Yazar yaşamını anlatıyor

Modalı Fransız gazetesinin kurucusu, Kadıköylü gazeteci-yazar Hüseyin Latif, bir nevi ‘resimli otobiyografi’ denilebilecek ilginç bir kitap çıkarttı: “Yazarın Yaşamından Kesitler”

27 Temmuz 2020 - 12:12

2005'ten beri Türkiye'nin tek Fransızca gazetesi olan Aujourd'hui la Turquie gazetesinin Genel Yayın Yönetmenliği'ni yapan, tam bir Kadıköylü olan gazeteci-yazar Hüseyin Latif’in yeni kitabı “Yazarın Yaşamından Kesitler” yayımlandı.

 “Zamanın neresinde olduğumu arıyorum. A’nı yaşamak için… Şimdilik bu kadar” sözleriyle başlayan kitapta Latif, değişimiyle kendisini derinden etkileyen şehr-i İstanbul ve onu var eden unsurları anlatıyor. Latif, zamanın hızlı akışına kızarak Paulo Coelho’nun, Amin Maalouf’un yolculuk ettiği trene biniyor. Bu trende kimler yok ki! Selçuk Altun, Mathias Énard, Yiğit Okur, Tahsin Yücel, Stefan Zweig, Bedri Baykam, Füruzan ve daha pek çokları.

İstanbul ve şehrin önemli sima ve unsurlarının çizgilere döküldüğü kitabı Meliha Serbes resimledi. Bizim Avrupa Yayınları’ndan çıkan 126 sayfalık kitabın, görsel yönetmenliğini Ersin Üçkardeş üstlendi.

LATİF’İN MODA’SI

Kitapta Kadıköy’e de büyük yer ayrılıyor. Bilhassa Fransız gazetesinin bulunduğu ve Latif’in de yaşamını sürdürdüğü Moda semtine. Buradaki değişimler ve değişmeyenler dile geliyor. Mesela  şair-eczacı Melih Ziya Sezer, fotoğrafçı Aramis Kalay gibi portreleri, Baylan gibi köklü mekanları anlatıyor.

“İstanbul deyince Moda başta olmak üzere belli başlı semtler, yazarları, şairleri ve çizerleri gelir aklıma.” diyen Hüseyin Latif, “Her ne kadar kendime merkez olarak Moda’yı seçmiş olsam da sevdiğim, okuduğum yazarların kentleri, mahalleleri farklıdır. Ama onlar hep benimle birlikte olurlar; ne düşündüklerini, nasıl yaşadıklarını, ne yazdıklarını daima merak ederim. İşte bu merak ve bu kentte daha iyi yaşayabilmenin özlemidir bana bu kitabı yazdıran.” ifadelerini kullanıyor.


ARŞİV