Şiiri görünür kılmak, şiire dair birikimi çoğaltmak, şiirin diğer sanatlarla ve hayatla ilişkisini irdelemek amacıyla “Çıngıraklı Sokak” adıyla aylık bir şiir-haber gazetesi yayımlandı.
Şilili şair Pablo Neruda’nın “Şiir, okurla bağlarını yitirdi, erişemiyor ona. Onu geri almalı. Karanlıkta yürümeli ve insan yüreği, kadının gözleri, sokaktaki yabancılar, alaca karanlıkta ya da yıldızlı bir gecenin ortasında hiç değilse şiirin bir dizesine gereksinim duyanlarla karşılaşmalı” sözünden yola çıkan gazete, Mustafa Köz’ün yönetiminde yeni yılda okurla buluştu.
Çağdaş şiirin gelişimini irdeleyecek olan gazete, ilk sayısında “Ülkede, dünyada onca kıyım, onca savaş varken şiir ve insanlık nereye doğru gidiyor?” sorusuna Abdülkadir Budak, Metin Cengiz, Gülseli İnal ve Arife Kalender’in görüşleriyle yanıt arıyor.
Gazetenin ilk sayfasıysa şöyle açılıyor: “Şiirin bizi nerede beklediği belli değil, biz onu her yerde arayalım. Bir yol ağzında, viran bir bahçede, kan revan bir savaş alanında, çıkmaz bir sokakta, kuru bir dere yatağında, bir akşam avlusunda, bir otopsi raporunda, çocukların ilk çığlığında, bir idam buyruğunda... Şiir her yerdedir. Onu bulunduğu yerden alıp bazen balçığa çamura bulamak bazen de alnımıza taç yapmak şairin eylemidir.”
Gazete, Yeldeğirmeni’ndeki Odessa Sahaf ve Manitu Kitabevi ile Kadıköy’deki kitabevlerinde (Mephisto, Espas, İmge, Nazım Hikmet Kültür Merkezi) bulunuyor.
Gazete, bu dağıtım yerlerinin yanı sıra Çıngıraklı Sokak’tan da (Recaizade Sok. No. 64/1A Yeldeğirmeni) edinilebilir.