Ali Rauf Tankal, 1956 yılında Kadıköy’de dünyaya geldi. Lise öğrenimini Zincirlikuyu’da tamamlayan Tankal, daha sonra sualtı yapıları üzerine bir işte çalıştı. Tankal, iş sebebiyle dört sene Suudi Arabistan ve Libya’da kalırken daha sonra da Katar’a gitti. 2015’te felç geçiren Tankal’ın hayatı bu tarihte değişti. Kendi deyimiyle bu tarih hayatının dönüm noktası. 19 yaşında fotoğrafa ilgi duymaya başlayan Tankal, beş yıl önceki bu olayla birlikte kendini fotoğrafa adadı ve eğitimlere başladı.
7-14 Şubat arasında Caddebostan Kültür Merkezi’nde açılacak “28-135” adlı kişisel sergisinin küratörlüğünü de yapan Ayşe Akhan, aynı zamanda Tankal’ı fotoğrafa teşvik eden ve eğitim veren kişi. Tankal, üç karma sergide bulunduğunu belirterek, ilk sergisinde Akhan’ın büyük emeği olduğunu söylüyor. Serginin ismi “28-135” ise Tankal’ın kullandığı objektiften geliyor.
Sergide doğa fotoğrafları yer alacak. Sergi tanıtımında Tankal’ın kendi ağzından şu ifadelere yer verildi: “Yaşanabilir bir dünya için... Ağaçlara, hayvanlara, çevremizde bize yaşam sevgisi veren her şeye sahip çıkmamız gerekiyor. Çağımıza tanıklık ederken objektifimi, bu güzellikleri korumak ve sahip çıkmak adına, gittikçe kaybolan doğaya çevirdim. Siyah ve beyaz fotoğraflar nasıl geçmişi hatırlatıyorsa, renkliler de geleceğin böyle olmayacağını anlatıyor. Yaşama, kaybettiğimiz değerlerin geri gelmeyeceğini başka türlü anlatamazdım. Yeşil ve canlıları koruyalım.”
“TABİATI ÇEKMEK GERÇEK BİR ZEVK”
Tankal için doğayı fotoğraflaması oldukça önemli. Tankal önemini şöyle anlatıyor: “İş için birçok yeri gezerken çöl ve denizleri yakından tanıma fırsatı buldum. Gezegenimizin ne kadar muhteşem bir yer olduğunu fark ettim. Fotoğraf benim için bir belgesele benziyor. Geçmişi geleceğe aktaran bir görsel baskı biçimi. Arada insan portreleri de çeksem de tabiat o kadar güzel ve geniş ki uçsuz bucaksız ve bu benim ilgimi çekiyor. Basın fotoğrafçılığı, belgesel fotoğrafçılık, reklamcılık, mimari fotoğrafçılığı da öğrendim fakat tabiatı çekmek benim için gerçek bir zevk.”
Siyah-beyaz fotoğraflar dışında olumsuzluklara karşı geleceği işaret ettiği için Tankal, siyah-beyaz olmayan fotoğrafları tercih etti. Bunun sebebini şöyle açıklıyor: “Her gün siyasi veya kültürel olumsuz haberlerle karşılaşıyoruz, tüm güzelliklerimizi yitiriyoruz. İşte ben de kaybettiğimiz güzellikleri yaymaya çalışıyorum. Bundan dolayı da siyah-beyaz fotoğraflar ne kadar geçmişi hatırlatıyorsa, geleceği de siyah-beyaz olmayan fotoğraflar anlatabilir diye düşündüm.”
Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki serginin açılışı 7 Şubat 16.30’da yapılacak ve 14 Şubat’a kadar üçüncü kattaki fuaye alanında görülebilecek.