Yeni sezonda hep beraber Sevil Berberi'ne

Komik opera türünün en iyi örneklerinden ‘Sevil Berberi’ Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda operaseverlerle buluşuyor.

05 Kasım 2010 - 13:33


İstanbul Devlet Opera ve Balesi, sezonun ilk yeni eseri olarak komik opera türünün en iyi örneklerinden ‘Sevil Berberi’ni Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda sahneliyor. İDOB, ilk korku operasını da İstanbullularla buluşturmaya hazırlanıyor.
Öyküsü Pierre Beaumarchais’nin “La Barbier de Séville” adlı sahne eserine dayanan ve Cesare Sterbini tarafından librettolaştırılan “Sevil Berberi”, ünlü İtalyan besteci Gioachino Rossini tarafından bestelendi. İlk defa 1816 yılında Roma’da seyirci karşısına çıkan eser o dönemde beklenen ilgiyi görmese de, dünya opera repertuvarının yüzyıllardır sahnelenen en önemli eserlerinden biri olma unvanını kazandı.
Aynı zamanda Figaro’nun Düğünü’nün de yazarı olan Beaumarchsis’in bir nevi o eserin başlangıcı niteliğinde kaleme aldığı eser, Kont Almaviva’nın baş uşağı ve berberi Figaro’nun da yardımıyla varlıklı Rosina’yla evlenmek için yaptığı planları nükteli ve komik bir şekilde anlatır. Geçtiğimiz sezon da La Bohemé’i sahneye koyan İtalyan rejisör Flavio Trevisan tarafından sahnelenecek eserin orkestra şefliğini Vladimir Lungu yapıyor. Koro şefliğini Mikhail Iskrov’un gerçekleştirdiği eserin dekor ve kostümleri İsmail Dede, ışığı ise Metin Koçtürk imzası taşıyor.

BERBER’İN MEKÂNI SÜREYYA

Eserde Kont Almivava’yı, Figaro’nun Düğünü’nde aynı rolden tanıdığımız Caner Akgün, Murat Güney ve Alp Köksal ile dönüşümlü olarak canlandırıyor. Rosina’ya ise koloratur soprano Nazlı Deniz Boran ve mezzo-soprano Nesrin Gönüldağ farklı ses grubundan olmalarına rağmen paylaşarak bir ilke imza atıyorlar. Figaro’da başarılı tenorlar Caner Akın ve Ahmet Baykara, Don Bartolo’da Ali İhsan Onat, Don Basilio’da ise Suat Arıkan, Kenan Dağaşan ve Gökhan Ürben rol alıyorlar.
Daha önce farklı bestecilerin yorumlarını izlediğimiz Sevil Berberi, 6 Kasım Cumartesi günü saat 20.00’de ilk kez Giaochino Rossini imzasıyla Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda sahneleniyor. Rossini versiyonu opera tarihinin gelmiş geçmiş en iyi komedi yorumu olarak adlandırılıyor. Kostümleriyle de göz dolduran Sevil Berberi, 9, 11 ve 13 Kasım’da ve sezon boyunca Kadıköy Süreyya’da operaseverlerle buluşmaya devam edecek.

İLK KORKU OPERASI GELİYOR

Bu sezon İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği en ilginç oyun ise 20. yüzyıla ait. Çok değil birkaç ay sonra İstanbullular, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda ilk kez bir korku operası izlemenin ayrıcalığını yaşayacak. Aynı zamanda ilk kez İstanbul’da bir İngilizce opera sahnelenmiş olacak. Şarkılar dâhil bütün oyun alt yazılı olacak. Bir hayalet hikâyesi olan “The Turn Of The Screw”, çocuk tacizi ile ilgili bir hikaye ve kötü bir sona sahip. Operanın sahnelenişi sırasında her enstrümanın bir “solist” olması da oyuna ayrı bir özellik kazandırıyor.
 


ARŞİV