Yıldız Alpar Emiroğlu ve dans üzerine…

Dünya Dans Günü yaklaşıyor. Her yıl 29 Nisan’da kutlanan Dünya Dans Günü kapsamında ülkemizde hatta ilçemizde de etkinlikler düzenleniyor. Sanat ve dans denilince Türkiye’nin yetiştirdiği sanat duayenlerinden Yıldız Alpar Emiroğlu da bu önemli gün dolayısıyla Gazete Kadıköy’e açıklamalarda bulundu.

24 Nisan 2014 - 11:29
 
Mustafa SÜRMELİ
 
Kadıköy’de yıllardır sanata ve dansa hizmet veren pek çok kişiye baleyi sevdiren Yıldız Alpar Emiroğlu, Kadıköy’de yarım asırdan fazla faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk özel bale okulu olan Yıldız Alpar Bale Okulu’nda sanata hizmetlerini sürdürüyor.
İnsan ve sanat sevgisiyle dolu duayen sanatçı Alpar, evinde ağırladığı Gazete Kadıköy’e yaptığı açıklamada, Kadıköy Belediyesi de destek verdiği takdirde Kadıköy’de sanatın her köşeye yayılması için elinden gelen katkıyı sunabileceğini söyledi. Balenin sanıldığı gibi ekonomik yönden birikim gerektirmediğini, toplumda her bireyin istediği ve sevdiği sürece bale yapabileceğini söyleyen Yıldız Alpar, yıllardır bunun için uğraş verdiğini, Kadıköy’de bu amaçla geçmişte belediye ile birlikte çalışmalar yaptığını anımsattı. Maddi durumu yeterli olmayan ailelerin çocuklarına da başarıyla ve ücret almadan bale öğrettiğini, yetenekli pek çok çocuk keşfettiğini sözlerine ekleyen Alpar, “Ben Atatürk çocuğuyum. Toplumda isteyen, baleyi seven herkesin bale yapmasını amaçlıyorum. Bale ve toplum projemle bunu gerçekleştirmeye çalışıyorum” dedi.
Dansın toplum için çok önemli olduğunu, ritim ve ölçü kavramlarına sahip olan dansın insana da önemli katkılar sağladığını ifade eden Yıldız Alpar Emiroğlu, çocuk gelişiminde dansın ve sanatın önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatarak, ebeveynlere mesaj verdi.
2002 yılında İngiliz Kraliyet Dans Akademisi tarafından seçilen dünyadaki beş okul arasına giren bir bale okulunun kurucusu olarak önemli saptamalarda bulunan ve bunları paylaşan Alpar, toplumsal geçmişimizde dans geleneğimizin olduğunu vurguladı.

İŞİYLE TESELLİ BULUYOR
Eşi Yalçın Emiroğlu’nu bir süre önce kaybeden usta sanatçı, çok sevdiği öğrencileri olan bale eğitmenleriOya Barbara Karanis ve Aylin Kalem İşcen ile teselli buluyor. İlk günkü sevgi ve heyecanla Sakız Gülü Sokak’taki Yıldız Alpar Bale Okulu’nda çocuk ve gençlerimize sanatı ve baleyi sevdirmek için çaba göstermeye devam ederek, acısını hafifletmeye çalışıyor.

ARŞİV