Kadıköylü fotoğraf ve video sanatçısı Nilden Aksoy’un geçtiğimiz ağustos ayında Çeltikçi Sokak’ta açtığı Atölye Yel, Yeldeğirmeni’ne yeni bir soluk kazandıran atölyelerden biri. Deneysel fotoğrafçılıkla ilgilenen Aksoy, daha öncesinde fizik öğrenimi görmüş. Fen bilimleriyle haşır neşirken bir yandan da sanatla ilgilenen Aksoy, fizik eğitimini tamamladıktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Fotoğraf ve Video bölümünde eğitim almış. Bölümden mezun olduktan sonra da kendi projelerini gerçekleştirme ihtiyacı duyan Aksoy, Atölye Yel fikrini hayata geçirmiş.
“İHTİYAÇ DUYDUM”
“Arkadaşlarımla birlikte sanatımızı sergileyebileceğimiz ve başkalarına sanatımızı öğretebileceğimiz bir alana ihtiyaç duyduğumu fark ettim” diyen Aksoy, “20 Ağustos’ta karma sergiyle Yel’in açılışını yaptık. Ardından da mini konserler, atölyeler ve çeşitli eğitimlerle açılışımızı gerçekleştirdik. Gelecek dönemde yoğun bir sergi programımız olacak. Arka arkaya sergiler gerçekleşecek. Bir yandan da müzik derslerimiz başladı. Yakında fotoğraf dersleri de başlayacak. Takı tasarım tarzı derslerimiz de olacak. Bir yandan da Enzo İkah gitar dersi verecek. Yel’de ayrıca ahşap tasarım, çocuklara yönelik drama, erbane ve keman dersleri de olacak. Kendim de deneysel baskı teknikleri üzerine atölyeler yapacağım. Buranın hem eğitim ağırlıklı atölyelerin olacağı hem de sanatçıları bir araya getirecek bir sanat alanı olmasını planlıyoruz. Başka sanatçılar da burada projelerini gerçekleştirebilecek, ortak projeler üretilebilecek” diye konuştu.
Sanat mekanının isminin Yel olmasını ise Aksoy şöyle açıklıyor; “Yel ismi Yeldeğirmeni ile bağlantılı bir isim. Hatta öncesinde rüzgar koysak mı diye düşündük. Çünkü yeldeğirmenini çeviren aslında yelin kendisi. Yeldeğirmeni’nin dönüştüğü şey de sanat merkezi olması. Çok sayıda atölyeler açılıyor. İnsanlar buraya taşınmaya başladı. Sanatçıların pek çoğu Cihangir’den Yeldeğirmeni’ne taşınıyor. Dolayısıyla Yeldeğirmeni’ne katkı sağlamak, bir şekilde içinde bulunabilmek için Yel ismini seçtik”
HERKESE AÇIK BİR MEKAN
Yel’i çevresindeki diğer atölyelerden ayıran ise kapısının herkese açık olması. Sergi açmak istiyorsanız ya da herhangi bir konuda yeterliliğiniz varsa bunu Yel’de değerlendirebilirsiniz. “Yel’in duvalarının sanatçılara açık olmasını istiyorum” diyen Aksoy, “Asıl amacımız sanatını ya da iyi olduğu bir konu hakkıdaki bilgilerini başkalarıyla paylaşmak, üretmek isteyen herkesin ortak noktası haline gelmek. Paylaşım yapmak isteyenlerle sürekli iletişim halindeyiz. Mesela yoldan geçen biri işaret dili dersi vermek için yer arayışında olabiliyor ve ardından da buraya gelebiliyor. Yel’in saydam ve açık olmasını istiyorum. Sanatın, sokaktan geçen bir kişinin rahatça ulaşabileceği bir yerde olmasını istiyorum. Müziğin sadece konser salonlarında değil, sokaklarda olmasını düşündüğüm gibi sanatın da direkt olarak ulaşılabilir bir hale gelmesini istiyorum. Aynı zamanda kendi açımdan da kendi işlerimi sergilemek istiyorum. Halkla sanatçıların buluşabileceği, isteyenin gelip kitabını okuyabileceği bir mekan hayal ediyorum” şeklinde konuştu.
Yel’de ücretsiz eğitimler de olacağına değinen Aksoy, “Bir dönem işaret dili eğitimimiz ücretsizdi. Bunun gibi daha pek çok ücretsiz atölyemiz olacak. Fotoğraf atölyelerimiz ise daha çok workshop tadında olacak. Daha kısa süre içinde sonuç alabileceğimiz atölyeler olmasını diliyoruz” dedi.
“KADIKÖY’DEN BAŞKA YER YOKTU”
Aksoy, “Yel’i açmak için neden Kadıköy’ü seçtiniz” sorusuna ise şöyle yanıt veriyor; “Daha öncesinde Taksim’de sokak gösterileri yaptığım olmuştu. Taksim’de böyle bir aktiviteyi yapmak daha başka bir kitleye hitap anlamına geliyor. Kadıköy’de ise sanata daha fazla değer veren, sanatçıya önem veren kitlelere ulaşma şansı buluyorduk. Bu özelliklerinden ötürü Kadıköy’ü, eskiden beri sanata açık bir yer olarak benimsemiştik. Bir yandan Yeldeğirmeni’nde yaşanan dönüşümle birlikte sanatı ve sanatçıyı kendi içine çekmeye başlamasıyla da burada olmak istedim. Aklımda Kadıköy’den başka bir yer yoktu. Burada olmaktan çok memnunuz. İlerleyen tarihlerde de Yeldeğirmeni’nde güzel şeyler olmasını umuyoruz. Sonuna kadar da burada sanatsal aktivitelerimize devam etmek istiyoruz. Buradaki mahalleli ve esnaf arkadaşlarla çok güzel bir iletişimimiz var. Birbirimize destek oluyoruz. Yeldeğirmeni hem dönüşüyor hem de halen mahalle formıunu koruyor.”
Atölye Yel’i Facebook’ta atolyeyel Twitter ve Instagram’da ise yelatolye kullanıcı adıyla takip edebilirsiniz.
Adres: Çeltikçi Sokak, Yalı Apartmanı, No:3 Telefon: 0533 094 08 41