Yavuz Çetin ateşi harlanıyor

15 Ağustos 2001’de hayatına son veren efsane gitarist Yavuz Çetin yıllarca her Çarşamba sahnesine çıktığı Kadıköy Shaft’ta müzisyen dostları ve sevenleri tarafından anılacak

13 Ağustos 2015 - 17:56
Ayşegül OĞUZ

Benden bir ruhsuz yaratmayı / Nasıl başardınız / Benden bir hissiz yaratmayı / Nasıl başardınız / Benden bir uyumsuz yaratmayı / Nasıl başardınız / Benden sizden biri yaratmayı / Nasıl başardınız / Yaşamak istemem artık aranızda…” Yavuz Çetin 2001 tarihli ikinci ve son albümü Satılık’ta sözü-bestesi kendisine ait şarkısında haykırıyor: “Yaşamak İstemem”. Albümün çıkışından kısa bir süre sonra, 15 Ağustos 2001 günü hayatına son veren, Türkiye’nin bugün bile “bir numaralı” gitaristi olarak anılan gitarist/şarkıcı Yavuz Çetin, bu değerli müzisyen, ölümünün 14. yılında, 1999’dan itibaren her Çarşamba sahnesine çıktığı Shaft Kadıköy’de düzenlenen özel geceyle yadedilecek. Oğlu Yavuzcan Çetin’in grubu Durmayan Orkestra’nın açılışını yapacağı gecede, Sunburst, Akın Eldes, Deniz Tuzcuoğlu, Selim Işık, Volkan Başaran Grup, Fötr Blues Band, Ergin Kandemir Band’in yanı sıra konuk müzisyenler de Yavuz Çetin için sahneye çıkacak. Gecenin son grubu ise Yavuz Çetin Tribute Band olacak.
Yavuz Çetin ilk albümü İlk’i 1997 yılında çıkardı. 1990’lı yılların Beyoğlu sahnesinde kendine hatırı sayılır bir yer edindi. Batu Mutlugil, Kerim Çaplı ve Zafer Şanlı ile kurdukları Blue Blues Band’le elektrogitarını konuşturan Yavuz Çetin’in müzikle olan derin ilişkisi çocukluğuna uzanıyordu. 1970 yılında Samsun’da doğan Çetin, Milliyet gazetesi yazarlarından Erdal Çetin’in oğlu. Babasının işi nedeniyle Türkiye’nin birçok ilini dolaşmışlar. 10 yaşında cura çalmaya başlayan Çetin, daha sonra uzun yıllar büyük bir merak ve iştahla çalacağı bağlamayla da yine çocuk yaşlarında tanışmış. Aynı zamanda iyi bir dinleyici, irdeleyici, okuyan, araştıran bir müzik emekçisi olarak elektrogitarı keşfiyle de bambaşka bir müzikal kulvara geçmiş ve Türkiye’nin Jimi Hendrix’i olarak anılacağı, gitarist Yavuz Çetin olarak müzisyen kimliğini kazanmış. 

“BİR NUMARALI GİTARİSTTİ” 
Yavuz Çetin’in uzun yıllar birlikte müzik yaptığı yakın dostu müzisyen Turgut Berkes, Roll dergisinin 63. sayısında (Nisan 2002) Derya Bengi’nin “Yavuz Çetin’in kimliğinden bahsederken öncelikle ‘gitarist’liğini mi anmamız gerek sence?” sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Evet, öncelikle gitaristti. Türkiye’nin bir numaralı gitaristiydi. Böyle bir klasman yapmak istemem ama karşılaştırabileceğim kimse yok. Tekniği bilmenin ötesinde, ne yaptığını çok iyi biliyordu. Bir notayı ne kadar uzun tutması gerektiğini biliyordu. Ya da nerede kesmesi gerektiğini biliyordu. Çok ince bir şey bu. Duygu olarak bu düzeyde gitaristler var belki ama, onlarda aynı genişlik yoktur. Yavuz’u insanlar daha ziyade blues gitaristi olarak bilir ama aslında her türün gitaristiydi. Evet, Yavuz blues’dan kaynaklanan bir gitar çalıyordu ama çizgi olarak Robert Fripp gibi bir gitaristti bence.”

COCAİNE’E ANKARA HAVASI
Yavuz Çetin anma gecesinde sahneye çıkacak gruplardan biri, Shaft Kadıköy’ün demirbaşlarından Sunburst. Grubun solisti ve gitaristi Okan Yuvarlak, Çetin’in ölümünden altı ay önce Shaft’ta çaldığı bir gece dinlemeyi çok istemesine rağmen o gün cebindeki para mekâna girmeye yetmediğinden kapıdan döndüğünü anlatıyor. O günlerde gitarı yeni yeni çalmaya başlayan Yuvarlak, 10 yılı aşkın süredir müzik yapıyor: “Müziğe başladığımızda onun gibi çalmak istiyorduk, ki bu pek de mümkün değil. Ben de gitar çalıp şarkı söylüyorum. Sahnede Yavuz Çetin şarkıları da söylüyoruz. Her programımızda onun da yıllarca çalıp söylediği Shaft sahnesinden selamımızı gönderiyoruz.” Sunburst’ün repertuarında yer alan Yavuz Çetin şarkılarından bazıları, İstanbul’a Ait, Yaşamak İstemem, Bul Beni. Aynı zamanda Çetin’in kadim dostlarıyla yıllarca çaldığı Blue Blues Band’in cover’ladığı Eric Clapton şarkısı Cocaine’i de çalan Sunburst, Blue Blues Band’in şarkının ortasına kondurduğu Ankara Havası yorumunu da sahnelerine taşıyor ve o zaman şarkıyı dinlemiş insanlardan da tam not aldıklarını belirtiyorlar. 

Yavuz Çetin geride iki albüm, onlarca şarkı, bir oğul ve pek çok anı bıraktı. Yavuz Çetin’in gitarını kâh Beyoğlu’nda kâh Kadıköy bar sahnesinde dinlemiş zihinlerden silinmeyen bu ateş yanmaya devam ediyor.  

ARŞİV