Yıldız Dönümü: Frieda'yı Hatırlamak

Sanatçı Mira Argun ve Şebnem Ünsal iş birliği ile hayata geçirilen, uzun zaman önce yaşamış dezavantajlı bir kadının hikayesini konu alan “Yıldız Dönümü: Frieda’yı Hatırlamak” isimli tematik sergi, 7 Eylül Cumartesi günü Kadıköy Werkstatt Akademi’de sanatseverlerle buluştu

12 Eylül 2024 - 15:20

“Yıldız Dönümü: Frieda’yı Hatırlamak” isimli tematik sergi, 7 Eylül Cumartesi günü Kadıköy Werkstatt Akademi’de sanatseverlerle buluştu. Sanatçı Mira Argun ve Şebnem Ünsal iş birliği ile hayata geçen proje, uzun zaman önce yaşamış dezavantajlı bir kadının hikayesini anlatıyor. Frieda’yı yad etmek için oluşturulan sergi, çocuk yaşında tuz madeninde çalışmaya zorlanmış; madenin acımasız koşullarında aşırı tuza maruz kalmaya bağlı olarak gelişen kalıcı işitme ve konuşma kaybından sonra, kendi insanlarının haksız önyargılarıyla gölgelenmiş kimi üstün insani ve zihinsel yeteneklerinin itibarını iade etmek misyonunu gönüllüce üstlenen; bunların da ötesinde, kadın sorunsalı üzerinden insanlığın her devirde muzdarip olduğu sosyal ve toplumsal meseleleri sorgulayan bir farkındalık öyküsünü odağına alıyor.

DEZAVANTAJLI BİR KADININ HİKAYESİ

Sanatçı Mira Argun, sergiyle ilgili şunları dile getirdi: “Aslında hikaye, yurtdışında yaşayan bir arkadaşımla gerçekleştirdiğim sohbet üzerine başladı. Arkadaşımın babaannesi hayatı boyunda hakir görülen dezavantajlı bir vatandaş. Bu durum ve arkadaşımdan dinlemiş olduğum hayat hikayesi bana çok dokundu. Bu kişi aynı zamanda dokuztaş oyunun üstadı. Bilindiği üzere dokuztaş çok ağır bir strateji oyunudur. Dokuztaş oynayabilecek kadar zeki birinin hakir görülmesi insanlık adına bir utanç. Ben bunu tekrardan gündeme getirmek ve bu kadının hak ettiği onuru kendisine geri vermek istedim. Bunu nasıl yapabileceğimi düşündüğüm sürede 3 yıl geçti. Bu 3 yılın sonunda yurt dışına gitmeye çalıştım fakat gidemedim. Fotoğraf konusunda Avusturya ya da Almanya üzerinden çalışmak istiyordum. Sonra seminer verdiğim bir atölyeye Şebnem Ünsal geldi. Atölyenin sonunda, yurtdışında çekmiş olduğu fotoğrafları bana gönderdi. Fotoğrafları gördüğüm zaman çok şaşırdım çünkü benim üzerinde çalışmış olduğum konuya ait fotoğraflardı. Kendisiyle iş birliği yaparak bu sergiyi hayata geçirmeye karar verdik.”

“AVRUPA’DA BİR TİYATRO OYUNU OLMASINI İSTİYORUM”

Argun, “Bu hikaye, yaklaşık olarak 1900 doğumlu bir kadının hayatı. Ama bu hikayenin içinde hepimizi ilgilendiren konular var. Cinsiyet eşitsizliği, kapitalizm, sosyalizm, cinsellik, açlık, kıtlık, yokluk, hastalık, göç. Bunlar 1900’lü yıllarda var olmuş sorunlar ve bunların günümüzü ne kadar etkilediğini hepimiz görüyoruz. Ben bu sorunları tekrardan su yüzüne çıkarmak istedim. Bugün ilk gösterimdi fakat bu yolculuk devam edecek. Bundan sonra, bütün gücümle, bu hikayenin Avrupa’da bir tiyatro oyunu olması için çabalayacağım. Bu konuyla ilgili tiyatro oyunu yapmak isteyen herkese kapımız açık. Artık bugün itibarıyla top bizden çıktı, bu konu topluma mal oldu” ifadelerini kullandı.

SERGİ EKİBİ

Orijinal Şiirsel Metin ve Dokuztaş Oyuncusu Frieda Konsepti: Mira Argun

Fotoğraf Düzenleme: Mira Argun

Gezi Fotoğrafları: Şebnem Ünsal

Tema Müziği: Uğur Varol

Seslendirme: Burak Yurdanur & Işıl Elver

Video Düzenleme: Şevval Konyalı

Sonsöz: Taner Koç

Küratör: Şevval Konyalı


ARŞİV