Yaz geliyor 'Yaz Oyunları' başlıyor!

Şehir Tiyatroları’nın 31 Mayıs-9 Haziran tarihleri arasında Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda sahneleyeceği altı oyunun biletleri satışta. Bu yılki Yaz Oyunları içinde ilk kez bir çocuk oyunu da var.

18 Nisan 2013 - 13:45


Semra ÇELEBİ
 
Şehir Tiyatroları, sezon boyunca beğeni toplayan oyunların yer aldığı “Yaz Oyunları” ile 31 Mayıs - 9 Haziran 2013 tarihleri arasında Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde seyircilerin karşısına çıkıyor.
Şehir Tiyatroları’nın gelenekselleşen “Yaz Oyunları”, 31 Mayıs Cuma günü Kösem Sultan oyunuyla başlıyor. İlk kez 1961 yılı Temmuz ayında Rumeli Hisarı’nda seyirciyle buluşan Şehir Tiyatroları Yaz Oyunları’nda, bu yıl Kösem Sultan, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Hıdrellez, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım oyunları ve Pırtlatan Bal adlı çocuk oyunu sahnelenecek. Böylece ilk kez bir çocuk oyunu “Yaz Oyunları” içinde yer alarak Açıkhava Sahnesi’nde izleyiciyle buluşacak. “Daha çok zaman varmış” diyenlere küçük bir uyarımız var: Şehir Tiyatroları Yaz Oyunları’nın biletlerini 15 Nisan’da satışa sundu bile! Eğer Harbiye Açık Hava Sahnesi’nde sıcak bir yaz rüzgarı eşliğinde tiyatronun keyfine varmak istiyorsanız biraz acele etmeniz gerekiyor. Biletler Şehir Tiyatroları gişeleri ve web sayfasında.
İşte “Yaz Oyunları”nda izleyeceğimiz oyunlar:

-Kösem Sultan / 31 Mayıs Cuma 20.30
Turan Oflazoğlu’nun iktidar üçlemesinin (“IV. Murat”, “Deli İbrahim”, “Kösem Sultan”) son oyunu. Sultan İbrahim’i öldürttükten sonra torunu Sultan Mehmet’i tahta oturtan Kösem Sultan’ın iktidar tutkusu bütün insanî değerleri hiçe sayacak derecededir. Kendi çıkarı uğruna halkın ve devletin bekasını hiçe saymıştır. Gelini Turhan Sultan’la çatışarak iktidar hırsıyla ölüme koşan Kösem Sultan’ın tragedyası, tarihimizin önemli bir kesitini yansıtıyor.

-Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz / 1 Haziran Cumartesi 20.30
Yaşar, okula başlarken nüfus kaydına göre ölmüş olduğunu öğrenir. Bundan sonra hiçbir olayda da yaşadığını anlatamaz. Ama iş babasının vergi borcunu ödemeye gelince “resmen ölü” olduğunu söyleyip kurtulamaz da... Büyük mizah ustamız Aziz Nesin’in devlet-birey ilişkisini sorguladığı bu oyunda, “vatandaş” Yaşar’ın bürokrasi karşısındaki çaresizliği anlatılıyor.

-Pırtlatan Bal / 2 Haziran Pazar 15.00
Türkiye ve Dünya Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Aziz Nesin’in yazdığı “Pırtlatan Bal”, çocuk klasikleri arasında hâlâ vazgeçilmez bir yerde duruyor. Yoksulları görmezden gelip bencillik edenlerin başına neler geldiğini, Yönetmen Haşmet Zeybek’in köy seyirlik motiflerle sahneye aktardığı bu masalda izleyeceğiz.

-Hıdrellez / 7 Haziran Cuma 20.30
Meriç nehri kıyısında yaşayan coşkulu “Romanlar”dan hüzünlü bir aşk öyküsü... Hıdrellez, ruhu ne kadar özgür olursa olsun, sevdiğinin gönlünde tutuklu kalan genç bir kızın çaresizliğini ve yalnızlığını konu alırken, bir dönemin siyasi acılarına da tanıklık ediyor.

-Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım / 8 Haziran Cumartesi 20.30 
31 Mart Olayı ile başlayan ve 1960 yılının ortalarına kadar devam eden süreçte, ülkemizin siyasal ve toplumsal durumu tüm gerçekliğiyle yansıtılıyor. Beraber büyüyen Vicdani ile Efruz’un ilerleyen hayatları ve ilişkileri üzerinden, ülkesinin çıkarlarını kendi hayatından bile üstün tutan Vicdani Yurdakuler’in her zaman yenilmeye mahkûm, düzene ayak uyduramayan ve haksızlıklarla dolu hayatı gözler önüne seriliyor.

-İstanbul Hatırası / 9 Haziran Pazar 20.30
İstanbul Hatırası’nda bir martının kanadında, bir dalganın kıvrımında İstanbul’da yaşanmış kırık bir aşk hikâyesi anlatılıyor. Mekân İstanbul, zaman yüzyıl, aşk her yerde... Meddah hikâyesini anlatmaya başladığında artık sadece söz vardır.
 
 
 
 

ARŞİV