Çocuk Vakfı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, “Çağları Aşan Söz” ana temasıyla düzenlenen 57. Kütüphanecilik Haftası vesilesiyle açıklama yaptı.
İstanbul’un en önemli üç kütüphanesi Selimiye Çocuk Kütüphanesi, Mihrimah Sultan Çocuk Kütüphanesi ve Çinili Çocuk Kütüphanesi’nin, “farklı boyutlarda tamirat ve tadilata ihtiyacı” olduğu gerekçesiyle Üsküdar Belediyesi’ne devredildiğinin anımsatıldığı açıklamada, Selimiye Çocuk Kütüphanesi’nin ise 2 Nisan 2021’de hizmete açıldığı ifade edildi. “Kütüphanecilik kütüphanecilerin işidir” denilen açıklamada, diğer iki kütüphanenin de bir an önce çocuklara hizmet etmesi dileğine yer verildi. Türkiye’nin çocuk nüfusuna göre yeni nesil çocuk kütüphanelerine ihtiyacı olduğunun belirtildiği açıklamada, “Türkiye’nin gecikmeden Kütüphanecilik Politikasını hazırlaması gerek” ifadesi kullanılarak, ‘ihtisas kütüphaneleri dışındaki kütüphanelerin yerel yönetimlere devredilmesi’ önerildi.
1000 İMZA LAZIM
Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) Genel Başkan Yardımcısı Aydın İleri, çocuk kütüphanelerinin kapatılma girişimlerine karşı Kültür Ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, İstanbul İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü ile Üsküdar Belediyesi’ne yönelik imza kampanyası başlatmıştı. 14 bine yakın kişinin imzaladığı kampanyada hedef 15 bin imzaya ulaşmak. “Nitelikli kütüphaneler tüm halkın, tüm çocukların hakkıdır.” denilen kampanyada talepler şöyle:
Üsküdar’daki devredilen/kapatılan çocuk kütüphaneleri bir an önce çocuk kütüphanesi işleviyle yeniden açılmalı.
İstanbul’da örnek çocuk kütüphanesi olarak aktif faaliyet gösteren, çocuk kullanıcılar tarafından yoğun ilgi gören “Selimiye Çocuk Kütüphanesi”nin ve tüm çocuk kütüphanelerinin devri durdurulmalı.
İstanbul daha fazla çocuk kütüphanesi açmalı.
Kampanya adresi: change.org (https://bit.ly/3sg1PtP)