Yerli tiyatroları dünyaya açma girişimi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı’nın öncülüğünde bu yıl ilk kez düzenlenecek olan “TheatreIST-Türkiye Tiyatro Vitrini”, bağımsız Türk tiyatro oyunlarının uluslararası arenada görünür olmasını amaçlıyor

23 Mayıs 2022 - 16:20

Bağımsız tiyatroların oyunları, ilk kez gerçekleşecek olan “Theatreİst-Türkiye Tiyatro Vitrini” etkinliği ile 17 ülkeden gelen festival yöneticileri, tiyatro yapımcıları ve eleştirmenler ile buluşacak. 25 Mayıs’ta başlayacak olan ve İBB Kültür Dairesi Başkanlığı’nın ev sahipliğini yapacağı etkinlik, bağımsız Türk tiyatro oyunlarının uluslararası tiyatro festivallerine davet edilmesinin yolunu açmayı hedefliyor.

MÜZE GAZHANE’DE

“Türkiye Tiyatro Vitrini TheatreİST”, İstanbul’dan yenilikçi tiyatro prodüksiyonları ile yaratıcı performansların uluslararası arenaya açılmasına ve böylelikle Türk sanatçıların ve yapıtların uluslararası alanda görünür olmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) katkılarıyla Kanada, ABD, Kosova, Romanya, İngiltere, Slovakya, Gürcistan, Azerbaycan, Almanya, Macaristan, Yunanistan, İspanya, Arnavutluk, İran, Polonya, İsrail, Çekya’dan 20 festival yöneticisi ve eleştirmenin katılacağı etkinlik, 25 Mayıs Çarşamba günü saat 16:00’da Müze Gazhane’de Emine Fişek’in moderatörlüğünde, Eylem Ejder ve Deniz Başar’ın sunacağı “Çağdaş Türk Tiyatrosu” paneliyle başlayacak. Panelin ardından İBB Şehir Tiyatroları’nın “Yaftalı Tabut” adlı oyununun etkinlik konuklarına özel gösterimi yapılacak. Proje tasarım grubu tarafından belirlenen ilk yılın seçkisinde, “Şatonun Altında” (Fiziksel Tiyatro Araştırmaları), “Nihayet Makamı” (Kumbaracı50), “Zabel” (BGST-Tiyatro), “Dansöz” (Mek’an Sahne), “Macbeth-İki Kişilik Kabus” (Tiyatro BeReZe), “Biz” (mdtİST), “On İkinci Ev” (Melek Ceylan), “Saloz’un Mavalı” (Cihangir Atölye Sahnesi), “Gomidas” (Yolcu Tiyatro), “Godot Bize Gelmez” (Karagöz Sanat Atölyesi & Öteki Tiyatro), “Sar” (Çıplak Ayaklar Kumpanyası) ve “Köpek Kalbi” (Küçük Salon) oyunları yer alıyor. Gösterimlerin ev sahipliğini, İBB Şehir Tiyatroları Müze Gazhane Sahnesi ve BAU Pera Sahnesi üstleniyor. 

AÇILIŞ PROGRAMI

25 Mayıs tarihinde başlayacak olan “Türkiye Tiyatro Vitrini TheatreİST” etkinliğinin açılış programı şöyle;

16:00 – 17:30             “Çağdaş Türk Tiyatrosu” Paneli (Moderatör: Emine Fişek)

18:00 – 19:35             İBB Şehir Tiyatroları “Yaftalı Tabut” Oyunu Özel Gösterimi

19:45 – 21:30             Açılış Kokteyli

 


ARŞİV