Yüzlerce öğrenci sanatla buluşuyor

Gençlik Sanat Merkezi Genel Sanat Yönetmeni Halit Süha Çelikkıran, GSM’de yürütülen çalışmaları ve önümüzdeki dönem projelerini anlattı

25 Aralık 2019 - 10:37

Kadıköy Belediyesi, geçtiğimiz ekim ayında bir karar alarak, Gençlik Sanat Merkezi’nde kurs saatleri ve ders seçme gibi konularda yeniden bir düzenlemeye gitmişti. Merkezde eğitim görecek vatandaşlar için yaş sınırlaması ve kayıt kabulünde Kadıköy’de ikamet etme şartı getirilmişti. Gençlik Sanat Merkezi’nde yeni öğrenciler kayıtlarını yaptırdı. Merkezde yürütülen çalışmaları ve yapılması planlanan projeleri GSM Genel Sanat Yönetmeni Halit Suha Çelikkıran ile konuştuk.

GİTAR, PİYANO, DANS...

Yapılan değişikliklerin çalışmalara olumlu bir şekilde yansıdığını ifade eden Çelikkıran,  şöyle konuştu: “Ekim başından itibaren ciddi anlamda değişiklikler oldu. Bunlar elbette devam etmekte olan hizmetin iyileştirilmesi hem de merkezden faydalanan Kadıköylü gençlerin sayısının artırılması yönünde olan olumlu değişiklikler. Ders saatlerini düzenledik, merkezin hizmet verdiği saatleri ayarladık. Merkezin kapasitesini de gözeterek gün içinde efektif olarak kullanılacak uygun derslik, sınıf ve salonları yeniden belirledik.”

Çelikkıran’ın verdiği bilgilere göre 22 eğitmenin görev yaptığı Gençlik Sanat Merkezi’nde şu an itibariyle; gitar, piyano, keman, flüt, şan, ney, bağlama, akordeon, drama ve  dans eğitimleri veriliyor. Eğitimlerden 14-22 yaş arasındaki gençler faydalanabiliyor.

Çok sayıda gencin merkezden faydalanabilmesi ve hizmet kalitesinin düşmemesi için öğrencilerin en fazla bir branş seçebildiğini söyleyen Çelikkıran, “Haftada bir kez derse girilebiliyor. Bu da aylık olarak 4 bazen 5 derse denk geliyor. Derslerin bölümlere bağlı olarak birer ya da ikişer yıl süren eğitimler olduğunu ve her bir dönemin eylül başı ile haziran ortası arasında olduğunu düşünürsek gençler toplamda merkezden uzun süre faydalanmış oluyor. Yaş aralığı tuttuğu sürece gençler eğitimini tamamladığı herhangi bir bölümden sonra merkezde başka bir bölümden faydalanabiliyor.” diye konuştu.

GENÇLERE PROVA İMKANI

Yeni kayıtlarla birlikte 350 gencin Gençlik Sanat Merkezi’nden faydalandığını söyleyen  Çelikkıran şu bilgileri paylaştı: “Eğitim politikasını en baştan beri olması gerektiği gibi 14-22 yaş arasındaki Kadıköylü gençlere göre oluşturunca GSM’den çeşitli sebeplerden dolayı faydalanamamış gençleri merkeze çekmek için çalışmalar yürüttük. Eski kayıtlarda mevcut genç sayısı 520 gibi görünüyordu. Ancak fark ettik ki, birden fazla branşta isimleri göründüğü için aslında bu liste 170 civarında gence denk geliyor. Bu sayının bir yarısı da Kadıköy’de ikamet etmeyen ya da Kadıköy’de eğitim görme şartlarını da yerine getiremeyen gençlerden oluşuyordu. Sonuç olarak elde 70-80 civarında genç kalmıştı. Mevcut öğretmenlerin ders saatlerini farklı çalışmalara ilgi duyan gençlerin erişebileceği saatlere göre ayarladık. Bu da neredeyse her alanda yüksek sayıda öğrenciye ulaşmamızı sağladı.”

Çelikkıran, ocak ayı itibariyle başlayacak keman dersleri ve yeni açılacak çello sınıflarıyla birlikte öğrenci sayısının 500’ü aşacağını ifade etti. Çelikkıran, yurtta kalan ya da evinde piyanosu olmayan gençlerin merkezdeki piyanolarda prova yapabildiğini söyledi. Şu an için 20 öğrenci, ders saatlerinden önce haftada bir kez 10.30-11.00 arasında merkezde bulunan piyanolarda prova yapabiliyor.

“SAHNE ALMALARINI PLANLIYORUZ”

Merkez bünyesinde bulunan öğretmenler aracılığıyla oluşturulan koro, dans topluluğu ve tiyatro ekibinin Kadıköy Belediyesine bağlı kültür merkezlerinde sahne almasını planladıklarını söyleyen Çelikkıran, hedeflenen projeleri şöyle anlattı: “Ortaya çıkarılan oldukça güzel çalışmalar var ve bunların kesinlikle Kadıköy halkıyla paylaşılması gerekiyor. İkinci hedefimiz merkezden eğitim süresi boyunca faydalanmış gençlerden oluşturulacak bir orkestra kurmak. Çocuk Sanat Merkezi’nde elde ettiğimiz başarının aynısı burada da elde edilebilir. Yaz Atölyesi çalışmaları projesi var. Ayrıca kayıt dönemini ağustos ayının 3. haftasında ve yeni eğitim yılı eğitimlerini de eylül ayının ilk haftası itibariyle başlatacak şekilde programlamaya çalışıyoruz. Son olarak da, şu ana kadar açılmamış olan yeni branşları hedefliyoruz. Muhtemelen 2020 Eylül ayı itibariyle klarnet ve saksafon derslerini merkez bünyesine eklemiş olacağız.”


ARŞİV