Yönetmenin Fenerbahçe aşkı

Yönetmen Murat Şeker, Kadıköy’e taşınma nedenlerini Fenerbahçe sevgisiyle ilçenin nezih, modern ve gelişime açık olmasına bağladı

03 Temmuz 2015 - 10:10

Mustafa SÜRMELİ
Genç ve başarılı yönetmen Murat Şeker, radikal bir kararla yıllarca yaşadığı Avrupa Yakası’ndan tasını tarağını toplayıp, Kadıköy’e taşındı. Evini Fenerbahçe Stadı’na yakın yerden, ofisini de Kadıköy’ün sevilen semti Bahariye’den seçti.
Haberi alınca kendisine hoşgeldin ziyaretinde bulunduk. Yapımlarıyla kendini ispatlamış, başarılı yönetmen ve senarist ekibi karşıladı bizi. Filmleri beğenilen yönetmenin sohbeti de dinlettiriyormuş, bunu öğrendik. Gayet mütevazı, filmleri gibi samimi… 
Kendisi koyu bir Fenerbahçeli. Evi stadyuma yakın olduğu için mutlu olduğunu söyleyen Murat Şeker, maça gitmediği zamanlarda stadın ambiyansını yaşamanın keyifli olduğunu söyledi. Fenerbahçe’nin Avrupa hasretinin bu yıl bittiğini, yeni transferlerle takımın güçlendiğini belirten başarılı yönetmen, Çakallarla Dans 3’ün tamamını çektiği Kadıköy’de, futbol gibi sanat için de zeminin müsait olduğunu ifade etti.  
Kadıköy’ü tercih ediş sebebinizi öğrenebilir miyiz?

Beyoğlu’ndan göç ettik. İki önemli faktör var. Bir, belediyecilik anlayışı; ikincisi Fenerbahçe. Kadıköy’ün daha nezih, modern, gelişime açık olması çok önemli. Oyuncu veya sektörden arkadaşlar da Bahariye’ye geldiğinde “Ne güzel burası, Avrupa gibiymiş” diyorlar. Tırnak içinde “ünlü”, sinema piyasasında yeri olan ilk film şirketi olduk Kadıköy’de. 

Filmlerinizde Kadıköy’ün yeri önemli olsa gerek?

Çakallarla Dans 3’ün tamamını Kadıköy'de Fikirtepe, Yeldeğirmeni, Moda, Göztepe’de çektik. Mümkün mertebe sokağın sinemasını yapıyoruz. Halkımızla aynı dilden konuşuyoruz. O yüzden filmler de izleniyor; sokakta yürüdüğümüzde de onun birebir tepkisini de alıyoruz. Olumlu ya da olumsuz farketmez. Kadıköy dolu dolu bir yer, malzeme çıkar. Kadıköy İstanbulluluğun da hissedildiği bir yer. 

Evinizin Fenerbahçe Stadyumu'na yakın olması nasıl bir duygu?

Stadın sesini evimden duyuyorum. Maçlara gidiyorum zaten. Tezahüratları duyunca evimde hissediyorum kendimi. Bu bir keyif. Fenerbahçelilik babadan miras olduğu için ben altım bezliykenden beri maçlara gidiyorum. 

Fenerbahçe’den söz açılmışken futbol takımı ile ilgili tespitleriniz var mı?

Fenerbahçe için futbolda bu yıl değişim yılı. Yeni bir takım kuruluyor. Yeni bir yapılanmaya gidiliyor. Yeni hoca geldi. Yıllar süren Avrupa hasreti bitiyor. Mutluyum yani. Göze hoş gelmeyen ama sonuç odaklı futbol vardı. Yapılan transferlerle ve gündemde olan isimlerle anlaşılan biraz daha göze hoş gelen futbol oynanacak. Daha agresif, daha hücuma yönelik. Transferler şu an mantıklı. Geçen yıl transfer yapmadığı için 2 yıllık transfer bütçesi var Fenerbahçe’nin.

Fenerbahçe için geçen sezonu kısaca değerlendirir misiniz?

Fenerbahçe geçen yılki kadro 29 buçuk yaş ortalamasıyla Avrupa’nın en yaşlı ikinci takımıydı. Dolayısıyla gençleştirilmesi kaçınılmaz. Anadolu’da bazı deplasmanlarda puan kaybettiğimiz maçlar, ortalama yaşı genç olan takımlar. Çünkü genç adam daha çok koşuyor, mücadele ediyor. 

Basketbolda Fenerbahçe nasıldı?

Basketbolda bu sene bir hayali gerçekleştirdik. Final Four’a gittik. Çok gururlandık, mutlu olduk ama müthiş başarılı takım kupasız kapadı sezonu. Demek ki bir şey eksik. Şimdi ona göre bir transfer politikası güdülüyor. Güzel olan, neticede Final Four gördük. Fenerbahçe tarihinde bir ilk yaşandı. Çok üzülecek birşey yok. Fenerbahçe neticede her branşta zirveye oynayan bir takım. 

“Aşk Tutulması” da taraftarlık üzerine başarılı bir filmdi…

Biz sadece kendi açımızdan malumun ilanını film yaptık. 2008’de yapmıştık filmi, hala televizyonda yayınlandığında iyi reyting alıyor. “İyi ki yapmışız” dediğimiz projelerden. Oyuncuların da çıkış filmi oldu. Zaten halkımızın sevdiği oyunculardan oluşan bir kadro. Filmin ana karakterleri Pınar ve Uğur zaten benim kardeşim ve eşinin isimleri. Filmdeki hikâye onlarınkine çok benzemiyor ama çıkış noktası, “Bir çift böyle olsa nasıl olurdu?”dan yola çıktığımız bir hikaye. O yüzden bizden de kişisel şeyler taşıyan bir film. 

Taraftarlık üzerine sizin kişisel düşünceniz nedir?

Bizi sevecek kadın da bunu bilerek sevmeli (gülüyor). Mümkünse Fenerbahçeli olmalı. Filmin teması, takımına gösterdiğin aşk ve sadakati bir kadına gösterebilir misin? Bence bir erkeğin bu aşk ve sadakate sahip olması bir kadın için de iyi bir referans zaten. 

AYRILIKÇEŞME’Yİ UNUTMADI

Sohbetin sonuna doğru sözü tarihi eserlere ve değerlere sahip çıkılması gerektiğine getiren Murat Şeker, Ayrılık Çeşmesi’nin bakımsız halini sosyal medya sayfasından paylaştığını söyledi. “Bu değerler hepimizin” diyen yönetmen, kentin sorunlarına da duyarlı olduğunu belirtti. Vapur saatlerinin de ihtiyaca göre yeniden gözden geçirilmesini talep eden Şeker, örneğin Kadıköy’den Kanlıca, Beykoz gibi gezinti ve mesire yerlerine giden Boğaz hattında özellikle haftasonları seferlerin sıklaştırılmasını öneriyor.
Etiketler; murat şeker

ARŞİV