‘Yusuf ile Züleyha'nın aşkı sahnede

‘Yusuf ile Züleyha’ operası bu sezon sadece Aralık ayında Süreyya Operası Sahnesi’nde İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor.

06 Aralık 2012 - 11:55

22 yıl önce Atatürk Kültür Merkezi’nde Cüneyt Gökçer tarafından sahnelenen “Yusuf ile Züleyha” operası bu kez Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Sahnesi’nde sahneleniyor. Müzikleri ünlü Türk bestecisi Okan Demiriş’e, librettosu Nezihe Araz’a ait eseri, Aytaç Manizade sahneye koyuyor. Orkestra şefi Serdar Yalçın olan eserin koro şefliğini Kevork Tavityan, koreografisiniyse Ciğdem Öztürk yapıyor. Dekor tasarımı Çağda Çitkaya’ya a ait eserin kostümleri Çimen Somuncuoğlu, ışık tasarımıysa Bülent Darcan imzasını taşıyor.

Tarih boyunca yazılmış en güzel hikâyelerden biri olarak tanımlanan “Yusuf ile Züleyha” geçtiğimiz sezon yine Aytaç Manizade rejisiyle Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde sahnelenmişti. Eserde; Yusuf rolünü Ali Murat Erengül, Yoel Keşap; Züleyha rolünü Burçin Çilingir, Hande Soner; Yakup rolünü Kenan Dağaşan; Ana rolünü Aylin Ateş; Firavun rolünü Gökhan Ürben; Aziz rolunüyse Caner Akgün canlandırıyor.  Hikâyede, Yakup Peygamber “bereketli buğday tanelerim’ diye sevdiği çocukları arasında ayrım yapmış, en küçük çocuğu Yusuf’u hepsinden çok sevmiştir. Kıskanç kardeşleri onu bir kuyuya atmış ve babalarına onu kurtların yediğini söyleyerek kanlı gömleğini getirmişlerdir. Yakup Peygamber’in ağlamaktan gözleri kör olmuştur.  Yusuf’u ise oradan geçen kervanın adamları kuyudan kurtarmış, Mısır Azizi’ne köle olarak satmışlardır. Aziz’in karısı Züleyha, Yusuf’a aşıktır ve O’nu Tanrı’nın bir mucizesi olarak görür. Yusuf ise efendisine asla ihanet edemeyeceğini söyleyerek Züleyha’yı her defasında reddetmektedir. Mısır Azizi’nin bu aşkı öğrenmesi sonucu Yusuf zindana, Züleyha ise çöllere atılmıştır. Kendisi yüzünden çöllere düşen Züleyha’yı düşünen Yusuf, çok acı çekmektedir. Yusuf’un hasretinden ağlamaktan gözleri görmez olan Züleyha ise tüm yaşananlara rağmen aşkından vazgeçmemiştir.
8 Aralık Cumartesi günü saat 16.00’da prömiyeri yapılacak olan eser, 11,12,14,15 Aralık tarihlerinde saat 20.00’ de Kadıköy Süreyya Sahnesi’nde izlenebilir. Bir hatırlatma:“Yusuf ile Züleyha” operası bu sezon yalnızca Aralık ayında sahnelenecek!
0 216 346 15 31 / 120

Çocuklar için ‘Fındıkkıran Balesi’
İDOB Çocuk Balesi, bale eserlerini çocuklara tanıtmak ve sevdirmek amacıyla, ünlü Rus besteci P.İ. Çaykovski’nin “Fındıkkıran” balesini farklı biryorumla ilk kez seyirciyle buluşturuyor. Deniz Olgay Yamanus‘un eserin özgün libretto ve müziğini özet haline getirerek sahneye koyduğu “Fındıkkıran” balesi, yeni yıl kutlamalarıyla özdeşleşmiş ve pek çok bale topluluğu tarafından yılbaşında sahnelenmesi gelenekselleşmiş bir eser… Clara’nın yılbaşı armağanı olarak aldığı Fındıkkıran oyuncağıyla ilgili rüyalarını konu alan büyü-masal tarzı “Fındıkkıran”balesi, IDOB’un çocuklara yeni yıl hediyesi! Bale, 2,16,23,30 Aralık saat 11.00 ve 14.00’de Kadıköy Süreyya Operası’nda, 13 Ocak saat 13.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde ve 20 Ocak saat 13.00’de Kozyatağı Kültür Merkezi’nde izlenebilir.
                                     
 

ARŞİV