şekillenmesine, zarar görmüş ekosistemlerin onarılmasına ve bozulmuş peyzajların eski haline gelmesine imkân veren bir yaklaşım olarak kabul görüyor. Yaban türler üzerinden doğa için daha fazla alan açmayı hedefleyen yeniden yabanlaştırma sayesinde ekosistem servisleri iyileşiyor, kuraklık ve sel riski azalıyor, karbon depolaması artıyor. Buna ek olarak bölge kültürü gelişiyor. Bir bölgenin zengin yaban hayatıyla tanınması yöre halkının ve yerel işletmelerin daha duyarlı davranmasını sağlıyor.” denildi.

Magma Yeryüzü özel sayısının ilk iki sayısı “Yıl 2030” ve “Dünyayı İyileştirmek” ana temalarıyla yayımlanmıştı. 

 

               

 


ARŞİV