Yıldırım Bayezid'in hikayesi Süreyya'da

Uluslararası İstanbul Opera Festivali'nde Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda sahnelenecek olan “Yıldırım Bayezid” operası, kostümleri ve sahne tasarımıyla sanatseverlere unutulmaz anlar yaşatacak.

12 Temmuz 2012 - 13:57

 Semra ÇELEBİ 

Türkiye ve dünya operalarının seçkin yapıtlarını, görsel bir şölende sanatseverlerle buluşturan 3.Uluslararası İstanbul Opera Festivali, “7’den 70’e Opera” sloganıyla başladı. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Festival, 19 Temmuz’a kadar İstanbul’un büyülü atmosferinde önemli prodüksiyonlara ev sahipliği yapacak.Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başrejisörü Yekta Kara’nın Sanat Yönetmenliğinde organize edilen festival, beş opera prodüksiyonu ve bir gala konserin yer aldığı 10 temsille Türk ve Osmanlı dünyasının kapılarını açacak.Samsun Devlet ve Opera Balesi’nin Mozart'ın “Saraydan Kız Kaçırma”operasını; İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin, besteci Okan Demiriş imzalı “IV. Murat” operasını;  Antalya Devlet Opera ve Balesi’nin ise besteci Selman Ada'nın Halit Ziya Uşaklıgil'in romanından esinlenerek bestelediği “Aşk-ı Memnu” operasını sahnelediği Festival’de İstanbul Devlet Opera ve Balesi “Yıldırım Bayezid” operasını izleyiciyle buluşturacak. Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid’in Timur Han’la olan savaşının konu edinildiği “Yıldırım Bayezid” operası, İtalyan besteci Antonio Vivaldi’nin muhteşem anlatısını Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’na taşıyacak. 16 Temmuz Pazartesi ve 18 Temmuz Çarşamba akşamı izleyiciyle buluşacak gösteri saat 21.00’de başlayacak.

SEVGİNİN NEFRETE KARŞI ZAFERİ

Mehmet Ergüven’in sahneye koyduğu Yıldırım Bayezid operası, Nihat Kahraman’ın dekor ve Sevda Aksakoğlu’nun kostüm tasarımıyla göz dolduruyor. Konusu ise kısaca şöyle: Tamerlano, Bayezid’e karşı büyük bir zafer kazanır ve onu tutsak eder. Tamerlano, daha önceden Trabzon prensesi Irene’ye evlenme sözü vermiş olmasına rağmen, Bayezid’in kızı Asteria ile evlenmek istemektedir. Bu durum üzerine Tamerlano, Irene’yi Yunan müttefiği Andronicus’a bırakır ve onunla birlikte olmasını ister. Fakat Andronicus da Asteria’yı sevmektedir. Bayezid, kızının ihanetine çok kızar, ancak Asteria, ona, Tamerlano’yu evlendikleri gece bıçaklayacağını söyler ve planını anlatır. Ne var ki plan ortaya çıkar ve baba ile kızı hapse atılır. Daha sonra Tamerlano, Asteria’yı yanına köle olarak alır. Asteria, Tamerlano’ya hizmet ederken onu zehirlemeyi planlar, ancak Irene, Tamerlano’yu tam zamanında uyarır. Bunun üzerine Tamerlano Irene’ye yeni bir evlilik sözü verir. Bu sırada Bayezid kendini zehirleyerek öldürür. Asteria da Tamerlano’nun huzuruna çıkarak kendisini öldürmesini ister. Ancak Tamerlano Asteria’yı affeder, onu ve Yunan tacını Andronicus’a verir. Opera, sevginin nefrete karşı kazandığı zaferin vurgulanmasıyla son bulur.

KAPANIŞ AŞK-I MEMNU İLE OLACAK

Festival programında bir başka padişahı anlatan “IV.Murat” operası ise, İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından Topkapı Sarayı’nda sahnelenecek. Opera Festivali’nin kapanışı, 19 Temmuz Perşembe akşamı, Antalya Devlet Opera ve Balesi’nin Bahçeşehir Kültür Sanat Merkezi’nde izleyiciyle buluşturacağı “Aşk-ı Memnu” operasıyla yapılacak.


ARŞİV