Yıldızlar sahnelerde

Deniz Çakır, Ediz Hun, Onur Saylak gibi televizyon ve sinemadan tanıdığımız ünlü isimler artık tiyatro sahnelerinde de boy gösteriyor

25 Şubat 2020 - 11:09

Son yıllarda tiyatro oyunları yıldız isimleri ağırlamaya başladı. Sanatın başka dallarında üretim yapan ünlü isimler artık tiyatro sahnelerinde de boy göstermeye başladı. Bazıları ise zaten tiyatro dünyasında ünlü olan, ancak televizyon yahut sinemayla ününü perçinlemiş oyuncular... O oyunlardan Kadıköy'de perde açanları sizler için derledik:

  • Usta oyuncu Ediz Hun'un rol aldığı “10 Küçük Zenci” oyununda birbirini tanımayan 10 kişi Zenci adasında verilecek bir partiye davet edilir. Farklı mesleklere ve apayrı kişiliklere sahip bu 10 kişi aslında neden orada olduklarını öğrendiğinde artık herkes için çok geçtir… (1 Mart/17.00/Tiyatro Ak'la Kara)
  • Demet Evgar'ın başrolde olduğu “Hedda Gabler” oyunu can sıkıntısının tragedyası... “19.yy’da kadının yaşam amacı, erkek egemen toplumca belirleniyor. Kadın ya bu amacı kabul edip derin bir nevroza sürüklenecek ya da reddederek toplum normlarının dışına çıkacak” denilen oyunda,  “İki seçeneğin de birbirinden tatsız sonundan kaçınmak için yaşam amacını seçmeyi kadına bırakabildik mi?” sorularına yanıt aranıyor. (1 Mart/16.00/Caddebostan Kültür Merkezi)
  • Berna Laçin'in tek kişilik oyunu “Hayal Satıcısı”, Falcı Serpil‘in öyküsünden bir kesit... Aile içinde şiddet görerek en dibe vuran Kadife‘nin kendine Falcı Serpil‘le yeni bir kimlik yaratarak yeniden var etmesini anlatan oyun, gerçek bir yaşam hikâyesinden yola çıkarak kadınlığın ezberlenmiş söylemlerine ayna tutuyor. (2 Mart/20.30/Baba Sahne)

CESARETTEN CAN HAVLİNE

  • Şevket Çoruh ve Murat Akkoyunlu'nun “Bir Baba Hamlet” oyununda kalaslarından dekor, heveslerinden oyun yapmak üzere yola çıkmış iki cüretkar oyuncu, kendilerine kurban olarak Shakespeare'in başyapıtı Hamlet'i seçmişlerdir. Cansiparane bir cesaretle seyircinin önünde buna yeltenirler ama kısa sürede temsil can havline dönüşür. (4 Mart/20.30/Baba Sahne)
  • Usta oyuncu Oya Başar'ın rol aldığı “Plastik Aşklar”; eğitimli, kültürlü, hayatla eğlenebilen, elit ama bir o kadar da alaturka Alev’le; çekingen, kendini savunmaktan korkan, geleneklerden bihaber, saf Sezen’in yüzleşmelerini, gelgitlerini, hayatla, kendileriyle ve ortak aşklarıyla olan hesaplaşmalarını konu ediniyor. (5 Mart/20.30/Duru Tiyatro)
  • Çağlar Çorumlu'nun oyunu “Übü Hep Übü”, yüceltilmiş toplumsal değerleri alçaltan, tüm aşağı değerleri yücelten zamansızlığın içinde basitliğiyle, kabalığıyla, gülünçlüğüyle Übü ve ona eşlik eden kişiliksizleştirilmiş, saf ve gizemli bir yaşama sahip yardımcıları yani “Kenar Süsleri”, zamandan ve mekandan taşarak karşımıza geliyor.(6 Mart/20.30/TiyatrOPS)
  • Günay Karacaoğlu, ‘Basit Bir Ev Kazası’ adlı oyunu ile aşkı bulamamış bir ev kadınının yaşadıklarını perdeye taşıyor. Oyunda hayatında gerçekler ve hayalleri arasında gelgitler yaşayan, aradığı aşkı bulamamış Songül'ün öyküsü anlatılıyor. (7 Mart/20.30/Baba Sahne)

ÖNYARGILARA KARŞI

  • Mert Fırat, Tülin Özen gibi ünlü isimlerin olduğu “Westend - Batının Sonu”, bu yüzyılın tüm bireysel trajedilerinin komedisini sarsıcı bir dille ortaya koyuyor. Eduard ve Charlotte şehirden uzakta lüks bir mahalledeki yeni evlerinde yıllar sonra yeniden buluştukları eski bir arkadaşlarını ve komşularını ağırlarken, Pandora’nın kutusu açılmaya başlar. Konuşulmaya cesaret edilemeyen konular, sınırlarda dolaşan konuklar, saatler geçtikçe beklenmeyen dönüşümleriyle ön yargılarımızı alt üst ederler. (10 Mart/20.30/DasDas Sahne)
  • Deniz Çakır'ın kadrosunda olduğu “Tarla Kuşuydu Juliet”, Romeo ve Juliet’in hazin ve trajik hikayelerini mizahi bir yaklaşımla ele alıyor. Oyunda, “bulutların üzerinde insanı gezdiren aşk nasıl olur da böyle bir hâle gelir?” sorusuna yanıtlar aranıyor. (11 Mart/20.30/Kozyatağı Kültür Merkezi)
  • Nurseli İdiz ve Nergis Kumbasar'ı buluşturan “Etekler ve Pantalonlar”, Nurcan'ın yıllardır görüşmediği okul arkadaşı Aysel'e sürpriz yaparak evine ziyarete gelmesiyle yaşananları konu ediniyor. Nurcan kendisini aldatan kocasından intikam için Aysel'den yardım ister. İkili, Nurcan'ın eşine karşı strateji belirlerken, Aysel de bu durumlardan etkilenip kendi evliliğini sorgulamaya başlar. İki eski arkadaşın evliliklerini sorgulamak için başladıkları süreç, artık kendi istedikleri hayatlara doğru yol aldıkları bir sürece dönüşür. (14 Mart/20.30/Duru Tiyatro)
  • Onur Saylak'ın rol aldığı “Evlat” gitmek üzerine bir oyun. Baba ve oğul olmaya çalışanların, veda ederken bile iz bırakmaya çalışan, bencil, sert, acımasız insanların hikâyesi. (21 Mart/20.30/Caddebostan Kültür Merkezi)


ARŞİV