Yeni sanat dönemine hazır mısınız?

Kadıköy’de yeni sanat dönemine hummalı bir hazırlık var. Kadıköy Belediyesi Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü, eksikliği hissedilen Devlet Tiyatroları'nı ve uluslararası festivalleri semte getiriyor

27 Ağustos 2015 - 16:53
Devlet Tiyatroları’nın o muazzam oyunlarını izlemek için en yakın nereye gidiyorsunuz? Üsküdar’a değil mi? Çünkü megakent İstanbul’un en güzel ilçelerinden biri olan Kadıköy’de hala bir DT sahnesi yok! Ya da sinefillerin, müzik tutkunlarının, sanatın coşkusuyla yaşayanların sürekli sordukları bir soru: Neden bütün festivaller Avrupa yakasında oluyor?
İstanbul’un merkezlerinden biri olsa da kültür sanatın merkezi olması hayli uzun süren Kadıköy’de o kapı aralanmaya başladı. Kadıköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, sanatın, sanatçıların son yıllarda en çok tercih ettiği ilçeyi, ana akım işlerin de merkezi haline getirmek için çok önemli adımlar attı.

ÇOCUKLARA ÖZEL MERKEZ
Çocuk Sanat Merkezi’yle hâlihazırda örnek bir yerel yönetim uygulamasının mimarı olan Kadıköy Belediyesi, eğitimin bir yanının da “izlemek” olduğunun bilinciyle Merdivenköy’deki Halis Kurtça Kültür Merkezi’ni tamamen çocuklara ayırdı. Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Prof. Dr. Simten Gündeş, gazetemize yaptığı açıklamada, öncelikle bunun müjdesini veriyor: “Genelde İstanbul özelde Kadıköylüler 2015-2016 kültür ve sanat sezonunda her an bir yenilikle karşılaşacaklar diyebiliriz. En önemli yeniliğimiz Halis Kurtça Kültür Merkezi’nin yeni sezonda bir Çocuk Kültür ve Sanat Merkezi’ne dönüşmesi projesidir. Halis Kurtça Kültür Merkezi binası iç ve dış görünüm ve fiziksel altyapısıyla tam bir çocuk merkezi olacak. Doğal olarak içeriği de bu bağlamda değişecek; her şey ‘çocuklar için’ yeniden düzenlenecek.”

DT OYUNLARI CKM VE KKM’DE
Gündeş, bu sezonun en önemli müjdesini veriyor: “Caddebostan Kültür ve Sanat Merkezi ve Kozyatağı Kültür ve Sanat Merkezi, İstanbul Devlet Tiyatrosu oyunlarını ilk kez Kadıköy’e taşıyacak ki bu izleyicilerin yoğun isteği sonucu üzerinde durduğumuz bir projedir.
Her iki kültür ve sanat merkezimizde senfoni orkestralarının konserleri izleyicilerden gelen talep üzerine arttırıldı. Caddebostan Kültür ve Sanat Merkezi her cumartesi gençlere yönelik caz ve rock akustik konserlere yer verecek.”

BMKM GENÇLERİN
CKM’deki gençlere yönelik konserlerle yetinmediklerini belirten Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Simten Gündeş, Barış Manço Kültür ve Sanat Merkezi’ni ise tamamen gençlere ayırdıklarını söylüyor: “Barış Manço Kültür ve Sanat Merkezi ise bu sezon gençlere hitap edecek; gençlik oyunları, genç sergiler, konserler gibi. Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nin oda müziği, şan ve caz konserleriyle Avrupa yakası izleyicilerini Kadıköy’e çekeceğini düşünüyoruz. Ayrıca, Türk Halk Müziği ve Klasik Türk Sanat Müziği’nin en iyi örnekleri merkezlerimizde yer alacak.”

SERTİFİKALI SEMİNERLER
“Bir diğer yenilik ise, sertifikalı felsefe, mitololoji ve psikoloji seminerleri, Kadıköy Akademi’nin çok sayıda meslek ve eğitim kursu.” diyerek geçen yıl açılan Akademi’nin bu sezon aktif bir şekilde Kadıköy’ün kültür dünyasına katılacağını müjdeliyor Gündeş.
Fiziksel yenilikler de unutulmamış: “Yeni sezonda sergi salonlarımız da yeni fiziksel ve içeriksel görünümleriyle plastik sanatlar ve fotoğraf sanatlarının odağı olacak. Bu bağlamda ulusal ve uluslararası sanatçıların en keyifli örneklerini izleyebileceğiz. Caddebostan Kültür ve Sanat Merkezi ise merkeze çıkan yolun yeniden düzenlenmesi ile dış yapısında önemli bir eksikliği tamamlayacak. Bu yol Etüd Proje Müdürlüğü ve TAK’ın birlikte oluşturdukları ve Kadıköylülerin ve cadde sakinlerinin oylarıyla seçilen bir projenin hayata geçirilmesiyle yeni sezona katkıda bulunacak.
Süreyya Operası her yıl olduğu gibi bu yıl da opera, bale, klasik müzik konserleriyle izleyicileriyle buluşacak.”

FESTİVALLER GELİYOR!
“Festivaller için mekân sanırım Kadıköy yakasında en büyük sorun. Biz de Kadıköy Belediyesi olarak bu soruna çözüm bulmaya çalışıyoruz. Ancak İKSV ile yaptığımız Caz Festivali etkinliği Fenerbahçe, Moda ve Yeldeğirmeni Sanat’ta başarı gösterdi. Ana destekleyici olarak yer aldığımız 12 Eylül 2015-Uluslararası Klarnet Festivali Özgürlük Parkı, 15-28 Ekim 2015-Dünyada Bir Köşe adlı uluslararası performans festivali Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, 4-13 Eylül 2015-14.Uluslararası Marmara Sualtı Festivali Haydarpaşa Garı, 2-7 Ekim 2015-18. Uluslararası Belgesel Film Festivali Caddebostan Kültür ve Sanat Merkezi, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi ve Barış Manço Kültür ve Sanat Merkezi’nde yer alacak ve tabii planladığımız çok sayıda diğerleri…”

ARŞİV