“Yeni e” ve “Sanat ve Hayat”ın yeni sayıları çıktı

"Yeni e" dergisi yeni sayısında edebiyatı ve direnişiyle Traven’i dosya konusu yaparken "Sanat ve Hayat" politik müziği ayrıntılı bir şekilde işliyor

24 Nisan 2025 - 16:19

Kültür, sanat, edebiyat dergisi Yeni e’nin 85. sayısı yayımlandı. Nisan-Mayıs ayları boyunca raflarda olacak dergi bu sayısında B. Traven’i konu ediyor. “Edebiyatı ve Direnişiyle Bir Muamma: B. Traven” başlıklı özel dosyada Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen, devrimci hareketlere katılan ve farklı kimliklerle yaşamını sürdüren Traven, edebiyatı ve toplumsal mücadelelerdeki rolüyle ele alınıyor. Türkiye’de özellikle 1970’ler ve 1980’lerde devrimci gençliğin yetişmesinde önemli bir rol oynamış ancak uzun yıllardır unutulmuş ve eserleri dağınık bir şekilde kalmış bir isim olan Traven’in “gizemli” mirası farklı yönleriyle tartışılıyor.

Sanat ve Hayat’ın “Politik Müzik” dosya konulu ilkbahar sayısı da raflardaki yerini aldı. Dergide bu sayıda pek çok müzisyenin müziğin politik yönüne dair görüşleri ve yazıları yer alıyor. Sanat ve Hayat’da BEKSAV kültür merkezinden ve Mephisto Kitabevi’nden ulaşmak mümkün. 

Ayrıca merkezi Kadıköy’de bulunan BEKSAV’da “Sanat ve Hayat Söyleşileri” devam ediyor. 

Bu haftaki söyleşide sinema, tiyatro ve müzik alanında politik sanatın kitlelerle buluşması konuşulacak. 26 Nisan Cumartesi 15.00’te yapılacak söyleşide Oyuncular Sendikası’ndan Atilla Gündoğdu, sinemacı Erhan Örs, müzik yapımcısı Taylan Kesanbilici ve Sanat ve Hayat editörü Canan Kaplan konuşmacı olarak yer alacak. 


ARŞİV