Yeldeğirmeni ‘hikâyeleriyle' yaşayacak

Şimdi söz sizin: Mahalleniz Yel değirmeni hakkında neler söylemek istersiniz?

25 Ağustos 2011 - 11:46

Kadıköy Belediyesi ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) işbirliğiyle yürütülen Yeldeğirmeni Mahalle Canlandırma Projesi’nin bir parçası olarak sözlü tarih çalışması başlatıldı. “Söz Mahallelide” adıyla başlatılan çalışma kapsamında Kadıköy’ün en eski mahallelerinden Yeldeğirmeni’nde uzun yıllardır yaşayanlara çağrıda bulunularak hikâyelerini anlatmaları isteniyor. Mahallenin birçok yerine asılan afişlerle yapılan çağrıda şu ifadeler yer alıyor: “Yeldeğirmenlilerin Yeldeğirmeni hakkında anılarını, deneyimlerini, görüşlerini, şikâyetlerini… Kısaca mahalle üzerine söylenen sözleri derlediğimiz belgesel çalışmamızda mikrofonu size uzatıyoruz. Şimdi söz sizin: Mahalleniz hakkında neler söylemek istersiniz?”
Yeldeğirmeni Mahalle Canlandırma Projesi’nde ÇEKÜL Vakfı adına çalışan Alp Arısoy, bu projenin en önemli amacının “mahalle hayatını tekrar canlandırmak” olduğunu vurgulayarak devam ediyor: “Sözlü tarih çalışması ile Yeldeğirmeni’nin unutulan ya da farkında olunmayan hikâyelerini aktarmak bu sayede Mahalleye dair bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Sözlü tarih çalışması sadece geçmişin araştırılmasına dair çalışma değil; mahallenin hem dününün hem bugününün dokümantasyonunun yapılmasını amaçlayan bir proje. Bu yüzden içinde mahallenin sokaklarında top oynayan çocukların hikâyeleri de var, bizzat Rasim Paşa’nın 90 yaşındaki torununun hikâyesi de… Sözlü tarih çalışmasını bu sebepten dolayı açık bir proje olarak görüyoruz. Yeldeğirmeni hakkında söyleyecek veya gösterecek bir şeyleri olan herkesin katılımı ile zamanla biçimlenecek ve neticede Yeldeğirmeni’nin bugününe dair bir arşiv oluşturulmuş olunacak.”

HEM BELGESEL HEM KİTAP OLACAK

Arısoy, yaz başında başlanan çalışmaya bugüne kadar mahalle hayatının farklı katmanlarından kişilerin katıldığını belirterek, toplanan hikayelerin bir kitaba dönüştürüleceği müjdesini de veriyor: “Ekim ayında Yeldeğirmeni ile ilgili bir kitap çıkarmayı planlıyoruz. Ayrıca yapılan çekimler, kültür merkezi olarak restore edilecek eski Fransız Kilisesi’nde düzenleyeceğimiz bir etkinlikte gösterilecek. Ancak bu projeyi ucu açık bir proje olarak düşündüğümüzün altını çizmeliyim. Burada önemli olan mahallenin en yalın halinin belgelenmesi… Bizim bir araya getirmeye çalıştığımız tüm bu hikâyeler eminim gelecekte daha pek çok projeye kaynak oluşturacaktır.”
Kendi hikâyesini paylaşmayı ve bunun belgelenmesini isteyen tüm Yeldeğirmenliler, Rasimpaşa Mahalle Evi’ne bekleniyor!
Tel:(0216) 414 67 24

Semra ÇELEBİ


ARŞİV