Yaşar Kemal'e 'Légion d'Honneur' nişanı

Dünyaca tanınan başarılı yazarımız Yaşar Kemal, Fransa’nın en büyük ödülü ‘Légion d’Honneur’ nişanını törenle aldı.

21 Aralık 2011 - 10:00

Yaşar Kemal’e Fransa’nın en büyük ödülü “Légion d’Honneur” nişanı verildi. Bu derece büyük ödül Türkiye’de ilk kez birine verilirken, Légion d’Honneur Konseyi Başkanı Büyük Şansölye Jean-Louis Georgelin de bu ödülü vermek için ilk kez Türkiye’ye geldi.

Légion d'Honneur Büyük Şansölyesi Orgeneral Jean-Louis Georgelin ve Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili’nin de hazır bulunduğu tören 17 Aralık Cumartesi günü Fransız Sarayı’nda yapıldı. 
Törende Georgelin’in yaptığı konuşma konuklar tarafından uzun uzun alkışlanırken Yaşar Kemal de Georgelin için “Yaşar Kemal’i benden daha iyi tanıyor” dedi.
Georgelin, nişanın kişilerin doğuştan kazandıkları ayrıcalıklarının değil erdemlerinin takdir edilmesi anlayışını içeren güçlü bir simge olduğunu belirterek, “Yaşar Kemal, hayatı sonsuz bir özgürlük ve adalet mücadelesi içinde geçmiş sizden daha başka kim böylesi bir saygı ifadesini hak edebilir ki?” dedi. Georgelin daha sonra Yaşar Kemal’in yaşamının dönüm noktalarını da anlattı.
 
‘UMUT EN BÜYÜK DEĞER’
 
Yaşar Kemal de yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bugün benim için büyük bir onur olduğu kadar büyük bir sevinç. Beni böyle onurlandıran Fransa’ya çok teşekkür ederim. ‘Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik’ tüm insanlığın ortak özlemidir. Birçok sanatçı gibi ben de dünyayı güzellik kurtaracak diyorum. Ama bakıyorum yanım yörem cehennem. Gerçekten sanat dedikleri, hele bugünlerde ne işe yarıyor diye soruyorum kendi kendime. Umut insanoğlunun en büyük değerlerinden biri. Ben de hep umudun türküsünü söylemeye çalıştım. Bugün de umuduma sıkı sıkıya sarılıyorum. İnsanlığın yarattığı, insanı insan yapan kültürleri insanın elinden almaya hiç kimsenin gücü yetmez. Fransa’nın aydınlarının, sanatçılarının da yeniden yaşadıkları yüzyıla damgalarına vuracaklarına, insanı insan yapan değerleri yücelteceklerine inanıyorum.”
Konuşmalar sonrası Jean-Louis Georgelin tarafından Grand Officier dans l'Ordre National de la Légion d'Honneur nişanı Yaşar Kemal’e sunuldu.
Grand Officier dans l'Ordre National de la Légion d'Honneur nişanı, Yaşar Kemal’in olağanüstü edebi güzergâhına, tüm eserlerinin içine işlemiş hümanizmaya ve kültürlerin çeşitliliği ile kültürlerarası diyalog hizmetindeki aralıksız hizmetlerine duyulan saygıyı ifade ediyor.
 
 
Haber ve Fotoğraflar: Kadir İNCESU

ARŞİV