Yeraltı edebiyatçıları sergi oldu

Türkiye’nin yeraltı edebiyatı yazarları sergiye konu oldu. Fotoğraf sanatçısı Philippe Dupuich, “İSTANBUL UNDERGROUND: Bugünün Türk Yeraltı Edebiyatı” adlı bir sergi açtı.

03 Temmuz 2017 - 16:15

Dupuich’in 2013 ile 2016 yılları arasında çektiği yeraltı edebiyat dünyasından yazarların yakın plan portreleri aynı zamanda İstanbul’un kentsel heyecanını ve küreselleşmiş bir megapolün canlılığını anlatıyor. 14 yazarın portresiyle ziyaretçileri yeraltı edebiyat dünyasında bir yolculuğa davet eden sergide, yer altı yazınının kalelerinden Kadıköy’den de isimler bulunuyor.

Serginin edebiyat danışmanı olan yazar, çevirmen ve Türk edebiyatı uzmanı Timour Muhidine, marjinal yazarların her türlü sınıflamanın dışında kaldıklarını belirterek, onların, 2000’li yılların Türkiye’sinde, başka bir edebiyatın ve alternatif bir sanat üretiminin kanıtı olduklarını vurguluyor. “Genişleyen büyük kentlerin anonimliği içerisinde ayrı bir yerde duran bu yazarların metinleri dergilerde, bloglarda, bazen bir şiirde ya da Metin Kaçan’ın Ağır Roman’ı gibi bir efsaneleşmiş bir anlatıda gün ışığına çıkıyor” diyen Muhidine, “Çok hareketli ve sert yeraltı kültürü, Beyoğlu ve Kadıköy’ün mahallelerinden çıkarak, bütün şehre yayıldı. Küçük İskender, Hakan Günday, Altay Öktem, Metin Kaçan, Sibel Torunoğlu, Batuhan Dedde, Niyazi Zorlu ya da Hüseyin Avni Dede… Tüm bu farklı isimlerin ve imgelemlerin ortak bir noktası var: Türk ruhunu ve nevrozlarını tarayarak  açığa çıkarmak. Neşeli şakacılar, radikal kötümserler, kedi köpek gibi birbiriyle çatışan, genç ya da daha az genç yazarların oluşturduğu bir çeşit tesadüfi direniş topluluğu, edebi ve sanatsal hayatın basmakalıplarına karşı farklılığını ve direnişini haykırıyor” diye konuşuyor.

Girişi ücretsiz olan sergi, 13 Temmuz’a dek Fransız Kültür Merkezi galerisinde ziyarete açık.


ARŞİV